News

Ce acuze i-a adus Anna Politkovskaia lui Vladimir Putin! Jurnalista a fost ucisă chiar de ziua liderului de la Kremlin

Jurnalista Anna Politkovskaia a fost ucisă în 2006, în scara blocului în care locuia! Cu două zile înaintea asasinatului, scriitoarea l-a criticat în termeni duri pe Vladimir Putin, într-un interviu pentru Europa Liberă
28.02.2022 | 13:53
Ce acuze ia adus Anna Politkovskaia lui Vladimir Putin Jurnalista a fost ucisa chiar de ziua liderului de la Kremlin
Ce acuze i-a adus Anna Politkovskaia lui Vladimir Putin cu puțin timp înainte de asasinarea jurnalistei! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anna Politkovskaia a fost una dintre vocile care l-au contestat puternic pe Vladimir Putin și care i-au adus numeroase acuze. De-a lungul timpului, în articolele sale, dar și în cărțile pe care a reușit să le publice, jurnalista de investigații a scos în evidență o serie de orori pe care liderul de la Kremlin le-ar fi permis și aprobat.

Ce spunea Anna Politkovskaia despre liderul de la Kremlin!

Vorbim despre demonstrații împotriva comunismului, proteste care au fost încheiate într-o baie de sânge și cu numeroase arestări fiind reprimate cu violență ieșitp din comun de autoritățile de la Moscova. De asemenea, Politkovskaia a scris despre alegerile falsificate pentru ca regimul impus de președinte să nu pice niciodată, dar a prezentat și viața normală a rușilor și problemele pe care aceștia le întâmpinau.

ADVERTISEMENT

Viața în armata din Rusia, un serviciu militar obligatoriu din care mulți recruți nu s-au mai întors vreodată, chinul dintr-un comunism care îi ținea pe oameni departe de realitate, toate au fost subiecte cărora jurnalista le-a acordat spațiu amplu.

Fără să ezite o clipă, Anna Politkovskaia l-a acuzat pe Vladimir Putin că a distrus pur și simplu ideea de democrație în Rusia. Mai mult decât atât, scriitoarea a transmis lumii întregi că oamenii care se încumetă să-l critice pe liderul de la Kremlin riscă să fie împușcați, otrăviți sau judecați și condamnați la ani grei de închisoare.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, jurnalista a relatat în presa internațională despre brutalitatea războiului pe care Rusia îl desfășura în Cecenia, dar și despre abuzurile pe care Armata Roșie le făcea acolo cu ajutorul liderului cecen sprijinit de Kremlin, Ramzan Kadîrov.

Interviul care i-a adus sfârșitul

În 2004, lui Politkovskaya i-a fost acceptată cererea de interviu pe care a formulat-o către Ramzan Kadîrov, pe atunci prim-ministru al Ceceniei. Jurnalista a mers chiar în teritoriul acestuia, în satul lui de baștină, Țentotoi, o localitate aflată cam la două ore de Groznîi.

ADVERTISEMENT

Șapte ore a fost nevoită să aștepte acolo apariția încă tânărului Kadîrov, un politician care nu a ezitat o clipă în a transmite că „nu este o idee bună să fii unul dintre rivalii mei. Nu e sănătos”.

Interviul este unul aproape incredibil cu asistenții lui Kadîrov care au întrerupt totul și au început să o amenințe cu moartea. „Cineva ar fi trebuit să te împuște înapoi la Moscova, chiar pe stradă, așa cum fac în Moscova ta”. Ramzan a continuat și el să repete bezmetic: „Ești un inamic. Meriți să fii împușcată”.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă i s-a solicitat să plece. „Urc în mașină și mă gândesc că undeva, de-a lungul traseului, în întuneric, cu punctele de trecere amplasate peste tot, urmează în mod evident să fiu ucisă”, avea să noteze Anna Politkovskaia despre întâlnirea cu liderul cecen, un lider pe care Vladimir Putin îl susținea puternic.

Despre ce scria Anna Politkovskaia în ziua asasinatului

Cu două zile înainte să fie ucisă, Anna Politkovskaia a acceptat invitația celor de la Europa Liberă și a povestit lumii întregi ororile din Cecenia, orori de care Moscova nu era străină.

„Visul meu este ca el să stea pe banca acuzaților și să aibă loc cel mai dur proces, cu enumerarea și investigarea tuturor crimelor pe care le-a comis”, își încheia jurnalista interviul oferit. Peste două zile avea să fie ucisă.

Dmitri Muratov, redactor șef la Novaia Gazeta, publicația pentru care Politkovskaia lucra, avea să transmită la ani distanță că, în ziua uciderii ei, ziarista plănuia să publice o poveste lungă despre practicile neomenești și torturile la care apelau liderii ceceni. De altfel, în același ultim interviu, jurnalista l-a descris pe Kadîrov drept „Stalinul cecen al zilelor noastre”.

A fost ucisă de ziua lui Vladimir Putin

După numeroase vizite făcute în ultimii ani în spitale, dar și în taberele de refugiați, acolo unde a intervievat militari ruși sau civili ceceni, Anna Politkovskaia devenise un jurnalist incomod.

Aducea critici constante și prezenta abuzurile comise de forțele de intervenție ruse asupra populației civile din acest colț de lume, în condițiile în care Ahmad și Ramzan Kadîrov, premierii Ceceniei, ambii apropiați de Moscova, își creionau imperiul.

A fost ucisă pe 7 octombrie 2006 chiar de ziua lui Vladimir Putin, omul pe care l-a criticat de fiecare dată când a avut ocazia. Cadavrul său a fost găsit în fața ascensorului din blocul în care locuia la Moscova. Tot acolo se afla și un pistol Makarov, dar și patru gloanțe. Se știe că a fost ucisă de un asasin plătit, dar cel care a comandat crima a rămas necunoscut până în prezent.

Potrivit omului de afaceri Boris Berezovski, Vladimir Putin ar fi spus că Irina Hakamada, fostă candidată la alegerile prezidențiale din Rusia și acoliții ei printre care și Anna Politkovskaia „o vor lua în cap imediat, la propriu, nu figurat dacă deschid gura despre atentatele cu bombă asupra apartamentelor din Rusia”.

De altfel, în momentul asasinării sale, Anna Politovskaia ancheta și acest caz, unul care a dus la Al Doilea Război Cecen și l-a preluarea puterii absolute de către Vladimir Putin

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa...
FRF a luat decizia, după derapajul sexist al lui Gigi Becali la adresa arbitrei Cristina Trandafir
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același...
A îndurat 16 ani violurile tatălui, până când sora ei a mărturisit același lucru. Cum își controla pastorul din Arad fiicele
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume...
Cum îţi poţi schimba numele din buletin. Dorian Popa şi-a adăugat un prenume celebru
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii...
Reacția Alinei Gorghiu în cazul judecătoarei care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut...
Serialul fenomen de pe Netflix care a oprit planeta în loc. A avut 9.9 milioane de vizionări într-o singură săptămână