Life

Animalul care își ucide frații. Înfățișarea lui îi sperie pe oameni

Este unul dintre cele mai periculoase animale de pradă din lume. Cercetătorii sunt de părere că a evoluat din dinozauri.
12.03.2024 | 16:33
Animalul care isi ucide fratii Infatisarea lui ii sperie pe oameni
Animalul care face orice pentru a supraviețui, inclusiv să își omoare proprii frați. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalele de pe planeta noastră sunt mereu surprinzătoare. Secole la rând, toate speciile au trecut prin diverse transformări care le-au ajutat să se adapteze. Așa se face că există animale prădătoare și animale prădate. Unele dintre ele sunt cunoscute de întreaga lume, dar există specii pe care nu mulți le cunosc și care sunt de-a dreptul înfiorătoare.

Pasărea sabot își ucide frații în lupta pentru supraviețuire

Animalele prădătoare sunt numeroase și este aproape imposibil ca cineva să știe toate speciile. Din clasa celor care vânează pentru a supraviețui se numără și pasărea sabot, o specie pe care multă lume tinde să o confunde cu barza.

ADVERTISEMENT

Pasărea sabot locuiește în mlaștinile din zona Africii de Est și poate fi foarte ușor remarcată. Este una dintre păsările cu cel mai mare cioc din lume. Mai exact, acesta are un cioc de 0.3 metri, ceea ce o clasează pe locul trei în topul păsărilor dotate cu un cioc imens.

Nu doar ciocul atrage atenția, ci și înălțimea sa de 1.5 metri. Pasărea sabot este făcută pentru a vâna și aproape că nu este pradă care să scape de ciocul și de ghearele ei. Abilitățile ei de vânătoare sunt uimitoare și au atras chiar și atenția cercetătorilor.

ADVERTISEMENT

Pasărea sabot își păcălește foarte simplu prada. Aceasta stă nemișcată preț de câteva minute bune, după care se aruncă asupra inamicului vânat, fără să stea prea mult pe gânduri. Odată capturată, prada este consumată în întregime.

Acest animal de pradă vânează, în principal, reptile și pești. Potrivit unor studii de specialitate publicate în 2015, prada sa preferată rămâne somnul. Ba mai mult, 71% din hrana sa de zi cu zi este reprezentată de somn. Atunci când nu are norocul de a vâna somn, este nevoită să se hrănească și cu șerpi sau pui de crocodil.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii cred că această pasăre de pradă a evoluat din dinozauri

Nu doar faptul că vânează fără milă îi sperie pe mulți, ci și faptul că este capabilă să își ucidă proprii frați. Faptul că își ucide frații este, de fapt, o strategie de supraviețuire. De obicei, în familiile de păsări sabot, reușește să trăiască doar primul pui, cel care și eclozează prima dată.

Naturalistul David Attenborough a vorbit despre acest obicei al păsării sabot de a-și ucide frații. Acest lucru se întâmplă încă de când frații sunt mici și au loc bătălii între pui. Doar cel mai puternic reușește să supraviețuiască.

ADVERTISEMENT

Puii se luptă atunci când sunt lăsați singuri în cuib, fără să fie supravegheați de mama lor. Atunci când aceasta revine la ei, niciodată nu le va acorda atenție celor răniți. Pentru că sunt lăsați să se descurce singuri, de cele mai multe ori, aceștia mor.

Oamenii de știință cred că pasărea sabot a evoluat din dinozauri, iar transformarea sa până la forma actuală ar fi durat mai mult de 50 de milioane de ani. Deși lumea o confundă cu o barză, cea mai apropiată specie ca asemănare fizică de pasărea sabot este pelicanul.

ADVERTISEMENT
Tags: