Life

Animalul care adoarme de peste 10.000 de ori pe zi. Somnul lui durează doar câteva secunde

Vietatea care ațipește de circa 10.000 de ori în fiecare zi. Somnul său are o durată medie de numai câteva secunde, spun cercetările.
20.01.2024 | 23:43
Animalul care adoarme de peste 10000 de ori pe zi Somnul lui dureaza doar cateva secunde
Vietatea care ațipește de circa 10.000 de ori în fiecare zi. Somnul său are o durată medie de numai câteva secunde, spun cercetările. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul care adoarme de peste 10.000 de ori pe zi. Somnul lui durează doar câteva secunde. Specia nu este amenințată cu dispariția, motiv pentru care oamenii de știință au putut să o analizeze în amănunt din toate punctele de vedere.

Vietatea care ațipește de circa 10.000 de ori în fiecare zi. Somnul său are o durată medie de numai câteva secunde, spun cercetările

Vietatea care ațipește de circa 10.000 de ori în fiecare zi. Somnul său are o durată medie de numai câteva secunde, spun cercetările. Microsomnul nu este o caracteristică specifică numai lor, ci și altor animale de pe pământ.

ADVERTISEMENT

În acest caz este vorba de pinguinii Chinstrap care fac parte din grupul Pygoscelis. Aceștia pot supraviețui săptămâni întregi fără o odihnă neîntreruptă, deși reușesc să închidă ochii doar între 2 și 30 de secunde.

Pe de altă parte, oamenii de știință arată că păsările de pe Insula King George din Antarctica pot adormi de peste 10.000 de ori pe zi. Acest obicei le permite să își supravegheze în permanență cuiburile, să protejeze ouăle și puii de prădători.

ADVERTISEMENT

În total, pinguinii Chinstrap reușesc să ațipească aproximativ 11 ore pe zi. Asta înseamnă că nu se pot bucura de un somn neîntrerupt. Chiar și așa scurtele „doze de somn” îi ajută să se odihnească și să își „reîncarce bateriile”.

Paul-Antoine Libourel, coautor al unui studiu și cercetător în domeniul biologiei somnului la Centrul de cercetare în neuroștiințe din cadrul Centrului național pentru cercetare științifică din Franța, a dezvăluit cum a fost observat acest comportament.

ADVERTISEMENT

O colonie întreagă a fost monitorizată timp de două săptămâni. Oamenii de știință au instalat electrozi în zona creierului și gâtul a 14 pinguini, care au fost urmăriți constant prin GPS. Pinguinii Chinstrap își petrec cea mai mare parte în alertă, chiar și atunci când își fac siesta sau caută mâncare.

„Ceea ce este cu adevărat ciudat este că pinguinul poate susține această stare constantă între veghe și somn. Somnul oferă multe beneficii, dar nu știm dacă acestea sunt aceleași pentru toate speciile”, a spus cercetătorul, conform omofon.ro.

ADVERTISEMENT

Cât de riscant este microsomnul în cazul omului

Microsomnul este un obicei neașteptat în cazul animalelor, dar riscant când vine vorba de oameni. Fenomenul care provoca tragedii, mai ales în cazul persoanelor care conduc pe drumurile publice și cred că organismul le va da ascultare la orice manevră.

Psihologii susțin că șoferii nu fac altceva decât să se mintă singuri pentru că, în realitate, o ațipeală de numai câteva secunde este extrem de riscantă. Șoferii conduc pe mod automat, fără a fi conștienți la trafic.

Studiile efectuate în ultima perioadă arată că persoanele care se urcă la volan când sunt obosite sau le este somn riscă de 5 ori mai mult să provoace un accident rutier decât atunci când au dormit cel puțin 8 ore.

ADVERTISEMENT