News

ANM anunță cel mai cald Revelion din istorie. Cum va fi vremea de Anul Nou și care este explicația pentru anomaliile din ultimele săpătmâni

După cel mai cald Crăciun din istorie, românii trebuie să se pregătească pentru cel mai cald Revelion din istorie, spun experții ANM
28.12.2023 | 22:35
ANM anunta cel mai cald Revelion din istorie Cum va fi vremea de Anul Nou si care este explicatia pentru anomaliile din ultimele sapatmani
Vreme deosebit de caldă de Revelion. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Temperaturile deosebit de ridicate din această perioadă au condus la cele mai cald Crăciun din istoria recentă a României, iar acest lucru va fi valabil și pentru perioada Anului Nou, când sunt așteptate temperaturi minime pozitive în întreaga țară, spun meteorologii ANM.

Anomalii ale vremii de Sărbători

Dacă meteorologii au spus că am avut cel mai cald Crăciun din istorie, atunci când la stația meteo de la Calafat s-au înregistrat 21 de grade Celsius, aceștia spun că trebuie să ne așteptăm să avem și cel mai cald Revelion din istorie. Asta pentru că temperaturile mari din zilele de Crăciun se vor menține în continuare.

ADVERTISEMENT

Meteorologii din cadrul Agenției Naționale de Meteorologie spun că vremea caldă din ultima perioadă se datorează unei anomalii. Mai precis, ar fi vorba de curenții de aer cald de deasupra Oceanului Atlantic. Acest fapt nu a dus o vreme deosebit de caldă în sudul continentului, dar a fost și cauza perioadelor cu vânt puternic, care au afectat și țara noastră, în special în nord.

„Avem o circulație zonală care aduce aer cald deasupra Oceanului Atlantic, acolo unde avem deja temperaturi mai ridicate pe estul Atlanticului, la suprafața Oceanului, și această circulație zonală, practic, aduce condițiile blânde de iarnă.

ADVERTISEMENT

Problemele sunt în nordul continentului, acolo unde sunt antrenați tot în această mișcare acești cicloni care au adus probleme foarte mari, cicloni nord-atlantici care se formează deasupra Atlanticului și care își iau energia de acolo.

Contează foarte mult că avem anomalii la suprafața Oceanului Atlantic de nord pozitive, mai ales pe coasta estică și alimentează aceste anomalii sistemele de vreme cu intensificări de vânt care la periferia acestei configurații cu cicloni în nord ne-a atins și pe noi, de unde și problemele cu vântul pe care le-am avut atenționate, avertizate și în cazul României”, a declarat la postul Antena 3 CNN climatologul Roxana Bojariu, care a spus că ar trebui să ne așteptăm la temperaturi ridicate, similare cu cele din perioada Crăciunului și de Anul Nou.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea de Anul Nou

Pentru ultima zi a anului, în Capitală sunt așteptate maxime între 12 și 14 grade Celsius, cu minime între 2 și 3 grade. Roxana Bojariu a explicat însă că e prea devreme pentru a putea stabili exact cât de mari, peste valorile normale, vor fi temperaturile de Revelion.

„Este dificil de punctat exact, mai ales din parte unui climatolog, care privește statistic, dar vor fi anomalii termice peste ceea ce e normal în această perioadă. Această circulație zonală e una stabilită și care va dura și care va aduce în continuare acest aer mult mai cald în interiorul continentului 

ADVERTISEMENT

În prima săptămână vom avea totuși anomalii pozitive față de normala perioadei. Cu cât? E dificil de spus chiar acum. Va trebui să ne apropiem și modelele să se stabilizeze pentru acest interval mare de anticipație”, a mai precizat climatologul Roxana Bojariu.

În aceste zile însă vreme deosebit de calcă este în multe zone din Europa. În Franța, în Munții Alpi temperaturile ce se înregistrează în această perioadă variază și ele între 13 și 15 grade Celsius, cu până la 6 grade peste maximele acestei perioade.

ADVERTISEMENT