Life

Singura creatură din lume care vede de 100 de ori mai bine ca omul. Animalul nu are ochi

Aceasta este singura creatură din lume care vede de 100 de ori mai bine ca omul, cu toate că nu are ochi. Despre ce animal e vorba.
08.01.2024 | 23:10
Singura creatura din lume care vede de 100 de ori mai bine ca omul Animalul nu are ochi
Care este creatura care vede de 100 de ori mai bine decât omul. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

În lume și chiar pe teritoriul țării noastre există un animal care vede de 100 de ori mai bine decât omul. Lucrul acesta este cu atât mai surprinzător cu cât creatura nu are ochi, cel puțin nu în sensul tradițional.

Creatura care vede de 100 de ori mai bine decât omul

Este imposibil să nu fii surprins atunci când auzi că un animal, și pe deasupra unul care nu are ochi, vede de 100 de ori mai bine decât un om. Însă, acest lucru este cât se poate de adevărat.

ADVERTISEMENT

Creatura despre care conform afirmației de mai sus s-ar putea spune că este magică este, de fapt, bufnița. Evident, fiecare persoană a văzut cum arată una și știe că are ochi, dar specialiștii contrazic această informație.

De fapt, această pasăre nu are globi oculari, la fel ca ființele umane sau alte animale. Ochii acestora sunt mai degrabă asemănători cu niște mici tuburi fixate foarte bine de forma craniului lor.

ADVERTISEMENT

Au o altfel de anatomie

Aceste tuburi, care le servesc bufnițelor drept ochi poartă numele de inele sclerotice. Un dezavantaj al acestor ochi neobișnuiți este că nu pot fi rotiți, astfel că o bufniță nu își poate întoarce privirea.

Ochii ei sunt ficși, dar natura a avut o rezolvare și pentru acest lucru. Mai exact, bufnițele își rotesc capul, o particularitate bizară cunoscută în întreaga lume, mai ales că arată neobișnuit.

ADVERTISEMENT

Pasărea își poate răsuci gâtul la aproximativ 270 de grade în ambele direcții și la 90 de grade în sus și în jos. În acest fel, își poate vâna hrana și se poate feri de posibilii prădători ce ar putea să o ucidă.

Aceste condiții, la care se mai alătură și mărimea impresionantă a ochilor lor, face că bufnița să fie cu mult superioară omului atunci când este vorba despre vedere, după cum o arată specialiștii.

ADVERTISEMENT

De fapt, vederea bufnițelor este între 10 și 100 de ori mai bună decât a unui om,  în ciuda faptului că ochii acestei păsări nu sunt unii clasici și nu îi poate mișca cum fac restul păsărilor.

ADVERTISEMENT