News

Anunț important pentru proprietarii de locuințe. Greșeala uriașă cu care pierd mulți bani. Scrie clar în lege, dar puțini știu asta

Anunț important pentru proprietarii de locuințe. Au fost făcute modificări în lege. Ce trebuie să cunoască toți românii?
07.01.2024 | 12:00
Anunt important pentru proprietarii de locuinte Greseala uriasa cu care pierd multi bani Scrie clar in lege dar putini stiu asta
Anunț important pentru proprietarii de locuințe. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anunț important pentru proprietarii de locuințe. Au fost introduse modificări referitoare la asigurarea obligatorie a caselor, conform Legii 115/2023. Aceasta se aplică deja din data de 11 noiembrie 2023.

Anunț important pentru proprietarii de locuințe

Însă, nu toți românii sunt la curent cu noile schimbări. Astfel, ei pot pierde foarte mulți bani dacă fac această greșeală. Este vorba de cei care își modifică locuințele fără să aibă autorizație de construire.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, acești proprietari nu vor fi despăgubiți pentru pagubele care au apărut sau au fost „favorizate ca urmare a lucrărilor efectuate”. În rândurile următoare vom afla cine se încadrează, exact, în această categorie.

Vorbim de românii care nu au autorizație de construire pentru modificările aduse locuinței sau nu respectă autorizația. În acest fel, structura de rezistență a caselor poate fi afectată. Prin urmare, riscul să fie expuse la anumite pericole este mai mare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, PAID va putea recupera valoarea despăgubirilor plătite pentru pagubele care au apărut în urma construcțiilor care nu au autorizație legală. Aici intră și cele pentru care nu au fost respectate regulile privind lucrările de construcție, se precizează în lege.

„Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.

ADVERTISEMENT

Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, arată legea.

Ce alte modificări au fost introduse

Pe lângă aceste schimbări, prețul poliței de asigurare a crescut de la 20 de euro (100 de lei) la 130 de lei. Mai mult, clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate falcutativ. Polița poate fi făcută și pe mai mulți ani.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă până acum sumele erau exprimate în euro, din 11 noiembrie acestea sunt exprimate în lei. Pentru a încuraja să fie puse în aplicare sancțiuni, s-a decis ca amenzile contravenționale să meargă integral la bugetul autorităților locale, conform avocat.net.

Legea prevede că „PAID poate efectua o inspecție de risc a locuinței care face obiectul asigurării obligatorii. Cheltuiala ocazionată de aceasta este suportată de către PAID.”

ADVERTISEMENT
Tags: