Joe Biden nu-și poate ascunde vârsta: merge mai greu, cu gesturi precaute, are momente de confuzie, discursul său, niciodată exemplar, devine greoi la un moment dat. Biden este, de asemenea, președintele care a ținut cele mai puține conferințe de presă. Dar medicii săi susțin că este sănătos și că rezistența sa este extraordinară pentru un octogenar.
Președintele american, Joe Biden, și-a anunțat, marți, candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Dacă va fi reales, el își va încheia cel de-al doilea mandat la vârsta de 86 de ani. O perspectivă care îi îngrijorează pe mulți americani, chiar și în tabăra democrată. Așa cum a declarat, Joe Biden vrea să ”termine treaba”.
Dar va avea președintele democrat energia și capacitatea de a face acest lucru, la vârsta de 80 de ani? De la Washington la Los Angeles și până la Houston, întrebarea a revenit în mintea americanilor, marți, 25 aprilie, după anunțul că Joe Biden va candida din nou la Casa Albă în 2024.
Cei mai mulți alegători păreau departe de a fi entuziasmați. Perspectiva unei noi candidaturi a democratului a stârnit cel mult câteva încurajări politicoase. ”Este bătrân, dar are multă experiență”, a declarat Ron Autry, un angajat al Universității California de Sud din Los Angeles. Acest tânăr, în vârstă de 30 de ani, dorește ca Joe Biden să rămână în funcție pentru ”încă patru ani” și îi laudă capacitatea de a ”trece peste clivajele” cu republicanii în privința anumitor proiecte de lege.
Dar în campusul universității, vârsta lui Joe Biden este un motiv de îngrijorare. Dacă va fi reales, el își va încheia al doilea mandat la vârsta de 86 de ani. ”Este ca un moșulică”, spune Avery Gonzales, care încă își amintește când Joe Biden a căzut de pe bicicletă, în iunie 2022. Atunci, un pantof sport al președintelui a rămas înțepenit în suportul pentru picioare al pedalei dreapta a bicicletei, dar imaginea cu cel mai puternic om al planetei dezechilibrat ca un începător a marcat-o pe această studentă în inginerie medicală.
”S-ar putea să fie afectat de demență și să înceapă să ia decizii proaste”, se teme tânăra de 19 ani. ”Cred că ar fi mai bine ca președintele țării să fie cineva mai tânăr, care asimilează mai repede și este mai aproape de tânăra generație”.
Un punct de vedere reflectat în sondaje. Aproximativ 70% dintre americani – inclusiv 51% dintre alegătorii democrați – nu doresc ca Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, să candideze pentru un nou mandat, potrivit unui sondaj de opinie recent pentru NBC. Jumătate dintre cei chestionați au invocat vârsta sa înaintată, notează France 24.
Ultimul control medical al președintelui, publicat în februarie, a concluzionat că acesta se află într-o ”stare de sănătate bună”. Pentru unii experți, ocupantul Biroului Oval, care face exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână, dă dovadă chiar de o rezistență fizică ieșită din comun. Dar Joe Biden rămâne un politician predispus la gafe, iar bâlbâiala sa de lungă durată nu îl ajută.
Elizabeth Brown, ferm ancorată în stânga politică, îi laudă bilanțul lui Joe Biden în materie de mediu și economie. Dar ea nu poate să nu sublinieze ”micile greșeli pe care le face” în timpul discursurilor sale. Fostă învățătoare, în vârstă de 73 de ani, va vota pentru Biden „dacă va fi candidatul democrat”. Dar ea ar dori ”să vadă o persoană mai tânără”, cu idei noi, candidând la Casa Albă.
La Washington, un alt bastion democrat, și alți pensionari împărtășesc aceste temeri. ”Este într-adevăr prea bătrân pentru această funcție”, chiar dacă ”a făcut o treabă foarte bună”, spune Roger Tilton, în vârstă de 72 de ani. În statele cu majoritate republicană, alegătorii văd în vârsta lui Biden un motiv în plus pentru a-și bate joc de președinte. ”Cred că Joe este prea bătrân, devine un pic senil și ar trebui să se retragă”, spune Stacy Lewin din Fort Lauderdale, Florida.
Problema este că ”nu avem multe alternative, deoarece Partidul Democrat nu a făcut o treabă bună pentru a cultiva un leadership mai tânăr”, a declarat James Newman, un pompier din Houston, Texas. Dar dacă președintele în exercițiu ”candidează împotriva unui republican oribil care vrea să accelereze schimbările climatice, să scoată în afara legii avorturile și să facă toate aceste alte lucruri rele, tot l-aș prefera pe Biden”, spune acest alegător.
Un calcul bine integrat de actualul ocupant al Casei Albe, care pare să mizeze pe faptul că va putea câștiga un al doilea duel împotriva lui Donald Trump, în prezent favorit la învestitura republicană. Niciodată americanii nu au mai ales un președinte atât de în vârstă. Și niciodată până acum un candidat nu le-a cerut să îi lase cheile de la Casa Albă până la 86 de ani, vârsta pe care o va avea Joe Biden în 2028, la finalul unui eventual al doilea mandat.
Președintele-candidat știe că nu va scăpa de atacurile legate de vârsta sa. Deși a fost supus unor controale medicale în noiembrie 2021 și februarie 2023, care au concluzionat că președintele are „o stare bună de sănătate”, republicanii nu s-au zgârcit criticile la adresa capacității sale de a guverna începând din 2020.
