News

Apelul care te lasă fără bani. Hoții au găsit o nouă metodă pentru a goli conturile românilor

Hoții au găsit o nouă metodă pentru a goli conturile românilor, potrivit avertismentului oficial al IGPR. Ce trebuie să facă oamenii.
26.02.2023 | 15:18
Apelul care te lasa fara bani Hotii au gasit o noua metoda pentru a goli conturile romanilor
Nouă metodă pentru hackeri. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, Poliția Română atrage atenția românilor că un nou tip de fraudă care implică apeluri telefonice a fost dezvoltată de hoți care se dau drept angajați ai unor bănci. Deși nu au fost sesizate momentan astfel de cazuri în România, ele vor urma cu siguranță.

Hoții au găsit o nouă metodă pentru a fura banii românilor

Potrivit www.wall-street.ro, campania este deja în desfășurare în Austria, Olanda, Finlanda, Belgia și Germania. Victimele sunt informate că trebuie să-și mute de urgență banii într-un cont ”sigur al băncii”, din motive inventate. Evident, contul aparține hoților, care fură banii și îi transformă mai apoi în criptomonede.

ADVERTISEMENT

”Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile şi că trebuie să transfere de urgenţă soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

În această modalitate, bănuiţii conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educaţie financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceştia, deschise la aceeaşi bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv şi transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite”, transmite Poliţia Română.

ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, acest tip de înșelăciune e denumit ”phone number spoofing”. Un astfel de apel trebuie ignorat mereu, avertizează oamenii legii. ”În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie.

Până în prezent, Poliţia Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa şi preveni cetăţenii”, au mai transmis reprezentanții IGPR. Așadar, românii trebuie să fie precauți și să nu cadă în plasa acestor hoți.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o lună, o femeie din Brașov era arestată pentru 24 de ore pentru că ar fi înșelat mai mulți oameni de afaceri cu peste 1 milion de lei. Procurorii DIICOT au decis în acest caz să rețină femeia pentru 24 de ore, în condițiile în care aceasta e acuzată de ”comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată, participație improprie la fals informatic în formă continuată și alterarea integrității datelor informatice”.

Concret, femeia începuse în 2021 o afacere în domeniul consultanței în tragerea proiectelor cu finanțare europeană. Clienții erau înșelați din start pentru că li se prezenta un fals portofoliu cu alți potențiali clienți care ar fi avut proiecte admise în trecut cu ajutorul brokerului.

ADVERTISEMENT

Creduli, mai mulți oameni de afaceri au virat în conturile femeii peste 1 milion de lei, deși aceasta nu avea nicio experiență în domeniu și, au constatat procurorii, nicio intenție să-și ajute clienții. ”La începutul anului 2021, pe raza municipiului Brașov, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune prin atragerea unor clienți care își doreau să acceseze fonduri europene, dispuși să plătească diferite sume de bani pentru consultanță.

În acest scop, a fost folosită o societate comercială administrată de un inculpat, clienților fiindu-le prezentată ca având în portofoliu numeroși clienți ale căror proiecte au fost admise în trecut, situație care nu corespundea adevărului.

În această modalitate au fost atrași mai mulți clienți care au semnat contracte de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare obținerii de fonduri europene, chiar dacă era evident că proiectele lor nu îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate”, a transmis DIICOT în acel moment.

După ce proiectele erau respinse la finanțare, hoții falsificau scrisorile prin care erau anunțați că proiectele au fost aprobate. La fel ca în orice escrocherie, hoții au profitat de lăcomia și naivitatea victimelor și au obținut și mai mulți bani de la acestea.

ADVERTISEMENT
Tags: