News

Apelul disperat al unei femei cu origini românești din Israel. Hamas i-a răpit nepotul bolnav

Zili Wenkert, supraviețuitoare a Holocaustului născută în România, a făcut un apel public pentru salvarea nepotului ei, răpit de Hamas
14.10.2023 | 12:23
Apelul disperat al unei femei cu origini romanesti din Israel Hamas ia rapit nepotul bolnav
Apelul disperat al unei femei cu origini românești din Israel. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție la postul Antena3 CNN, Zili Wenkert, supraviețuitoare a Holocaustului plecată din România în anul 1965, a făcut un apel public pentru salvarea nepotului ei, Omer, răpit de teroriștii de la Hamas chiar de la festivalul de muzică Nova din Ra’im, desfășurat la granița cu Gaza.

Apel pentru eliberarea nepotului răpit de Hamas

Zili Wenkert, nascută în România și supraviețuitoare a Holocaustului, a făcut un apel public la postul Antena3 CNN pentru salvarea nepotului ei, Omer, în vârstă de 22 ani, unul din zecile sau chiar sutele de israelieni răpiți de către teroriștii Hamas în atacul de săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Aceasta a precizat că nepotul ei a fost luat ostatic de la festivalul Nova din Ra’im, desfășurat lângă granița cu Gaza, acolo unde teroriștii Hamas au ucis sute de tineri. Omer a apărut în imaginile publicate pe rețelele de socializare, fiind văzut dezbrăcat și transportat într-o camionetă de către teroriști.

“Nepotul meu (…) n-a făcut absolut nimic. Este doar un tânăr care-i place muzica și a plecat să se distreze. Eu sunt bunica lui. Eu m-am născut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Imaginile pe care le-am văzut, rup inima oricui, în special a bunicilor.

ADVERTISEMENT

Singura informație pe care o avem este că Omer a fost răpit de teroriștii Hamas. S-a dus la acel festival cu o prietenă care a fost ucisă şi care a fost înmormântată ieri”, a spus Zili Wenkert. Aceasta a precizat că nepotul ei suferă de o afecțiune cronică, și a făcut un apel ca măcar să-și poată primi medicamentele de care are nevoie.

“Are o colită cronică, și are medicamente pe care le ia. Familia a încercat prin Crucea Roșie (să primească aceste medicamente) și n-au reușit”, a mai spus femeia, care a subliniat că nu are nicio altă informație de la celula de criză din Israel în afară de faptul că nepotul ei este ostatic al Hamas.

ADVERTISEMENT

Supraviețuitoare a Holocaustului, născută în România

Zili Wenkert a povestit că a plecat din România în anul 1965 și că încă mai are prieteni în țara noastră cu care ține constant legătura. După experiența Holocaustului, aceasta a precizat că a stat aproape trei ani și jumătate într-un ghetou, aceasta a subliniat că nu credea că o să ajungă să mai fie martoră a unei asemenea tragedii.

“Am plecat din România în 1965. M-am stabilit în Israel și aici mi s-au născut copii. Am doi băieți și nepoți. Vorbesc limba română și citesc limba română și am prieteni în România cu care ţin legătura şi care încearcă să mă consoleze. Nu există o consolare. Nu poate nimeni decât Dumnezeu să ne mai ajute.

ADVERTISEMENT

Ca supraviețuitor al Holocaustului n-am crezut că am să mai trec prin așa ceva. Eram chiar un copil mic, eram aproape un sugar când ne-au luat din Cernăuți, acolo sunt născută. Am stat la ghetou 3 ani și cinci luni şi singurul lucru care ne-a salvat au fost bunicii, că ei au fost duși din Rădăuți cu trenul şi ne-au luat cu ei”, a mai spus femeia în intervenția la postul român de televiziune.

ADVERTISEMENT
Tags: