News

Aplicația pentru azil în SUA, o loterie de coșmar pentru migranți. ”CBP One” decide viețile și viitorul acestor oameni

”Este un coșmar, o adevărată tortură”. Solicitanții de azil în SUA, la mâna aplicației „CBP One” „adevăratul zid” de la frontiera americană.
11.05.2023 | 17:51
Aplicatia pentru azil in SUA o loterie de cosmar pentru migranti CBP One decide vietile si viitorul acestor oameni
Chiar și președintele Joe Biden a recunoscut că situația la graniță va fi „haotică” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele Unite urmează să ridice, joi noapte, Titlul 42, o măsură care a blocat accesul pe teritoriul său de la începutul pandemiei Covid-19, o decizie care provoacă confuzie și anxietate pentru miile de migranți adunați la granița cu Mexicul. Chiar și președintele Joe Biden a recunoscut că situația va fi ”haotică”. În încercarea de a răspunde, guvernul federal a mobilizat peste 24.000 de agenți și ofițeri de poliție la frontieră, la care se adaugă 4.000 de militari.

„Aplicația este adevăratul zid”

Solicitarea de azil în Statele Unite se va baza în mare măsură pe o aplicație, începând de vineri. Dar acest proces tehnologic pare deconectat de realitatea dramatică de la frontieră, unde telefoanele, wifi-ul și electricitatea sunt un lux pentru migranți. Aplicația ”CBP One” a Serviciului vamal și de protecție a frontierelor (CBP) a fost concepută pentru a centraliza cererile de azil în SUA.

ADVERTISEMENT

Însă migranții masați la graniță în Mexic își declară frustrarea față de deficiențele aplicației, evaluată cu 2,5 stele de către utilizatorii magazinului Apple. ”Este incredibil că o aplicație decide practic viețile noastre și viitorul nostru”, s-a plâns Jeremy de Pablos, un venezuelean de 21 de ani care stă de săptămâni întregi în Ciudad Juarez, un oraș mexican situat la granița cu Texas.

De Pablos, care are tenul închis la culoare, spune că cea mai grea parte este să treacă de instrumentul de recunoaștere facială al aplicației. ”Recunoaște pe cine vrea ea să recunoască”, spune el. ”Adevăratul zid este aplicația. Nu acesta”, adaugă el, arătând spre zidul masiv care șerpuiește de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic.

ADVERTISEMENT

Aplicația nu este accesibilă tuturor

Washingtonul a lansat aplicația ”CBP One” în ianuarie, anticipând ridicarea Title 42, măsura sanitară pe care Donald Trump a folosit-o pentru a închide frontiera în timpul pandemiei Covid-19. Titlul 42, care expiră joi la ora 23.59, ora Washingtonului (03.59 GMT vineri), dădea autorităților americane puterea de a returna imediat toți migranții care intrau în țară, inclusiv solicitanții de azil. Milioane de persoane expulzate în temeiul acestei măsuri au înființat tabere improvizate în Mexic.

Noile reguli, care intră în vigoare vineri, impun ca solicitanții de azil să solicite în prealabil o programare pe ”CBP One”, altfel riscă să fie respinși. Autoritățile au mărit cotele zilnice, precum și intervalele orare pentru înregistrarea pe ”CBP One”. Cu toate acestea, aplicația nu este accesibilă tuturor.

ADVERTISEMENT

Telefoane mobile învechite sau defecte

Mulți migranți ajung la frontieră după o călătorie istovitoare, din care a supraviețui este în sine o performanță. Unora li se fură telefoanele, alții le pierd în diverse condiții (cum ar fi traversarea de râuri) Oricum, cei mai mulți au telefoane mobile învechite sau deteriorate.

Antonio Sánchez Ventura, care a sosit la Ciudad Juarez împreună cu fratele său, spune că i s-a furat tot ce avea pe drum. Nu are unde locui, stă pe stradă și trăiește din mila oamenilor. Singurul său obiectiv acum este să găsească bani pentru a cumpăra un telefon și a descărca aplicația ”CBP One”.

ADVERTISEMENT

Migranții care așteaptă în Ciudad Juarez trăiesc adesea în corturi, fără electricitate. Își încarcă telefoanele în instalații improvizate cu încurcături precare de cabluri. Își cheltuiesc ultimii bani pentru a cumpăra credite pentru a avea acces la internet. Dar aici începe a doua parte a provocării. ”Uite, este blocată”, se plânge Ronald Huerta, un venezuelean, care nu reușește să treacă de configurația lingvistică a aplicației.

”Este un coșmar, o adevărată tortură”

Nu departe, Ana Paola, în vârstă de 14 ani, plânge în hohote: o actualizare a aplicației a șters toate datele ei și ale familiei sale. ”Sunt atât de obosită! M-am săturat!”, spune adolescenta în timp ce apasă frenetic pe butonul ”trimite” pentru a recrea profilurile familiei sale. Răspunsul este întotdeauna ”Eroare 500”.

”Este un coșmar, o adevărată tortură. Această aplicație ne subminează emoțional și psihologic”, adaugă tatăl ei, Juan Pavon, un comerciant care a fugit din Venezuela împreună cu familia sa. Timp de câteva săptămâni, soția sa s-a chinuit să solicite programări pentru întreaga familie pe ”CBP One” folosind un iPhone vechi. Dar, în cele din urmă, a obținut un loc doar pentru ea, iar acum familia este separată de graniță.

Pe măsură ce se apropie sfârșitul Titlului 42, îngrijorarea este în creștere. Mulți își pierd răbdarea și trec ilegal granița în Statele Unite. ”Am așteptat și am așteptat și am așteptat, dar m-am săturat. Nu aveam cum să obțin o programare”, spune Luis Quintana, un venezuelean care a petrecut trei luni pe străzile din Ciudad Juarez și care, în cele din urmă, a decis, să se strecoare printr-o gaură în zid până în El Paso, Texas.

La mila tehnologiei

”Este frustrant faptul că această parte importantă a procesului este la mila tehnologiei care de multe ori dă greș și nu este accesibilă tuturor”, deplânge Raul Pinto, avocat la Consiliul pentru imigrație din SUA, scrie Boursorama. Washingtonul a anunțat săptămâna aceasta că aplicația va fi îmbunătățită. ”Sperăm că acest lucru va rezolva unele probleme”, spune Pinto. ”Dar suntem foarte dezamăgiți că nu există o alternativă pentru ca oamenii să aibă acces la ceva atât de important și vital precum procedura de solicitare de azil”, adaugă el.

”Titlul 42”, este programat să fie ridicată la ora 23:59, ora Washingtonului (03:59 GMT vineri), dar numărul migranților care încearcă să ajungă în Eldorado-ul american este deja în creștere, au anunțat orașele de frontieră din Texas, Brownsville, Laredo și El Paso. ”Va fi greu, foarte greu”, a declarat miercuri primarul din El Paso, Oscar Leeser. ”Nu știm ce se va întâmpla a doua zi, nu știm ce se va întâmpla în următoarele zece zile”, a spus el.  El Paso, un important punct de sosire pentru migranți, ”se pregătește pentru necunoscut”, a adougat el.

Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a recunoscut că este posibil ca ”zilele și săptămânile următoare” să fie ”foarte dificile”, confirmand că autoritățile observă deja ”un număr mare de sosiri în unele zone”. Migranții provin în principal din America Latină, dar și din China, Rusia și Turcia. În trei ani, Titlul 42 a fost folosit de 2,8 milioane de ori.

Trump: ”Va fi o zi a infamiei”

Înainte de a ajunge la graniță, solicitanții de azil, cu excepția minorilor neînsoțiți, vor trebui de acum înainte să se programeze la aplicația CBP One pusă la dispoziție de polițiștii de frontieră sau să li se fi refuzat azilul într-una dintre țările pe care le-au traversat în călătoria lor migratorie. În caz contrar, cererea lor va fi prezumată nelegitimă și vor putea face obiectul unei proceduri de expulzare accelerată, ceea ce le va interzice intrarea în Statele Unite timp de cinci ani.

Pe această temă sensibilă , executivul democrat ține să afișeze o politică migratorie echilibrată, în timp ce republicanii îl acuză pe Joe Biden, din nou candidat pentru Casa Albă în 2024, că a transformat frontiera într-o „strecurătoare”. Pentru a favoriza căile legale de imigrație, Washingtonul a prevăzut deschiderea a o sută de centre în străinătate pentru a studia cererile la fața locului. Primele dintre acestea sunt prevăzute în Columbia și Guatemala.

Pentru fostul președinte republican Donald Trump, ziua de joi va fi ”o zi a infamiei”. ”Veți avea milioane de oameni care vor intra în țara noastră”, a declarat el miercuri la CNN, sugerând că, dacă s-ar întoarce la Casa Albă, ar reintroduce politica de separare a familiilor la graniță, deoarece ”atunci când ai această politică, oamenii nu mai vin”.

ADVERTISEMENT