News

ANM, avertizări cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice. Zonele lovite de vremea extremă

ANM a actualizat avertizările cod portocaliu și galben de caniculă. De asemenea, un alt cod galben, de furtuni puternice, a fost emis pentru 11 județe.
30.07.2021 | 10:32
ANM avertizari cod portocaliu si galben de canicula si furtuni puternice Zonele lovite de vremea extrema
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările cod portocaliu și cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat.

Din peisajul meteo nu sunt absente nici manifestările de instabilitate. Astfel, vineri a fost emis un cod galben de furtuni puternice și vijelii pentru zonele montane a 11 județe.

ADVERTISEMENT

ANM, cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice

În intervalul orar 13.00 – 21.00, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

ADVERTISEMENT
  • Alba, Dâmbovița, Vrancea, Argeș, Gorj, Brașov, Prahova, Buzău, Sibiu, Covasna și Vâlcea sunt județele vizate

ANM mai anunță că astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în zone din sudul și estul teritoriului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie anunță că ar putea actualiza prezentul mesaj. Cel mai probabil, o serie de alerte nowcasting de fenomene severe imediate ar putea fi emise de specialiști.

România, sub alertă de caniculă până duminică

În continuare, ANM păstrează alertele cod portocaliu și galben de caniculă. Conform primului, pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

ADVERTISEMENT

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade.

Codul galben este în vigoare pentru același interval. Potrivit avertizării, până pe 1 august, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Veștile nu sunt deloc bune pentru debutul ultimei luni de vară. ANM informează că valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

ADVERTISEMENT