Sport

Andrei Vochin, după FCSB – CFR Cluj 1-0: “Seara în care domnul Becali ar putea înțelege totul”

Victoria FCSB-ului în fața CFR-ului și atmosfera de pe Ghencea ar trebui să fie suficiente pentru ca patronul roș-albaștrilor să priceapă că poți face mult mai mult bine dacă te tragi un pas în spate.
07.08.2023 | 11:00
Andrei Vochin dupa FCSB  CFR Cluj 10 Seara in care domnul Becali ar putea intelege totul
FCSB a învins pe CFR Cluj, scor 1-0, pe Ghencea. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

1. DOAR O SCHIMBARE?! E minutul 87 al derbyului campionatului, FCSB- CFR, gazdele conduc cu 1-0, meciul are ritm, toată lumea se gândește la fotbal, dar nimeni nu observă știrea de presă. Când regizorul a tăiat pe imaginea de la marginea terenului, unde Ovidiu Poescu aștepta să intre, am realizat miracolul. La o mașinărie care mergea, dl. Becali n-a mai intervenit așa cum o făcea de obicei, ci a acționat cu cap și pricepere doar pentru a fragmenta un joc ce trebuia ucis. Incredibil de corect. Chiar breaking news.

Andrei Vochin, despre FCSB – CFR Cluj. Cum au fost gazdele ajutate de galbenul luat de Cordea: “Voia lui Dumnezeu”

2. A GREȘIT ECHIPA DE START? Poate că da, dacă e să ne luăm după ocaziile din prima repriză. Cu inovația Octavian Popescu vârf fals, FCSB a avut posesia, a avut superiorități în fața celor două linii defensive ale CFR-ului, dar n-a amenințat relamente poarta decât în minutul 4 prin Coman. În schimb, CFR a rămas compact în acel 5-3-2, a securizat totul și a încercat să dea lovitura pe contraatac. Bara lui Muhar (19) sau marea ocazie a lui Bîrligea (25) au făcut ca CFR să intre la pauză cu un 2-1 la ocazii. Clar era că fără un vârf de tip target-player e greu să ai șanse în fața unei asemenea defensive. Mulți antrenori cu ștaif nu nimeresc prima echipă mereu. Dar o reașează la pauză.

ADVERTISEMENT

3. GALBENUL LUI CORDEA, VOIA LUI DUMNEZEU. Aș vrea să cred că mișcarea tactică de introducere a lui Comapgno nu a venit ca urmare a fixului domnului Becali, că un jucător care ia galben în prima repriză rămâne la cabină. Dar și dacă a fost așa, înseamnă că ajutorul divin a sosit la timp ca să rezolve un caz și să oprească, în sfârșit chinul. Este cea mai bună mișcare făcută de FCSB în ultimii 6-7 ani.

4. RECORD DE ASISTENȚĂ. Duminică seară, în Ghencea, au fost 28.519 spectatori. Este peste tot ce s-a întâmplat până acum acolo, fie că vorbim despre echipa națională, Europeanul de tineret, meciurile din liga a doua ale Stelei, campionatul de rugby sau festivitatea de absolvire a unei promoții a Facultății de Construcții București. Iar oamenii aceia nu au fost aduși acolo ca la paradele de 23 August de pe vremea lui Ceaușescu. Au venit singuri, la echipa pe care o iubesc, în ciuda a tot ceea ce același patron le-a luat în toți acești ani.

ADVERTISEMENT

Andrei Vochin, concluzie după FCSB – CFR Cluj 1-0. De ce rămân fanii alături de echipa lui Gigi Becali

5. APARTENENȚA DINCOLO DE LEGE. Voi respecta întotdeauna deciziile instanțelor. Voi scrie și voi milita pentru punerea lor în practică. Voi iubi legalul pînă la sfârșitul vieții mele. Dar asta nu mă va împiedica niciodată să-mi fac propria judecată, poate ignorantă, în ceea ce privește decizia. La fotbal, am spus-o și o voi repeta. Marca, de iure, e acolo unde decide instanța. Dar, de facto, indiferent că vorbim de cele 2 Stele și Craiove, de cele 3 Dinamo, de, poate, cele 4 Rapid, ea va sta acolo unde vor fi suporterii. Iar asta cred că a arătat aseară Ghencea. Așa cum arată DDB-ul și PCH-ul, așa cum arată Giuleștiul, așa cum arată Oblemenco.

6. CINE-I DE VINĂ? Nu cred că există patron de club mai contestat ca Gigi Becali, cu zeci sau chiar sute de motive întemeiate. Și atunci de ce atâția oameni ”prizează” în continuare FCSB? Poate pentru că mulți dintre ei își amintesc povestea de acum 3 decenii, când clubului îi rânjea incapacitatea de plată, rezolvată de vânzarea către Becali. Alții poate îl apreciază pentru că nu a lăsat clubul să ajungă prin Liga a 4-a, precum au pățit marile rivale. Sau unii își amintesc de investițiile făcute pentru ca echipa să ajungă în Champions League. Cu siguranță ar fi mult mai mulți cei care i-ar taxa greșelile, dacă dincolo, la CSA, lucrurile ar fi mers pe calea cea bună. Dacă acolo ar fi existat drept de promovare, apoi finanțare peste nivelul Becali, apoi performanță sportivă și, nu în ultimul timp, eleganță, respect și decență din partea noului conducător. Bag mâna în foc că masele de suporteri ar fi migrat.

