Sport

Argentina Menis, atleta “de argint”! Numele predestinat pentru cariera care a orbitat în jurul locului doi

26.04.2021 | 20:57
Argentina Menis atleta de argint Numele predestinat pentru cariera care a orbitat in jurul locului doi
Argentina Menis, atleta "de argint"! Cariera la cel mai înalt nivel care a orbitat în jurul metalului prețios
ADVERTISEMENT

Argentina Menis este una dintre atletele de mare performanță ale României. A ajuns la apogeul carierei în 1972, când a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de la Munchen. 

Episodul 59 al seriei “Olimpicii României” o are ca protagonistă pe Argentina Menis, atletă a României a cărei carieră a orbitat în jurul metalului prețios al cărui nume îl poartă: argint, pe care l-a obținut la marile competiții ale lumii.

ADVERTISEMENT

Argentina Menis, atleta “de argint”! Prenume predestinat

S-a născut pe 19 iulie 1948 în satul Cernele, care aparține de municipiul Craiova. A început să practice atletismul sub îndrumarea antrenorului Mihai Nistor, însă s-a specializat în proba de aruncarea discului de la Liceul cu Program Sportiv din Craiova.

În anul 1967 a fost legitimată la clubul CS Dinamo București, unde s-a pregătit cu antrenorul Ioan Benga. Pe plan intern a dominat competiția reușind să obțină nu mai puțin de 9 titluri naționale, fiind o urmașă demnă a Liei Manoliu. Cele două au concurat împreună și la Jocurile Olimpice din 1972.

ADVERTISEMENT

A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, Munchen 1972 și Montreal 1976. Însă, cele mai importante performanțe le-a obținut chiar la prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat, când se afla în cea mai bună formă a carierei.

Luptă la baionetă pentru aurul olimpic de la Munchen cu Faina Melnik

Argentina Menis a avut cea mai bună aruncare în calificări, 61,58 metri. Finala a fost la un nivel fantastic în care atât Argentin Menis, cât și Faina Melnik, rivala din URSS, au depășit pe rând recordul olimpic.

ADVERTISEMENT

Câștig de cauză a avut Faina Melnik, cu o aruncare de 66,62 metri, în timp ce Argentina Menis a luat argintul cu o performanță de 65.06 metri. În finală au mai participat două românce: Carmen Ionescu (locul 7) și Lia Manoliu (locul 9).

A stabilit un nou record mondial la aruncarea discului!

La 13 zile după concursul olimpic, Argentina Menis a stabilit un nou record mondial la Constanța: 67.32 metri, care a rezistat aproape un an. Pe 25 mai 1973, Faina Melnik a corectat recordul româncei și a aruncat 69.48 metri.

ADVERTISEMENT

Prenumele Argentina îi era predestinat atletei pentru că medaliile obținute la competițiile majore erau toate de argint. Pe lângă locul 2 de la Munchen 1972, atleta a obținut argintul la Campionatul European de la Roma din 1974, dar și în două ediții ale Universiadelor: în 1973 și 1975.

După retragerea din activitatea sportivă, Argentina Menis a devenit instructor metodist în cadrul secției tehnice a CS Dinamo. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 a obținut  Medalia Națională “Serviciul credincios” clasa I și “Ordinul militar” clasa I.

Argentina Menis
Argentina Menis
  • 72 de ani are Argentina Menis
  • 67.96 metri este cel mai bun rezultat din cariera sportivei

 

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a...
Irinel Columbeanu, descris în șase cuvinte de fiica lui! Ce a spus a spus Irina despre fostul milionar, ajuns falit și în azil
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca...
Medana a dat jos 7 kg în 3 săptămâni. Arată de vis, ca un adevărat model. Dieta MINUNE ținută de soția lui Alin Oprea. E foarte UȘOARĂ!
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai...
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai bună oră pentru românii care trec granița din Bulgaria: „Pe pod am așteptat...”