News

Antalya, în competiție cu Dubaiul pentru atenția turiștilor ruși: “Sunt tratați ca niște regi”

Turiștii ruși sunt tratați "regește" în Turcia. În ciuda războiului, mii de ruși se răsfață în Antalya, cazându-se în hoteluri de lux.
28.06.2023 | 18:37
Antalya in competitie cu Dubaiul pentru atentia turistilor rusi Sunt tratati ca niste regi
Turiștii ruși, tratați "regește" în Turcia. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Agnieszka, o poloneză care își petrece vacanța într-un hotel din Antalya, s-a arătat nemulțumită de atitudinea turcilor față de ruși. Turista susține că rușii sunt tratați “regește” și se bucură de atenția personalului. Anual, mii de familii din Rusia își petrec vacanțele pe litoralul turcesc.

Turiștii ruși, răsfățați “regește” în Antalya

„Turiștii ruși sunt tratați ca niște regi. Cel puțin, aceasta este impresia pe care am avut-o în timpul unui sejur de o săptămână într-o stațiune populară”, a scris Agnieszka, citată de Onet.

ADVERTISEMENT

Poloneza s-a mai plâns că rușii aflați în vacanță în stațiune îi tot aminteau de ceea ce „se întâmplă în Ucraina”, așa că a trebuit să se învețe să-i ignore. Turista a fost, de asemenea, jenată de prevalența limbii ruse în rândul personalului hotelier. I s-a părut ciudat că toată lumea o salută în limba rusă: „Din păcate, din momentul în care am intrat în holul hotelului, toată lumea m-a salutat în rusă”.

Președintele Asociației Mediteraneene a Hotelierilor și Operatorilor Turistici (AKTOB), Kaan Kavaloglu, a atras atenția asupra unei crize în provincia turistică Antalya, care în prezent înregistrează succes pe piața britanică, dar se confruntă cu o scădere semnificativă a fluxului turistic din Rusia.

ADVERTISEMENT

Turiștii ruși preferă Dubaiul și Egiptul

Kavaloglu a subliniat că sezonul turistic a început târziu din cauza unor condiții nefavorabile din punct de vedere meteorologic  și că există îngrijorări cu privire la ocuparea hotelurilor. Antalya și-a câștigat popularitatea printre turiștii britanici, care în trecut preferau stațiunile din provincia Mugla și din Marea Egee, iar numărul turiștilor ruși este în scădere. Cu toate acestea, Kavaloglu este optimist cu privire la viitorul turismului în Antalya și estimează că aceasta parte a Turciei va reveni în topul preferințelor turistice.

Kavaloglu a menționat că turiștii ruși preferă acum destinații precum Dubai și Egiptul în loc de Turcia. El a subliniat că este dificil să găsească piețe alternative pentru a acoperi scăderea fluxului turistic rus. Turcia ocupă locul 4 ca venituri în primele trei luni ale anului 2023, iar pierderile înregistrate comparativ cu 2019 sunt de 14%. Aceste pierderi continuă să se resimtă în întreaga lume, deși Turcia și Antalya au gestionat situația mai bine decât alte destinații turistice.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește orașele cu cele mai mari cheltuieli turistice din lume, Dubai, Doha, Londra, Macao, Amsterdam, Istanbul, Barcelona, New York, Singapore și Paris ocupă primele poziții. Dubaiul a reușit să atragă un număr mare de turiști ruși, devenind o destinație câștigătoare în timpul conflictului din Ucraina.

Turcia caută alternative pentru a-și revigora industria turistică

Turcia se confruntă cu o criză în industria turistică din cauza scăderii numărului de turiști ruși, dar speră că atragerea turiștilor britanici și germani va compensa această scădere. Cu toate acestea, situația rămâne îngrijorătoare, iar industria turistică din Turcia trebuie să găsească soluții pentru a face față acestei provocări.

ADVERTISEMENT

„Anul acesta Turcia ne-a șocat cu prețurile pentru sezonul estival. Prețurile au crescut cu 30-50% față de 2022. Dar nu a afectat prea mult cererea. Un zbor scurt cu avionul, un program amplu de zboruri din regiuni, conceptul de vacanță all-inclusive își mai fac treaba”, explică Anna Nevzorova, fondatoarea unei agenții de turism online.

Cât costă o vacanță în Turcia

Rușii sunt pregătiți să muncească un an întreg ca să-și permită o săptămână de lux într-un hotel din Antalya. Turiștii achită sume uriașe de bani și profită de ospitalitatea turcilor. Iată cât trebuie să scoată din buzunar un rus care vrea să se răsfețe în Turcia: Hotelurile de trei stele (10 nopți, „all inclusive”) costă în medie 140-150 de mii de ruble (n.r. 7.900 lei); Pachetele turistice de vară cu zbor la hoteluri de 4* (10 nopți, all-inclusive) costă în medie 145-180 mii de ruble (n.r. 9.500 lei) , în funcție de infrastructură, locație, stațiune și tip de mâncare.

Pachetele turistice de vară cu zboruri către hoteluri de 5* (10 nopți, all-inclusive și ulta all inclusive) pot costa în medie 190-275 de mii de ruble (n.r. 10.000 – 15.000 de lei); Prețurile pentru pachetele turistice de vară cu zboruri către hotelurile de top 5* de la nivelul Deluxe  1-1,5 milioane de ruble (n.r. 50.000 – 60.000 de lei).

ADVERTISEMENT