Sport

Apare cartonașul albastru! O nouă regulă în fotbalul mondial: ce va face fotbalistul atunci când îl va primi din partea arbitrului

Cartonașul albastru apare în fotbalul mondial! Ce se întâmplă în momentul în care fotbalistul primește o astfel de sancțiune de la arbitru.
08.02.2024 | 18:45
Apare cartonasul albastru O noua regula in fotbalul mondial ce va face fotbalistul atunci cand il va primi din partea arbitrului
Apare cartonașul albastru în fotbal! Ce riscă fotbaliștii în momentul în care arbitrii scot din buzunar un astfel de cartonaș. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Cartonașul albastru își face loc în fotbalul mondial. În mod oficial, International Football Association Board (IFAB), forul care administrează regulile fotbalului, a permis o perioadă de testare a cartonașului albastru în „sportul rege”.

Apare cartonașul albastru! O nouă regulă în fotbalul mondial: ce va face fotbalistul atunci când îl va primi din partea arbitrului

IFAB a aprobat în mod oficial testarea cartonașului albastru în meciurile de fotbal, potrivit The Telegraph. Un anunț oficial în acest sens va fi făcut vineri, 9 februarie. Astfel, o nouă regulă inedită va apărea în fotbalul mondial.

ADVERTISEMENT

Cartonașul albastru va fi folosit de arbitri în momentul în care jucătorii comit faulturi evidente și intenționate, dar și jucătorilor care nu au o atitudine potrivită pe teren și care nu se conformează indicațiilor arbitrului.

Astfel, fotbalistul care va primi cartonașul albastru va fi eliminat timp de 10 minute. Noua regulă testată în fotbalul mondial marchează o eliminare temporară a jucătorilor. După expirarea celor 10 minute, jucătorul care a primit cartonașul albastru va putea să revină pe teren.

ADVERTISEMENT

Nouă regulă în fotbal! Ce se întâmplă când fotbalistul primește două cartonașe albastre

Ulterior, fotbalistul care ajunge la 2 cartonașe albastre primite în același meci va fi eliminat definitiv. Arbitrul va fi nevoit să scoată din buzunar cartonașul de culoare roșie și să-l elimine definitiv pe jucătorul respectiv.

IFAB ar fi semnat deja introducerea cartonașului albastru în fotbalul mondial. Va fi primul cartonaș care va fi folosit în „sportul rege” după Cupa Mondială din 1970, când au fost introduse atât cartonașele galbene, cât și cartonașele roșii.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, IFAB are în plan să pună în funcțiune mai multe mișcări revoluționare referitoare la regulile din fotbal. Organul care determină regulile fotbalului are pe masă nu mai puțin de 5 modificări de regulament.

Toate cele 5 schimbări de regulament gândite de IFAB vor fi introduse în fotbalul mondial mai întâi sub formă de teste. Ulterior, în funcție de consecințe, unele dintre schimbări ar putea să fie implementate în competițiile oficiale.

ADVERTISEMENT

Se iau în calcul acordarea cartonașului roșu pentru orice henț intenționat în careu, suspendarea meciului în momentul incidentelor între jucători, eliminarea temporară, sancționarea portarului pentru tragere de timp și delegarea doar a căpitanului în discuțiile cu arbitrii.

ADVERTISEMENT