News

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate

Casa Națională de Pensii vine cu un anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri și care vor să aibă venituri majorate.
18.03.2024 | 22:56
Anunt important pentru romanii care au primit sporuri prime sau alte bonusuri Ce trebuie sa faca pentru a avea pensii majorate
Ce trebuie să facă românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri pentru a avea pensii majorate. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care, de-a lungul activității în câmpul de muncă, au primit sporuri, prime sau alte bonusuri, au o serie de sarcini de efectuat dacă vor să aibă pensii mai mari după recalculare.

Ce trebuie să facă românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri pentru a avea pensii majorate

În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a aprobat normele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora vor fi recalculate pensiile din sistemul public. ”Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, spunea Marcel Ciolacu, pe 28 februarie.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nu toți românii vor beneficia de o recalculare automată a pensiilor făcută de stat. O parte dintre conaționalii noștri vor avea o serie de drumuri de făcut pentru a avea venituri lunare majorate.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) spune că pensionarii care, în timpul activității, au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime și alte bonusuri, trebuie să facă dovada cu o adeverință de la fostul loc de muncă.

ADVERTISEMENT

Și veniturile celor aflați în aceste categorii sunt recalculate și, după caz, majorate. Acest proces se va întâmpla doar după ce oamenii vor face rost de dovezi. Acestea trebuie să vină de la firme care şi-au schimbat, în unele cazuri, numele, adresa ori chiar s-au desființat.

Toate documentele legate de sporuri, prime sau alte bonusuri pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. Aceste adeverințe se eliberează contra cost: aproape 100 de lei pe an, anunță Observator News.

ADVERTISEMENT

Vorbim de sporurile înainte de 1 aprilie 2001 care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă. Din 2001 există un singur salariu brut în care sunt incluse toate sporurile, avem acea baza de date complet digitalizată”, explică Daniel Baciu, președintele CNPP.

Când vor crește pensiile pentru cetățenii aflați în acest caz

Conform legii, pensionarii aflați în aceste siatuații pot să aducă adeverinţele la Casele judeţene de pensii de la 1 septembrie 2024. Ulterior, după analizarea documentelor, veniturile lor vor fi recalculate.

ADVERTISEMENT

Apoi, în funcție de bonusurile care nu erau luate în calcul până acum, de la 1 februarie anul viitor ei ar trebui să primească mai mulți bani. ”Contează foarte mult pe ce perioadă a fost luat acel spor și care a fost mărimea lui ca procent. Una e să iei un spor 15-20 ani și să aibă un procent de 10-15% din salariu și atunci mărirea se cunoaște la pensie”, mai explică Daniel Baciu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT