Life

Animalul care trece printr-o transformare remarcabilă. Motivul pentru care specia devine nocturnă

Mamiferul care are parte de o schimbare incredibilă. De ce acesta a început să caute mâncare mai mult pe timpul nopții.
20.02.2024 | 08:20
Animalul care trece printro transformare remarcabila Motivul pentru care specia devine nocturna
Mamiferul care are parte de o schimbare incredibilă. De ce acesta a început să caute mâncare mai mult pe timpul nopții. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul care trece printr-o transformare remarcabilă. Motivul pentru care specia devine nocturnă. Acest lucru a fost demonstrat de cercetători prin intermediul unui studiu realizat pe un eșantion de 47 de exemplare.

Mamiferul care are parte de o schimbare incredibilă. De ce acesta a început să caute mâncare mai mult pe timpul nopții

Mamiferul care are parte de o schimbare incredibilă. De ce acesta a început să caute mâncare mai mult pe timpul nopții, în ciuda faptului că riscă să fie atacat de lupii care stau la pândă în căutarea hranei necesare.

ADVERTISEMENT

Stefano Grignolio, de la Universitatea din Ferrara, Italia, şi colegii săi au monitorizat 47 de exemplare de capre alpine (Capra ipex) pentru a arăta că schimbările lor de comportament sunt cu totul altele față de anii trecuți.

Au fost luate în vizor animale localizate în Parcul naţional Gran Paradiso din Italia şi în Parcul naţional din Elveţia. Cercetarea le-a urmărit în intervalul mai – octombrie în perioada 2006-2019. Viețuitoarele au purtat câte o zgardă pe care au fost montaţi senzori de mişcare.

ADVERTISEMENT

La finalul acestui interval cercetătorii s-au confruntat cu o confirmare neașteptată. Capra alpină nu mai coboară în mod obișnuit de la înălțimile sigure ale munților Europei în timpul zilei pentru a se hrăni cu ierburi găsite la altitudini mai joase.

Comportamentul său este total modificat, oamenii de știință precizând că a început să fie noctură. Asta înseamnă că își caută hrana noaptea, deși riscă să fie mâncată de lupii, principalii prădători ai acestei specii.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este pus pe seama schimbărilor de temperatură. Încălzirea globală afectează tot mai multe viețuitoare. Mai exact, cercetătorii au tras concluzia că atunci când temperaturile erau ridicate pe timpul zilei, animalele erau mai active în timpul nopţii.

Capra alpină, o specie noctură, o mare problemă

„Pentru această specie a fi nocturn este o problemă, o problemă mare”, este de părere ecologul Stefano Grignolio, notează sciencealert.com. Teritoriile deschise de hrănire ale caprelor oferă mai puțin adăpost la care să poată fugi de lupi.

ADVERTISEMENT

„Am constatat că activitatea este mai mare în zonele cu lupi”, a adăugat Francesca Brivio de la Universitatea din Ferrara (Italia). Cercetătorii subliniază că acest lucru s-ar putea să nu se încheie bine pentru ele.

Mai mult decât atât, scăderea diversității genetice persistente în aceste populații sălbatice de capre le face vulnerabile la mai multe amenințări. Printre acestea se numără mutațiile problematice care cresc susceptibilitatea la boli.

ADVERTISEMENT