Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Andrei Vochin a reacționat dur după discursul manifest al lui Gică Hagi: „Devenim un popor de bolnavi”

Andrei Vochin trage un semnal de alarmă după discursul manifest al lui Gică Hagi în privința viitorului sportului din România.
05.02.2024 | 16:05
Andrei Vochin a reactionat dur dupa discursul manifest al lui Gica Hagi Devenim un popor de bolnavi
Andrei Vochin a reacționat dur după discursul manifest al lui Gică Hagi: „Devenim un popor de bolnavi”. sursă foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Gică Hagi a ținut un discurs manifest despre sportul românesc înaintea derby-ului dintre FCSB și Farul Constanța, iar „Regele” nu s-a ferit de cuvinte. Andrei Vochin a reacționat dur după anunțul legendei care să sărbătorește împlinerea a 59 de ani și a tras o concluzie tristă.

Andrei Vochin a reacționat dur după discursul manifest al lui Gică Hagi: „Devenim un popor de bolnavi”

Gică Hagi a avut 12 minute profetice, iar acestea trebuie să fie lecție și „far” pentru fotbalul românesc. Andrei Vochin îi dă dreptate „Regelui” și trage o concluzie dură despre viitorul sportului din România după anii 2000, amintind și de anunțul lui Ion Țiriac.

ADVERTISEMENT

„Are dreptate, așa cum a avut dreptate și Ion Țiriac în 2000 după Olimpiada de la Sidney când a tras un mare semn de alarmă asupra viitorului sportului românesc. Anul 2000 pentru mine a reprezentat ultima suflare al unui sport făcut cu program la nivel național.

Cei care au încheiat activitatea în 2000, inclusiv Hagi cu acel Campionat European din Belgia și Olanda, sunt produse celuilalt sistem, sistemului hulit comunist. Un sistem care a avut un obiectiv foarte clar, sportul devine propagandă națională, astfel încât prin sport să ne arătăm forța în fața marilor puteri ale lumii.

ADVERTISEMENT

O strategia națională care a reușit să ducă România pe locul 2 în clasamentul medaliilor la Los Angeles, într-un context favorabil în care țăriile comuniste nu participau cu excepția noastră și a Iugoslaviei. Ideea care este, în 1990 odată cu schimbarea sistemului politic în România s-au făcut în foarte multe domenii aceeași greșeală”, spune Andrei Vochin.

Greșeala fatală din sportul românesc: „S-a aruncat totul fără a pune nimic în loc”

Andrei Vochin este de părere că sportul din România nu a parcurs pașii corecți după Revoluția din 1989, iar această greșeală a afectat toate discipliniile. Consilierul președintelui FRF anunță că sportul trebuie să fie prioritate națională pentru a atinge performanțele trecute.

ADVERTISEMENT

„S-a aruncat totul de dinainte fără a se pune nimic în loc. Puteai să arunci pentru că ușor, ușor în timp trebuia să te dezvolți, să schimbi metode de pregătire, să bagi tehnologie, să profesionalizezi corpul tehnic, dar trebuia să le faci pe astea. 

Nu doar să spui nu mai e la modă să facem lucrurile cum se făceau cu sistemul rusesc și tu să vii să nu pui nimic. Ceea ce este cel mai important lucru care nu s-a pus în schimb a fost acela că sportul din 1990 nu mai este prioritate națională în România.

ADVERTISEMENT

Atâta vreme cât sportul nu va fi prioritate națională nu vom putea ajunge la performanțele din trecut. Ca să vă dau un exemplu, Federația Română de Fotbal a fost preluată de echipa lui Răzvan Burleanu în 2014 la un buget de vreo 12,13 milioane de euro”, a declarat analistul FANATIK SUPERLIGA, emisiune în direct de la ora 10:30, în fiecare zi de luni, marți și vineri, doar pe site-ul FANATIK.RO.

Diferența dintre bugetele Federației Române de Fotbal și cea din Ungaria: „35 de milioane fără un leu de la stat”

„Fără a avea vreo performanță sportivă mare cu excepția Campionatului European din 2016, bugetul Federației a crescut de 2,5 ori și în momentul ăsta este undeva la 35 de milioane. Știi cât are Federația maghiară buget? 90 de milioane, dar din cele 90 de milioane știți câte sunt făcute privat cum face Federația Română de Fotbal, 10.

35 fără un leu de la stat, 80 sunt de la Guvernul maghiar pentru dezvoltare. Deci din punctul ăsta de vedere faci treabă așa cum face și Hagi până la un anumit nivel, noi la Federație, noi la club, cluburile care muncesc bine pot face până la un anumit nivel.

Uitați-vă pe bugetele echipelor calificate în Champions League, uitați-vă pe bugetele echipelor din Europa League. Deci în Champions League sunt maxim 2 excepții în fiecare an de echipe cu bugete mai mici decât bugete pe care le au FCSB, CFR și Universitatea Craiova.

În Europa League sunt vreo 7,8 în Conference s-a ajung deja la 14,15 echipe, ușor, ușor nu mai ajungi nici acolo. Atâta vreme cât nu va fi o strategie la nivel național pentru sport nu vom putea să trecem de anumite bariere”, a mai spus Vochin.

Semnal de alarmă: „Suntem într-o situație disperată pentru că vom deveni și suntem un popor bolnav”

„Apropo de unguri și investiții, știi că ungurii au câștigat titlul olimpic cu orice sport s-au dus la Olimpiadă măcar o dată. Adică le-au făcut atât de bine încât dacă ajung să participe cu ceva câștigă titlul olimpic. Am făcut un studiu pe trendurile metaliilor, deci dacă vezi de la noi la 2000 cum se duce curba în joc și te uiți la unguri cum curba o ia în sus.

Crezi că sunt mai talentați decât noi, în primul rând că sunt mai puțini decât noi. Nu sunt mai talentați decât noi, numai că acolo statul maghiar a făcut o prioritate din a crește sportul. Sport de masă care înseamnă sănătate, știți că România este la penultimul loc din Europa la numărul de ore petrecute de toată lumea pe un teren de sport.

Mă refer numai la mine, sunt un gras care stau și mă uit la televizor la niște tineri care fac sport și vreau să fie numărul 1 mondial, iar eu stau numai la birou, la masă. Lumea nu înțelege că trebuie să te duci cu facilități pentru sport. Suntem într-o situație disperată pentru că vom deveni și suntem un popor bolnav pentru că nu mai facem sport, nu ne mai educăm copii să facă sport. Tot avem scuza că stau cu tableta și nu avem ce să le facem, ia ieșiți cu toată familia”, a încheiat Vochin.

VAL DE REACTII dupa DISCURSUL PROFETIC al lui Gica Hagi: “BOLNAVII EUROPEI”

ADVERTISEMENT