News

A murit laureatul Nobel Desmond Tutu! Arhiepiscopul a fost o figură cheie a eliminării apartheidului din Africa de Sud

Desmond Tutu, arhiepiscopul sud-african laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1984, a murit la vârsta de 90 de ani. Acesta este cunoscut după ce a ajutat la încheierea apartheidului în Africa de Sud.
26.12.2021 | 09:41
A murit laureatul Nobel Desmond Tutu Arhiepiscopul a fost o figura cheie a eliminarii apartheidului din Africa de Sud
ADVERTISEMENT

Desmond Tutu, arhiepiscopul laureat al premiului Nobel, care a ajutat la încheierea apartheidului în Africa de Sud, a murit la vârsta de 90 de ani, informează Sky News.

Tutu a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru campania sa de opoziție non-violentă împotriva guvernării minorității albe din Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul a mai fost propus pentru a primi distincţia în anii 1981, 1982 şi 1983.

Desmond Tutu, arhiepiscopul sud-african laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 90 de ani

Născut pe 7 octombrie 1931, în oraşul Klerksdorp, provincia Transvaal, Africa de Sud, Desmond Tutu a studiat la Johannesburg Bantu High School, apoi şi-a completat educaţia la Praetoria Bantu Normal College, devenind profesor. În 1954, a absolvit Universitatea Africii de Sud.

Tutu a fost episcop de Johannesburg între anii 1985 şi 1986, apoi arhiepiscop de Cape Town, din 1986 până în 1996, în ambele cazuri fiind primul african de culoare care a deţinut aceste funcţii.

ADVERTISEMENT

”Moartea arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt capitol de tristeţe în despărţirea ţării noastre de o generaţie de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat o Africă de Sud eliberată”, a declarat preşedintele țării, Cyril Ramaphosa, potrivit Sky News.

Un comunicat venit din partea familiei l-a descris pe Desmond Tutu drept un bărbat care ”și-a transformat propria nenorocire într-o oportunitate de predare pentru a crește gradul de conștientizare și a reduce suferința celorlalți”.

ADVERTISEMENT

În urmă cu mai bine de două decenii, Tutu a fost depistat cu cancer de prostată.

Desmond Tutu, una dintre cele mai cunoscute figuri din Africa de Sud în străinătate

Desmond Tutu a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale Africii de Sud în afara granițelor acestui stat.

Contemporan cu Nelson Mandela, acesta a fost unul dintre forțele din spatele mișcării care voia să pună capăt politicii de segregare rasială și discriminare impusă de guvernul minorității albe împotriva majorității negre din Africa de Sud din 1948 până în 1991.

ADVERTISEMENT

A primit Premiul Nobel în 1984 pentru rolul său în lupta pentru abolirea sistemului de apartheid.

Președintele Ramaphosa a ai spus că Tutu este ”un lider spiritual emblematic, activist anti-apartheid și militant global pentru drepturile omului”.

”Om cu un intelect extraordinar, integritate și invincibilitate împotriva forțelor apartheidului, a dovedit, de asemenea, compasiune pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea și violența sub apartheid în întreaga lume”, a mai spus șeful statului despre Tutu.

ADVERTISEMENT