Life

Animalul din România care ucide tot ce prinde. Este al treilea cel mai periculos prădător, după urs și lup

Animalul din România care e al treilea cel mai periculos prădător, după urs și lup. Acesta ucide tot ce prinde și e protejat prin lege.
02.12.2023 | 08:00
Animalul din Romania care ucide tot ce prinde Este al treilea cel mai periculos pradator dupa urs si lup
Animalul din România care e al treilea cel mai periculos prădător, după urs și lup. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Animalul din România care ucide tot ce prinde și este al treilea cel mai periculos prădător, după urs și lup. Este protejat prin lege și trăiește solitar.

Animalul din România care ucide tot ce prinde. Este unul dintre cei mai periculoși prădători

După urs și lup, al treilea cel mai mare prădător din Europa este râsul. Este un animal care are un trunchi scurt, picioare lungi, iar labele sunt foarte bine dezvoltate. Poate alerga eficient prin zăpadă.

ADVERTISEMENT

Animalul trăiește izolat, se ferește de contactul cu oamenii și e un carnivor foarte discret. Este întâlnit de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei.

Mai apare, de asemenea, în nordul sau estul continentului, până în pădurile boreale din Rusia, până în Centrul Asiei și platoul Tibetan. Aproximativ 9.000 – 10.000 de râși trăiesc în Europa. Dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 trăiesc pe teritoriul țării noastre și se află pe lista animalelor strict protejate.

ADVERTISEMENT

Se distinge prin smocurile din vârfurile urechilor. Este o felină care are văzut și auzul extrem de fine și sunt capabile să detecteze o pradă mică chiar și de la zeci de metri distanță, în zăpadă.

Această felină trăiește și vânează solitar, pe teritorii pe care nu tolerează alte animale adulte, în special de același sex. Teritoriul râsului variază în funcție de sursele de hrană, precum și de densitatea populației de râși din acea zonă.

ADVERTISEMENT

Râșii adulți masculi marchează teritoriul pentru a se ține departe unii de ceilalți. Partenerii sau mama cu puii folosesc un mieunat melodic, care străbate distanțe mari, pentru a comunica.

Ungulatele mici, precum căprioarele sau caprele negre, dar și rozătoarele, se numără printre speciile vânate de râs. Apelează la ambuscade și elemente surpriză atunci când vânează.

ADVERTISEMENT

Atunci când vânează, râsul se mișcă fără a face zgomot și atacă prada pe neașteptate prin salturi care au și câțiva metri. Devorează o căprioară în câteva zile și îngroapă prada pentru a reveni mai târziu la ea.

Râșii pot ataca și stâne de oi sau capre dacă se află în zone unde animalele care constituie baza trofică sunt vânate excesiv. Asemenea atacuri sunt, însă, foarte rare, notează wwf.ro.

Ce durată de viață are râsul

În medie, puii se nasc în perioada mai – iunie și stau alături de mama lor timp de aproximativ 10 luni. În general, se nasc doi pui. Rata de supraviețuire a râșilor tineri este de doar 50% în primul an de viață și 50% în al doilea, deoarece sunt supuși multor pericole.

Aceste animale pot să trăiască, în sălbăticie, până la 17 ani, iar în captivitate până la 20 de ani. La fel ca alte carnivore mari, cum ar fi ursul și lupul, râsul indică un ecosistem indicator și echilibrat.

Braconajul, prezența și activitățile umane care îi invadează habitatul pun în pericol supraviețuirea acestei specii. De asemenea, defrișările, lucrările de infrastructură, extinderea așezărilor umane și vânarea excesivă constituie pericole pentru specie.

ADVERTISEMENT