”Pare că trupul i s-a împuținat, iar mintea nu-i mai e la fel de ageră. Este în mod clar mult sub pragul necesar pentru a fi un președinte funcțional și eficient”, a estimat astfel, în ianuarie, senatorul republican Ted Cruz la CNN. ”Este șocant că Joe Biden crede că este în măsură să poată îndeplini un al doilea mandat, darămite restul acestuia”, a mai spus strategul republican Scott Reed pentru Reuters.
Evident, fiecare cuvânt greșit din partea lui Biden a fost și va fi folosit de tabăra republicană, la fel cum tabăra democrată s-a folosit de fiecare cuvânt greșit din partea lui Donald Trump. Dar temerile privind starea de sănătate a șefului statului apar dincolo de adversarii săi direcți. ”Îngrijorările legate de vârsta actualului președinte – atât în ceea ce privește aptitudinea pentru funcție, cât și faptul că nu mai este în pas cu vremurile – sunt legitime”, susțin editorialiștii de la New York Times.
”Alegerea unui octogenar, în declin evident, pentru încă patru ani ar putea fi o greșeală istorică”, susține Wall Street Journal. Pertinența unei a doua candidaturi a lui Joe Biden este pusă sub semnul întrebării chiar și în tabăra sa. ”Președinția este o muncă enorm de solicitantă și realitatea este că președintele ar fi mai aproape de 90 decât de 80 de ani la sfârșitul unui al doilea mandat, ceea ce ar fi o problemă majoră”, a declarat David Axelrod, strategul celor două campanii câștigătoare ale lui Barack Obama, în vara anului 2022, în New York Times.
Iar unul din doi alegători democrați (51%) nu ar dori ca Joe Biden să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă, în primul rând din cauza vârstei sale, potrivit unui sondaj publicat de NBC News. Replica lui Joe Biden a fost mult timp același răspuns laconic: ”Watch me!”. Într-un interviu recent la ABC, el a recunoscut că îngrijorările legate de vârsta sa sunt ”legitime”, dar a spus că nu le împărtășește.
De asemenea, Biden a abordat direct această problemă în timpul unei călătorii în Irlanda, luna aceasta. ”Sunt la sfârșitul carierei mele, nu la început”, a recunoscut el în fața Parlamentului de la Dublin, spunând că a căpătat ”ceva înțelepciune” de-a lungul anilor. ”Am mai multă experiență decât orice alt președinte din istoria Americii. Asta nu mă face nici mai bun, nici mai rău, dar îmi oferă câteva scuze”, a rostit președintele SUA în fața parlamentarilor irlandezi.
Pe de altă parte, adversarii depublicani au alte argumente pentru a-l ataca pe președintele-candidat, cum ar fi nivelul inflației sau gestiunea sa în materie de politica imigrației. Dar, „vremurile s-au schimbat, speranța de viață a crescut, mai ales în rândul celor bogați. Clasa politică, în special Senatul, este și ea foarte îmbătrânită. Gerontocrația devine o formă de normalitate”, apreciază Lauric Henneton, istoric francez și specialist în politica SUA.
Dacă adversarii lui Joe Biden insistă prea mult pe acest aspect, situația s-ar putea întoarce împotriva lor. ”Și republicanii au senatori foarte bătrâni, iar Donald Trump este doar puțin mai tânăr decât Joe Biden”. Cu toate acestea, fostul președinte republican, în vârstă de 76 de ani, nu va avea 80 de ani la alegerile din 2024.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev l-a calificat marți pe Joe Biden drept un ”bunic senil și disperat”, după ce președintele american și-a anunțat candidatura pentru realegerea în 2024. ”Biden a luat decizia. Un bunic disperat”, a scris Medvedev pe Telegram despre liderul american în vârstă de 80 de ani.
”Dacă aș fi în locul militarilor americani, aș produce rapid o servietă falsă cu coduri nucleare false în cazul în care ar câștiga, pentru a evita consecințele ireparabile”, a adăugat Medvedev. Medvedev, care este șeful adjunct al Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, este un critic frecvent al Occidentului în tiradele sale pe rețelele de socializare.
În general, americanii aprobă bilanțul lui Biden în materie de politică externă, cu excepția, desigur, a retragerii dezastruoase din Afganistan. Rolul său unificator în răspunsul occidental la agresiunea rusă din Ucraina și fermitatea sa în relațiile cu China sunt lăudate. În chestiuni economice, bilanțul este mixt: economia funcționează la turație maximă, dar rata inflației nu a fost niciodată atât de mare în 40 de ani, până în ultimele luni, când a încetinit puțin.
Biden a lansat, de asemenea, mari proiecte de reindustrializare și de tranziție energetică și speră să culeagă roadele înainte de alegerile din noiembrie 2024. Într-o Americă mai divizată ca niciodată, alegătorii sunt de acord cu cel puțin un lucru: doi din trei nu-i vor nici pe Joe Biden, nici pe Donald Trump pentru alegerile prezidențiale din 2024, potrivit unui sondaj pentru Reuters.
Dar, în condițiile în care președintele american și-a oficializat marți candidatura, iar Donald Trump rămâne favorit în alegerile primare republicane, se pare că SUA se îndreaptă spre marea revanșă din 2020, cu un scrutin care va fi arbitrat de vârsta lui Biden, de problemele juridice ale lui Trump, de inflație și de chestiunea avortului.