Fotbal international

Andrea Pirlo, pus la zid de presa din Italia. „Luna de miere s-a terminat. Ronaldo iese când vrea“

01.12.2020 | 16:41
Andrea Pirlo pus la zid de presa din Italia Luna de miere sa terminat Ronaldo iese cand vrea
ADVERTISEMENT

Antrenorul Andrea Pirlo nu reuşeşte să îşi dirijeze echipa aşa cum o făcea fotbalistul Andrea Pirlo. După 13 partide pe banca lui Juventus, înainte de meciul de Liga Campionilor cu Dinamo Kiev, presa din Peninsulă a analizat prestaţia antrenorului juventin, iar concluzia este una nefavorabilă: jucătorii nu îl înţeleg.

Pirlo a suferit o singură înfrângere, 0-2 cu Barcelona în Champions League, dar a irosit puncte multe în Serie A, unde se clasează abia pe locul al patrulea, la 6 puncte de liderul AC Milan.

ADVERTISEMENT

„Luna de miere s-a terminat şi jucătorii sunt confuzi. Echipa nu înţelege indicaţiile antrenorului, iar jocul nu se dezvoltă aşa cum ar trebui“, scrie Corriere della Sera.

Cu rezultatele lui Pirlo, Sarri ar fi fost dat afară

Înaintea meciului cu Dinamo Kiev, de miercuri seară, la Torino, Juventus are deja biletele asigurate pentru faza eliminatorie. Ba chiar poate să termine grupa pe primul loc, dacă obţine un rezultat mai bun de 2-0 pe Camp Nou în ultima etapă cu Barcelona.

ADVERTISEMENT

Problema este că jocul formaţiei sale lasă de dorit, iar în campionat a irosit deja 10 puncte. E drept, nu a pierdut niciodată, doar Juventus şi AC Milan reuşind această performanţă în cele 9 etape scurse.

Presa trage un semnal de alarmă de acum, pentru că semieşecurile au venit şi împotriva unor formaţii net inferioare. Egalurile cu Verona, Crotone şi Benevento, toate 1-1, au însemnat 3 puncte în loc de 9. Se mai adaugă şi remizele de pe Olimpico, 1-1 cu Lazio şi 2-2 cu AS Roma. O asemenea serie l-ar fi băgat în şedinţă pe Allegri, iar lui Sarri, probabil, i-ar fi fost fatale, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

De la „Maestrul“, „Arhitectul“ sau „Metronomul“ din teren, la antrenorul „predestinat“, dar dependent de Ronaldo

În teren, Pirlo a fost „creierul“ echipelor la care a jucat. Evoluţiile sale pentru Milan, Juventus sau Italia l-au făcut „Maestrul“, „Arhitectul“ şi „Metronomul“. Pasele exacte, capacitatea de controla şi conduce jocul l-au transformat într-unul dintre cei mai buni mijlocaşi centrali din lume.

Trecut pe bancă, în rol de antrenor, Pirlo nu mai demonstrează aceleaşi abilităţi în a-şi conduce elevii. La instalare, directorul sportiv al campioanei l-a numit „predestinat“, dar criza la clubul torinez începe să se contureze. „E mai greu fără Ronaldo. Sunt puţini jucători cu personalitate“, a admis însuşi antrenorul după remiza cu Benevento. Dar jurnaliştii italieni l-au taxat imediat, pentru că în echipă există şi calitate, şi experienţă. „A înţeles Pirlo cu adevărat ce înseamnă să conduci grupul, în momentele importante?“, se întreabă presa.

ADVERTISEMENT

Principala problemă pare să fie comunicarea, la fel cum se îmtâmpla în vremea lui Sarri. Pirlo nu prea discută despre tactică, nici cu lotul, nici individual. La antrenamente, secundul Igor Tudor conduce, iar în timpul meciurilor se aude mai mult Baronio, decât liniştitul Pirlo. Ideile antrenorului, care implică un fotbal modern, „proactiv“, sunt pe placul jucătorilor, dar există o diferenţă mare între teza „fotbalului fluid“ susţinută la Şcoala de Antrenori de la Coverciano şi ce se întâmplă în meciurile lui Juventus.

Chiar şi echipele mici îi pun probleme campioanei, atât pe centru, cât şi în benzi, iar tăcerea lui Pirlo afectează felul în care torinezii construiesc atacurile. Faţă de perioada Sarri, există multe diferenţe la mijloc şi în atac, iar Dybala şi Kulusevski nu înţeleg, de multe ori, ce vrea antrenorul de la ei, iar asta se vede. Rezultatul: echipa e lungă – fapt explicabil cu Ronaldo în teren, dar şi atunci când lipseşte. Mai mult, lusitanul decide singur când joacă şi când se odihneşte. Fără superstarul ei, Juventus a câştigat un meci din patru. Singurul aspect pozitiv, în opinia jurnaliştilor italieni, e că astfel ies la iveală rapid problemele echipei şi pot fi corectate înainte de a fi prea târziu.

ADVERTISEMENT