News

ANM a emis noi coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent. Ce zone sunt vizate de alertele meteo

Au fost actualizate codurile portocalii și galbene de viscol și vânt, potrivit ANM. Harta zonelor vizate de alertele meteo.
24.12.2023 | 11:53
ANM a emis noi coduri portocalii si galbene de viscol si vant violent Ce zone sunt vizate de alertele meteo
Coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANM a emis noi coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent. Meteorologii au actualizat prognoza pentru următoarele ore. Potrivit acestora, vântul va bate cu putere în mai multe zone ale țării.

Noi coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent, emise de ANM

La ora 10:00 a intrat în vigoare un cod galben, pentru sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în nord-vestul Moldovei. Acesta va fi în vigoare până duminică, 24 decembrie, la ora 22:00.

ADVERTISEMENT

În perioada menționată, vântul va sufla cu putere. Urmează să fie înregistrate viteze de 55 – 65 de km/h. La munte, rafalele vor depăși 80…90 km/h și va ninge viscolit, anunță, duminică, specialiștii ANM.

Coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent.
Coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent. Foto captură Meteo România

De asemenea, până duminică la ora 20:00, zona înaltă a Carpaților Meridionali se află sub cod portocaliu de viscol puternic. Meteorologii informează că vântul va avea viteze de peste 110 – 120 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă.

ADVERTISEMENT

Nu scăpăm de coduri portocalii și galbene nici în ziua de Crăciun. Din Ajun, de la ora 22:00 și până la 25 decembrie, ora 22:00, va fi în vigoare o atenționare cod galben de intensificări ale vântului. Vizate vor fi Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei și nordul Moldovei.

Alerte meteo pentru ziua de Crăciun

În zonele menționate, vântul va avea viteze de 55…65 km/h. Mai mult, în zonele montane rafalele vor ajunge la 70…80 km/h, iar în zona înaltă la 90…110 km/h, arată datele transmise de Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

„Pe arii restrânse vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului. În nord-vest, precum și în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali vor fi precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie (10…20 l/mp), favorizând topirea stratului de zăpadă”, transmite ANM.

Coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent (1)
Coduri portocalii și galbene de viscol și vânt violent. Foto captură Meteo România

O altă alertă meteo va intra în vigoare în noaptea de duminică spre luni, la ora 02:00. Este vorba despre un cod portocaliu valabil până pe 25 decembrie, la ora 16:00, vizate fiind județele Suceava (jumătatea de vest), Neamţ (jumătatea de vest), Bacău (vest), Vrancea (vest).

ADVERTISEMENT

„În a doua parte a nopții de duminică spre luni (24/25 decembrie) și pe parcursul zilei de luni (25 decembrie, în zona înaltă a Carpaților Orientali (în general la peste 1500 m) vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…130 km/h”, adaugă ANM.

 

ADVERTISEMENT