News

Aproape un milion de cazuri de cancer diagnosticate în 2020 pot fi legate de consumul de alcool, avertizează specialiștii

În studiu a fost inclus cancerul buzelor și al cavității orale, cancerul laringian și cancerul de sân.
18.07.2021 | 08:57
Aproape un milion de cazuri de cancer diagnosticate in 2020 pot fi legate de consumul de alcool avertizeaza specialistii
Aproape un milion de cazuri de cancer diagnosticate în 2020 pot fi legate de consumul de alcool, avertizează specialiștii Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Peste 4% din toate cazurile noi de cancer din 2020 au fost atribuite consumului de alcool, potrivit unui studiu publicat marți în revista The Lancet Oncology.

Aproape un milion de cazuri de cancer diagnosticate în 2020 pot fi legate de consumul de alcool, avertizează specialiștii

Cercetătorii au analizat datele disponibile despre consumul de alcool la nivel populațional din 2010 și pe cele despre cazurile de cancer din 2020.

ADVERTISEMENT

Ei au presupus o perioadă de 10 ani între consumul de alcool și apariția cancerului, deoarece tipurile de cancer incluse în studiu – cancerul buzelor și al cavității orale, cancerul laringian și cancerul de sân (la femei) – au perioade lungi de dezvoltare și există dovezi anterioare ale unei relații cauzale cu consumul de alcool.

Dintre cele 741.300 de cazuri noi de cancer atribuit alcoolului diagnosticate anul trecut, bărbații au reprezentat 568.700 de cazuri, în timp ce femeile au reprezentat 172.600 de cazuri, au descoperit cercetătorii. Cele mai multe tipuri de cancer dintre aceste cazuri au fost la esofag, ficat și sâni.

ADVERTISEMENT

Aproape 47% dintre cazurile de cancer atribuite alcoolului au fost legate de consumul intens de alcool, pe care autorii l-au definit ca 60 sau mai multe grame de alcool etilic (alcoolul găsit în băuturile alcoolice), sau mai mult de șase băuturi, pe zi.

Consumul a 20 până la 60 de grame, două până la șase băuturi, de alcool etilic pe zi, pe care autorii l-au definit drept „băut riscant”, a reprezentat 39,4% din cazurile de cancer atribuite alcoolului.

ADVERTISEMENT

Consumul moderat de alcool – definit ca 20 de grame sau mai puțin, sau până la două băuturi, pe zi – a contribuit la aproape 14% sau 1 din 7 cazuri.

Cele mai ridicate rate de cancer atribuite alcoolului au fost în rândul bărbaților care au băut între 30 și 50 de grame de alcool etanol pe zi, și la femeile care au consumat între 10 și 30 de grame în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

„Trebuie urgent să creștem gradul de conștientizare cu privire la legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer în rândul factorilor de decizie politică și al publicului larg”, a declarat autorul studiului Harriet Rumgay, doctorand la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a OMS, într-un comunicat, citat de CNN.

„Strategiile de sănătate publică, cum ar fi disponibilitatea redusă a alcoolului, etichetarea produselor alcoolice cu avertisment pentru sănătate și interdicțiile de comercializare ar putea reduce ratele de cancer cauzat de alcool.”

Studiul nu ține seama de posibilitatea subraportării consumului de alcool, de exemplu, și de modificările consumului de alcool înainte și după 2010.

Autorii au extras detalii despre consumul de alcool din datele înregistrate, neînregistrate și turistice privind consumul de alcool pe cap de locuitor și autoraportările participanților.

În timp ce consumul de alcool poate fi înregistrat prin date de producție, export, import, vânzări și impozitare, consumul de alcool neînregistrat descrie alcoolul produs și consumat în afara controlului guvernamental, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Consumul de alcool înregistrat, neînregistrat și turistic s-ar putea să nu explice toate modurile în care poate fi consumat alcoolul: este dificil de știut dacă o persoană care a cumpărat o sticlă de alcool a consumat totul sau a dus-o la o petrecere în care mai mulți oameni au băut ceva. din ea.

Unde se intersectează sănătatea, mediul și genetica

Prin evaluarea consumului de alcool la nivel de populație, studiul nu ia în considerare nici factorii de risc individuali de mediu, fiziologici, genetici și sociali pentru apariția cancerului.

Cancerul de ficat pe care l-au măsurat autorii a fost carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar – cancer care începe în ficat, mai degrabă decât să se răspândească în ficat din alte organe.

Nivelul cazurilor de cancer și al consumului de alcool au fost cele mai mari în Europa Centrală și de Est și Asia de Est, unde hepatita B este o cauză comună a carcinomului hepatocelular, potrivit Societății Americane de Cancer.

Ratele hepatitei B și ale acestui cancer hepatic au fost ridicate în regiunea Asia-Pacific, în special în rândul bărbaților – așa cum a constatat studiul.

Există mai multe căi biologice prin care consumul de alcool poate duce la dezvoltarea cancerului, au scris autorii, inclusiv ADN-ul, proteinele și modul în care etanolul se metabolizează și are efect asupra reglării hormonilor.

De exemplu, între 28% și 45% dintre persoanele din Asia de Est, poartă o variantă a enzimei ALDH2 care a fost asociată cu un risc mai mare de a dezvolta cancer în tractul aerodigestiv superior, au scris autorii.

Alți factori de risc pentru dezvoltarea carcinomului hepatocelular includ obezitatea, diabetul, steroizii anabolizanți, boala de depozitare a fierului și expunerea la aflatoxină, o toxină produsă de mucegai care poate crește pe porumb, alune și alte boabe.

Numărul cazurilor de cancer a fost cel mai scăzut în Africa de Nord și Asia de Vest, în special în țări precum Arabia Saudită și Kuweit, unde alcoolul este interzis și „politicile bazate pe religie au asigurat că consumul de alcool al populației rămâne scăzut și ratele de abstinență pe viață rămân ridicate”, au scris autorii.

„Ceea ce este nou în acest studiu este comparația internațională globală, defalcate pe sexe și tipul de cancer”, a declarat Sadie Boniface, șeful cercetării de la Institutul de Studii privind Alcoolul. “Rezultatele sunt în concordanță cu alte studii.”

În plus, studiul nu a luat în considerare efectul sinergic dintre alcool și tutun, care este raportat ca o adevărată interacțiune pentru majoritatea cancerelor de tract aerodigestiv superior, au scris autorii.

Estimările cancerului pentru 2020 ar fi putut fi, de asemenea, afectate de pandemia COVUD-19, care a perturbat sistemele de sănătate și i-a făcut pe unii pacienți să se simtă nesiguri când merg la medic, au adăugat autorii.

Evaluarea consumului de alcool prin intermediul unor biomarkeri specifici și, prin urmare, înțelegerea modului în care acest lucru și alți factori se referă la riscul de cancer este necesar, spun specialiștii.

Cu cat începem mai repede să măsurăm cu precizie expunerea la alcool, cu atât mai repede putem înțelege adevarata povara în exces a cancerului atribuita alcoolului și putem interveni în mod eficient.

ADVERTISEMENT
Tags: