News

Angajații din România care pot primi sporuri și compensare cu timp liber dacă lucrează în weekend

O parte dintre angajații din România, din sectorul bugetar, ar putea primi sporuri și compensare cu timp liber dacă lucrează în weekend și sărbători legale.
13.10.2023 | 19:28
Angajatii din Romania care pot primi sporuri si compensare cu timp liber daca lucreaza in weekend
Propunere pentru o parte dintre angajații din România: sporuri şi compensare cu timp liber pentru cei care lucrează în weekend. Sursa foto: Poliția Locală București
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru o parte dintre angajații din sectorul public. Aceștia ar putea primi sporuri și compensare cu timp liber dacă lucrează în weekend și în perioada sărbătorilor legale.

Propunere pentru o parte dintre angajații din România: sporuri şi compensare cu timp liber pentru cei care lucrează în weekend

În această perioadă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale poartă discuții cu reprezentanții mai multor sectoare de activitate din țară pe tema salarizării unice din sectorul bugetar.

ADVERTISEMENT

Vineri, ministrul Simona Bucura – Oprescu a avut o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România afiliată la BNS, Eugen Tone şi Cosmin Alexandru Iordache.

Au avut loc consultări cu organizaţiile sindicale, legate de proiectul noii legi a salărizării în domeniul bugetar, privind domeniul de activitate “Administraţie publică locală”, anunță Romania TV.

ADVERTISEMENT

La această întâlnire, sindicaliștii au venit cu mai multe propuneri. Printre acestea se numără compensarea cu timp liber corespunzător sau cu plata unui spor, pentru munca prestată în zilele de weekend (sâmbete și duminici) şi sărbători legale.

Aceștia mai doresc și menţinerea în plată a coeficienţilor stabiliţi de consiliile locale fără a fi diminuaţi atunci când creşte valoarea salariului minin pe economie, precum şi după aplicarea noii legi a salarizării.

ADVERTISEMENT

”Noul proiect, care este elaborat cu coordonarea Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, are ca principiu salarizarea în funcţie de anumite criterii ( studii, experienţă, complexitate, creativitate, ”diversitate, responsabilitate decizională, conducere, coordonare, supervizare, comunicare, condiţii de muncă, incompatibilităţi şi situaţii speciale).

Salarizarea este stabilită de la nivelul 1 la maxim nivelul 12. Noua lege a salarizării pentru familia ocupaţională administraţie publică locală, conform propunerii Ministerului Muncii, se doreşte a stabili grile unice de salarizare pentru angajaţii din acest domeniu”, precizează sindicaliştii.

ADVERTISEMENT

Reacția Ministerului Muncii la propunerile sindicatelor

Într-o primă reacție după discuțiile cu sindicatele, ministrul Simona Bucura-Oprescu a precizat că ”avem nevoie de o administrație eficientă, orientată către cetățean, iar, în acest sens, o lege a salarizării în sectorul bugetar care să stimuleze performanța reprezintă un obiectiv esențial”.

Principalele propuneri ale Federaţiei au fost:

  • compensarea cu timp liber corespunzător sau cu plata unui spor, pentru munca prestată în zilele de sâmbete, duminici şi sărbători legale de personalul poliţiei locale
  • acordarea obligatorie a drepturilor de hrană personalului poliţiei locale
  • obligarea unităţilor administrativ-teritoriale de a efectua determinările privind desfăşurare activităţii în condiţii vătămătoare şi acordarea sporului aferent
  • menţinerea în plată a coeficienţilor stabiliţi de consiliile locale fără a fi diminuaţi atunci când creşte valoarea salariului minin pe economie, precum şi după aplicarea noii legi a salarizării, se mai arată în comunicat.

Federația Națională a Sindicatelor Unite din Poliția Locală România anunță că, în principiu, legea va intra în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025, termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfârșitul anului 2024.

ADVERTISEMENT