Life

Animalul periculos care trăiește în mările Greciei. Ce trebuie neapărat să faci dacă te-a înțepat meduza mov

Ce să faci dacă te înțeapă meduza mov, o specie întâlnită pe multe plaje din Grecia. Poate provoca reacții alergice foarte severe.
19.06.2023 | 18:34
Animalul periculos care traieste in marile Greciei Ce trebuie neaparat sa faci daca tea intepat meduza mov
Ce să faci dacă te înțeapă meduza mov. Specia, întâlnită și în Grecia. Sursa foto: Pixabay, Wikipedia – Hans Hillewaert/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anii trecuți, mai multe plaje din Europa, mai ales în Grecia, dar și din România, a apărut meduza mov, o specie a cărei înțepătură poate fi foarte periculoasă. Cum acorzi primul ajutor în cazul în care această meduză te înțeapă?

Ce este meduza mov și cum acorzi primul ajutor dacă te înțeapă. Specia este întâlnită și în Grecia

Concediile au început deja pentru români, iar mulți aleg, și anul acesta, să meargă pe insulele din Grecia. Anul trecut, mai multe plaje continentale și insulare au fost invadate de diverse specii de meduze.

ADVERTISEMENT

În timp ce unele specii sunt inofensive și nu reprezintă un pericol pentru turiști, altele pot fi foarte toxice. Meduza mov este o specie periculoasă, care a apărut în bazinul mediteraneean, precum și pe plajele de pe litoralul românesc, în toamna anului 2021.

În general, meduzele mov apar în apropierea țărmului la finalul verii sau în septembrie, însă au fost ani în care au apărut și mai devreme, în plin sezon estival. Specia are una dintre cele mai veninoase înțepături.

ADVERTISEMENT

Meduza mov este o specie de mici dimensiuni. Ciuperca are diametrul de 6-8 cm, dar pot fi și mai mari. Tentaculele lor, însă, pot atinge chiar și lungimea de 2 metri. Din acest motiv, aceste meduze sunt și mai periculoase, pentru că pot înțepa pe cineva de la distanță.

Corpul și tentaculele lor sunt acoperite de nematociste, adică celule vezicante otrăvitoare. Acestea sunt eliberate atunci când tentaculele lor ating alt organism și ajung rapid în sângele celui înțepat.

ADVERTISEMENT

În funcție de cât de sensibilă este fiecare persoană, înțepătura acestei meduze poate provoca reacții alergice moderate, dar și severe. Meduzele mov nu trebuie atinse nici măcar atunci când sunt moarte. De obicei, reacția la înțepătură este locală și neplăcută. Poate dura de la câteva ore până la o săptămână sau două.

Printre cele mai comune reacții la înțepătura acestei specii de meduze sunt inflamarea pielii, umflarea pielii și apariția unei erupții cutanate sau vezicule. Pot apărea, de asemenea, dureri, arsură, mâncărimi, usturime sau amorțirea zonei. Există și reacții severe, cum ar fi amețeală, dureri de cap, greață, vomă, precum și dificultăți de respirați sau chiar pierderea cunoștinței.

ADVERTISEMENT

Ce poți face dacă te înțeapă meduza mov

În cazul în care te înțeapă această meduză, sunt câteva măsuri de prim ajutor pe care le poți lua, până la venirea medicilor. Mai întâi trebuie să scoți persoana din apă și să scoți, cu ajutorul unei mănuși, meduza sau resturile din corpul gelatinos. Zona afectată se spală cu apă de mare, fără a freca.

Dacă ai posibilitatea, poți aplica o soluție cu bicarbonat timp de câteva minute pentru a neutraliza acțiunea acelor, dacă mai sunt tentacule care au rămas atașate de pielea persoanei afectate. Soluția este pe bază de 50% bicarbonat de sodiu și 50% apă de mare, informează Medsana.

Cu ajutorul unui card de plastic, poți rade zona afectată de înțepătură. Poți aplica comprese reci sau gheață, timp de 5-15 minute, dar nu direct pe piele, care se protejează cu un prosop. Poți reaplica dacă durerea persistă. De asemenea, se pot aplica loțiuni cu lidocaină sau cortizon pentru a reduce mâncărimile, durerile și disconfortul.

Dacă înțepătura este la nivelul ochilor, trebuie să utilizezi o soluție salină, specială pentru  curățare, după care să mergi de urgență la medic. Nu spăla zona cu apă plată sau de la robinet și nu aplica alcool sau oțet pe înțepătură. Trebuie să urmărești apariția altor simptome mai grave și să soliciți ajutorul unui cadru medical.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în...
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în lumea fără dor
Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!