Sport

Argentina Menis, atleta “de argint”! Numele predestinat pentru cariera care a orbitat în jurul locului doi

26.04.2021 | 20:57
Argentina Menis atleta de argint Numele predestinat pentru cariera care a orbitat in jurul locului doi
Argentina Menis, atleta "de argint"! Cariera la cel mai înalt nivel care a orbitat în jurul metalului prețios
ADVERTISEMENT

Argentina Menis este una dintre atletele de mare performanță ale României. A ajuns la apogeul carierei în 1972, când a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de la Munchen. 

Episodul 59 al seriei “Olimpicii României” o are ca protagonistă pe Argentina Menis, atletă a României a cărei carieră a orbitat în jurul metalului prețios al cărui nume îl poartă: argint, pe care l-a obținut la marile competiții ale lumii.

ADVERTISEMENT

Argentina Menis, atleta “de argint”! Prenume predestinat

S-a născut pe 19 iulie 1948 în satul Cernele, care aparține de municipiul Craiova. A început să practice atletismul sub îndrumarea antrenorului Mihai Nistor, însă s-a specializat în proba de aruncarea discului de la Liceul cu Program Sportiv din Craiova.

În anul 1967 a fost legitimată la clubul CS Dinamo București, unde s-a pregătit cu antrenorul Ioan Benga. Pe plan intern a dominat competiția reușind să obțină nu mai puțin de 9 titluri naționale, fiind o urmașă demnă a Liei Manoliu. Cele două au concurat împreună și la Jocurile Olimpice din 1972.

ADVERTISEMENT

A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, Munchen 1972 și Montreal 1976. Însă, cele mai importante performanțe le-a obținut chiar la prima ediție a Jocurilor Olimpice la care a participat, când se afla în cea mai bună formă a carierei.

Luptă la baionetă pentru aurul olimpic de la Munchen cu Faina Melnik

Argentina Menis a avut cea mai bună aruncare în calificări, 61,58 metri. Finala a fost la un nivel fantastic în care atât Argentin Menis, cât și Faina Melnik, rivala din URSS, au depășit pe rând recordul olimpic.

ADVERTISEMENT

Câștig de cauză a avut Faina Melnik, cu o aruncare de 66,62 metri, în timp ce Argentina Menis a luat argintul cu o performanță de 65.06 metri. În finală au mai participat două românce: Carmen Ionescu (locul 7) și Lia Manoliu (locul 9).

A stabilit un nou record mondial la aruncarea discului!

La 13 zile după concursul olimpic, Argentina Menis a stabilit un nou record mondial la Constanța: 67.32 metri, care a rezistat aproape un an. Pe 25 mai 1973, Faina Melnik a corectat recordul româncei și a aruncat 69.48 metri.

ADVERTISEMENT

Prenumele Argentina îi era predestinat atletei pentru că medaliile obținute la competițiile majore erau toate de argint. Pe lângă locul 2 de la Munchen 1972, atleta a obținut argintul la Campionatul European de la Roma din 1974, dar și în două ediții ale Universiadelor: în 1973 și 1975.

După retragerea din activitatea sportivă, Argentina Menis a devenit instructor metodist în cadrul secției tehnice a CS Dinamo. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 a obținut  Medalia Națională “Serviciul credincios” clasa I și “Ordinul militar” clasa I.

Argentina Menis
Argentina Menis
  • 72 de ani are Argentina Menis
  • 67.96 metri este cel mai bun rezultat din cariera sportivei

 

ADVERTISEMENT