ADVERTISEMENT

7. CFR CU 8 DEFENSIVI. Revenind la meci, oaspeții au ales să se blocheze și au pus pe teren la start nu mai puțin de 8 jucători de câmp de apărare. Bârligea și Yeboah au fost singurii atacanți dintr-o echipă care nu mi s-a părut că suferă deloc în prima oră de joc. Misiunea părea îndeplinită, iar Mandorlini, pe semne, aștepta greșeala omologului de la Palat. Să-l schimbe pe Chiricheș la prima greșeală, să-l scoată pe Coman în mintul 60 ca să-l odihnească pentru Nordsjeland, sau cine mai știe ce năzdrăvănii. Ghinion pentru italian. Dl. Becali n-a mai mutat nimic și, astfel, n-a mai oferit cadouri adversarilor.

Andrei Vochin, după FCSB – CFR Cluj 1-0. Cvek a comis-o, apoi a greșit și Mandorlini

8. NU A GREȘIT MANDORLINI, CI CVEK. Criticat de toată lumea că, din minutul 60, a trecut la 4-1-4-1, chipurile mai ofensiv, italianul, în fapt, a adoptat sistemul cu care a ținut Adana la respect până la 1-1. Krasniqi, al treilea jucător de atac, lângă Bîrligea și Yeboah, mi-a părut semnul că CFR nu se mulțumește doar cu egalul, ci ar vrea chiar să dea lovitura. De înțeles după cum a arătat în ultima jumătate de oră FCSB-ul în acest campionat, indiferent cu cine a jucat, FCU Craiova, Oțelul, chiar și Dinamo. Nu el mi se pare principalul vinovat, ci Cvek, cel care a comis imprudent penatyul care a decis meciul. La 0-0, cu încă un jucător de atac și profitând de aparenta slăbiciune a roș-albaștrilor din final de meciuri, tehnicianul clujenilor cred că n-a făcut o estimare greșită.

ADVERTISEMENT

9. EXEMPLUL COMAN. Demonstrația că dacă dl. Becali face lucrurile corect FCSB poate, în sfârșit, să câștige titlul, cred că a făcut-o Florinel Coman. Nu, nu a marcat, nu a pasat decisiv, nu a avut decât o ocazie mare în debut de meci. Dar, păstrându-l pe teren, și pe el, și pe toți ceilalți care chiar au meritat, ”șeptarul” și-a arătat recunoștința. Tratat corect, Coman a răspuns corect. Cu o alunecare în fața propriului careu în minutul 90 plus 6. Sacrificiu pe teren când e dreptate în lojă. Ăsta-i schimbul între patronul și jucătorii FCSB care să genereze performanța sportivă. Sintagma stăpân-slav mergea poate în ediția 1578-1579 a Ligii 1. Astăzi vei lua campionatul dacă vei fi partener.

Andrei Vochin, observație după FCSB – CFR Cluj 1-0. Cum au fost ardelenii afectați de sindromul Dan Petrescu

10. SINDROMUL DAN PETRESCU. Dacă nu mi se pare că este principalul vinovat pentru pierderea meciului, Mandorlini a gafat-o grav la final. Un tip care părea măsurat în tot ce spune, n-a avut nici puterea să vadă că eșecul a fost al echipei lui, nici tăria să recunoască faptul că, per total meci, adversarul a fost o câtime mai bun. ”Nu noi am pierdut acest meci, ci arbitrul a decis rezultatul”. Adică Marcel Bârsan. Fals, mister! Bârsan și ajutoarele lui din VAR au luat deciziile absolut corecte, atât în minutul 62, când mingea a lovit mâna lui Dawa, cât și la contactul dintre Cvek și Comapgno din minutul 64. Dan Petrescu a plecat, însă spiritul lui pare să fie viu și să vorbească italiana.

11. BRAVO, JANDARMERIA! Scriu aceste rânduri la ore bune după meci și aș vrea ca în zori, când voi deschide știrile, să nu aud despre vreun incident ulterior partidei. Dacă totul va fi ok, atunci, unii dintre cei mai huliți dintre pământeni, reprezentanții Jandarmeriei, merită acum toate felicitările. Derbyul cu cea mai mare audiență din Ghencea a fost derbyul cel mai ”safe” în tribune din ultimul timp. Controalele lor din afara arenei au fost decisive. Da, se poate juca fotbal și fără torțe aruncate pe teren, și fără petarde, și fără bătăi, și fără invadatori de teren. Da, se poate, și e așa frumos că până și unui ultras s-ar putea să-i placă. Doar să le țină Dumnezeu obiceiurile. Tuturor! N-am zis bine, domnule Becali? Tuturor!


Cotă BETANO pentru FCSB: 3,25 este cota pentru ”2” în meciul FCSB – Nordsjaelland

ADVERTISEMENT