News

Anunțul medicului Adrian Marinescu despre evoluţia coronavirusului în România, după 15 mai: ”Lucrurile se schimbă mult”

14.05.2020 | 13:42
Anuntul medicului Adrian Marinescu despre evolutia coronavirusului in Romania dupa 15 mai Lucrurile se schimba mult
ADVERTISEMENT

Medicul Adrian Marinescu a făcut un anunț destul de îngrijorător în ceea ce privește evoluţia coronavirusului în România, după 15 mai, dată la care se va ridica starea de urgență.

Anunțul medicului Adrian Marinescu despre evoluţia coronavirusului în România, după 15 mai: ”Lucrurile se schimbă mult”

În România s-a observat un trend ușor descendent al cazurilor zilnice de infectare cu noul coronavirus. Din perspectiva medicilor, această realitate nu este încă una care să ne dea speranțe că am scăpat de epidemie.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, a încercat să explice care va fi evoluția cazurilor de COVID-19 din România în perioada următoare.

În opinia acestuia, relaxarea populației va aduce o creștere a numărului de cazuri, lucru care s-a observat în toate țările unde s-au aplicat aceste măsuri. Important e să nu asistăm la o explozie de noi infecții.

ADVERTISEMENT

Dacă o să mai treacă două zile putem spune că trendul descendent al infectărilor este unul care se confirmă. Dar mare atenție că ne interesează și numărul de teste. Există o variație de la zi la zi.

De mâine lucrurile se schimbă destul de mult. Este de așteptat să fie o creștere a cazurilor de îmbolnăvire. Să vedem dacă va fi o creștere rezonabilă. Ne interesează dacă va fi o curbă de platou cât mai lină pentru a nu avea probleme.

ADVERTISEMENT

După două săptămâni se trage o linie și vom vedea care va fi riscul epidemiologic. Vorbim de mai puține cazuri, însă trebuie să mai așteptăm.

Nici la terapie intensivă nu este o scădere atât de mare. Încă avem peste 200 de pacienți. Sperăm ca in următoarele saptămâni să scadă și numărul celor de la ATI și a deceselor”, a spus Adrian Marinescu la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cazurile zilnice de COVID-19 din România, în scădere

Bilanțul cazurilor de COVID-19 din țara noastră a ajuns la 16.247 de la startul pandemiei până la raportarea Grupului de Comunicare Strategică din 14 mai.

Startul luni a venit cu o medie de 300-350 de bolnavi raportați zilnic. Media a scăzut drastic în ultimele zile. Astfel, din 10 mai nu am mai trecut de 245 de cazuri.

În ordine, am avut 231, 226, 190, 224 și 245. Această relativă scădere are loc în contextul în care mai multe activități din țară s-au reluat de curând sau urmează să se reia în aceste zile, imediat după ce starea de urgență expiră.

ADVERTISEMENT