News

Angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei, scutiți de taxe și impozite. OUG adoptată de Guvernul Ciucă

Guvernul Ciucă anunță o nouă măsură din pachetul ”Sprijin pentru România”. Angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei vor fi scutiți de taxe și impozite. Decizia, inclusă într-o Ordonanță de Urgență (OUG).
18.05.2022 | 18:20
Angajatorii care majoreaza salariul minim cu 200 lei scutiti de taxe si impozite OUG adoptata de Guvernul Ciuca
Angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei, scutiți de taxe. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Într-o ședință de guvern organizată miercuri, 18 mai, Executivul a aprobat, prin OUG, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim.

O nouă măsură din pachetul ”Sprijin pentru România”. Angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei, scutiți de taxe

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunțat că, miercuri, 18 mai, a fost adoptat un proiect de ordonanță de urgență care prevede o scutire de taxe pentru angajatorii care majorează salariul minim cu 200 lei.

ADVERTISEMENT

De această măsură nu beneficiază angajații plătiți din fonduri publice, adică bugetarii.

  • 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2022 este perioada în care se aplică această facilitate pentru angajatori

”Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul, aşa cum a promis şi aşa cum pachetul ‘Sprijin pentru România’, elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare, a stabilit în urmă cu o lună, aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

ADVERTISEMENT

Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii”, a declarat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei Executivului.

Persoanele angajate în perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2022 beneficiază și ele de măsură

Cărbunaru a mai adăugat că angajaţii pot beneficia de o creştere salarială necesară pentru a face faţă acestei perioade marcată de creşterea preţurilor la produse de bază.

ADVERTISEMENT

”Categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată chiar mai greu de această perioadă delicată”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Prin această decizie, Guvernul vine în sprijinul angajaţilor şi a angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii mici, fără a dubla această responsabilitate asumată, prin taxe şi impozite suplimentare.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului a mai punctat faptul că de această măsură vor beneficia şi persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2022 inclusiv.

ADVERTISEMENT