News

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, protest la Ministerul Sănătății și la Guvern. Funcționarea sistemului de sănătate, în pericol

Sindicaliști de la Casele de Asigurări de Sănătate pichetează marți Ministerul Sănătății și Guvernul. Protestul pune în pericol funcționarea întregului sistem de sănătate
14.11.2023 | 09:14
Angajatii Caselor de Asigurari de Sanatate protest la Ministerul Sanatatii si la Guvern Functionarea sistemului de sanatate in pericol
Angajații CNAS, protest la Ministerul Sănătății și la Guvern Sursa foto: Facebook Blocul Național Sindical
ADVERTISEMENT

Nemulțumirile angajaților Caselor de Asigurări de Sănătate sunt legate de lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem și de faptul că salariile nu au mai crescut din 2018.

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate, protest la Ministerul Sănătății și la Guvern

Marți, va avea loc o acțiune de pichetare a Ministerului Sănătăţii şi a Guvernului organizată de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, a anunțat Blocul Naţional Sindical (BNS). La proteste prticipă şi angajaţi din ţară. Acţiunea de la Ministerul Sănătăţii este programată de la ora 10:30 la 11:30, iar de la 12:00 la 13:30 la  Guvern.

ADVERTISEMENT

Angajaţii CNAS, membri ai Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, aflați în protest generalizat la nivel național pe perioadă nedeterminată, sistează plățile către spitale și furnizorii de servicii, a mai anunțat BNS. Protestul angajaților CNAS a început pe 2 noiembrie.

“Aceasta (faptul că salariile nu au mai crescut din 2018 n.r.), în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați.

ADVERTISEMENT

Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii”, au afirmat reprezentanții Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Potrivit sindicaliștilor, în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente, proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

ADVERTISEMENT

“În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră.

Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public”, a arătat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate au adăugat că acest fenomen aduce grave atingeri funcţionării CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene privind relaţia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate şi pune în pericol activități precum: decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii); asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu boli cronice; creşterea exponenţială a perioadelor de procesare şi decontare a concediilor medicale; scăderea capacităţii de interacţiune cu populaţia beneficiară de servicii publice de sănătate.

ADVERTISEMENT