Sport

Anglia ar putea avea cinci echipe în Champions League! Noile criterii de calificare, anunţate de UEFA

Cluburile engleze de fotbal ar putea beneficia de un al 5-lea loc în UCL. UEFA vrea ca acesta să fie acordat pe baza performanțelor europene a cluburilor care au avut cele mai bune rezultate în sezonul precedent.
10.05.2022 | 18:10
Anglia ar putea avea cinci echipe in Champions League Noile criterii de calificare anuntate de UEFA
La propunerea UEFA, cluburile engleze de fotbal ar putea beneficia de un al 5-lea loc în Liga Campionilor, în funcție de rezultatele pe care, cumulat, echipele din Premier League le-ar obținue cu un sezon înainte
ADVERTISEMENT

UEFA a luat în discuție noi modificări în Ligii Campionilor, iar una dintre acestea ar putea aduce un loc în plus pentru echipele din Anglia. Asociația fanilor din 14 țări europene nu mai vor, însă, ca accesul echipelor în Liga Campionilor să fie acordat în baza performanțelor din trecut.

Cum ar putea beneficia Anglia de al cincilea loc în Liga Campionilor

Formatul actual al Ligii Campionilor avantajează cluburile puternice din punct de vedere financiar, iar acest lucru nu este deloc pe placul fanilor europeni.

ADVERTISEMENT

Deși aceștia fac presiuni ca accesul în cea mai importantă competiție continentală intercluburi să nu mai fie facilitat de performanțele din trecut, UEFA i-a în calcul o modalitate prin care cluburile engleze ar putea beneficia de un al cincilea loc în Liga Campionilor.

Criteriul propus de forul european pentru această inițiativă are la bază rezultatele obținute de cluburi în sezonul precedent, două locuri urmând a fi atribuite echipelor din țările care au avut, în mod colectiv, rezultate foarte bune în cupele europene cu un sezon înainte.

ADVERTISEMENT

Conform rezultatelor obținute de reprezentantele țărilor afiliate la UEFA în acest sezon, în viitoarea ediție a Champions League Anglia și Olanda ar avea câte o reprezentantă în plus, dacă propunerea va obține voturile necesare, anunță Daily Mail.

Mici victorii obținute de Liga Suporterilor Europeni

În cadrul ședinței Comitetului Executiv al UEFA, care a avut loc astăzi la Viena, forul continental a propus mai multe modificări formatului Ligii Campionilor.

ADVERTISEMENT

Între acestea și trecerea de la 32 la 36 de echipe în faza grupelor începând din 2024 și un număr de 10 meciuri (tur-retur), cu patru mai multe decât în actualul format.

Însă, 38 de grupuri și organisme reprezentative ale fanilor din 14 țări europene s-au opus acestui demers. Aceștia au cerut forului continental să renunțe la toate reformele și să ”asculte dorințele milioanelor de fani care participă la meciuri”.

ADVERTISEMENT

Una dintre propunerile UEFA a fost aceea de a acorda două locuri în Liga Campionilor echipelor care au terminat în afara locurilor de calificare în ligile naționale, pe baza rezultatelor în prima competiție europeană intercluburi din ultimele cinci sezoane.

În fața opoziției copleșitoare a reprezentanților Asociațiilor de suporteri, EUFA a abandonat acest plan. De asemenea, fanii au obținut restrângerea numărului de meciuri din faza grupelor în viitorul format la opt, cu două mai mult decât cel jucat în prezent, dar mai puțin decât cele 10 jocuri propuse de forul continental.

ADVERTISEMENT