News

Aproape 2.000 de refugiați din Ucraina și-au găsit loc de muncă în România. În ce domenii lucrează

De la debutul războiului, 24 februarie, până în prezent, aproape 2.000 de refugiați din Ucraina și-au găsit un loc de muncă în România. Care sunt domeniile în care aceștia lucrează.
19.04.2022 | 07:57
Aproape 2000 de refugiati din Ucraina siau gasit loc de munca in Romania In ce domenii lucreaza
Mii de refugiați din Ucraina au loc de muncă în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe teritoriul României s-au angajat 1.891 de refugiați ucraineni, conform datelor de la Ministerul Muncii.

Mii de refugiați din Ucraina au loc de muncă în România

Din acest total, aproape 40% și-au găsit un loc de muncă în industria prelucrătoare, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Astfel, statisticile autorităților arată că, dintre cei 1.891 cetățeni ucraineni angajați cu acte în regulă, 754 – reprezentând 39,4% – activează în industria prelucrătoare.

Pe locul secund în topul angajărilor în funcție de domeniul de activitate sunt construcțiile, unde activează 311 refugiaţi, în timp ce pe locul al treilea se află sectorul de restaurante şi hoteluri, care a angajat 177 de cetățeni din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Alți 135 de cetățeni care au fugit din zona de conflict din Ucraina desfășoară în România activități de comerț cu ridicata, iar 117 desfășoară activități de servicii administrative şi activități de servicii suport.

Zonele din România cu cei mai mulți muncitori din Ucraina

Datele Ministerului Muncii mai indică faptul că aproximativ un sfert din totalul refugiaţilor ucraineni care şi-au găsit un loc de muncă în România, mai exact 452 de persoane, s-au angajat la companii din București.

ADVERTISEMENT

În restul țării, cei mai mulți ucraineni şi-au găsit de muncă în județul Bistriţa-Năsăud, acolo unde au fost încheiate 270 de contracte individuale de muncă.

Urmează Arad, cu 167 de cetățeni ucraineni, în timp ce județul Timiş a asigurat locuri de muncă pentru 126 de persoane din Ucraina, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Conform datelor oficiale, de la declanșarea acestei crize umanitare, până la data de 18.04.2022, ora 00.00, la nivel naţional, au intrat în România 737.349 cetăţeni ucraineni.

În acest weekend, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a publicat cel mai recent bilanț al refugiaților din Ucraina. Potrivit sursei citate, la aproape o lună de când invazia Ucrainei a început, peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara țării.

Țările unde au ajuns cei mai mulți refugiați sunt Polonia, Republica Moldova, România și Ungaria. Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni, aproape 2,8 milioane sau 60% din total.

ADVERTISEMENT