News

Care este următoarea țintă a Israelului. Ofensiva IDF, programată după planul anti-Blitzkrieg

Ofensiva Israelului este fulminantă, iar generalul Virgil Bălăceanu dezvăluie care va fi următoarea țintă a IDF și explică de ce Tzahalul evită varianta „Blitzkriegului”.
08.12.2023 | 14:28
Care este urmatoarea tinta a Israelului Ofensiva IDF programata dupa planul antiBlitzkrieg
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu analizează strategia ofensivă a Israelului, după perioada de armistițiu (sursa hepta/ Antena 3 CNN/ Islamic World News/ montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Imaginile cu teroriștii Hamas capturați de trupele IDF („Tzahal”), dezbrăcați pe jumătate și urcați cu capetele plecate în camioane, au făcut înconjurul planetei. La prima vedere, toate detaliile legate de războiul din Fâșia Gaza îndeamnă la o concluzie pripită. Totuși, dincolo de amploarea cu care Tzahal lovește teroriștii Hamas, planul israelian nu ia în calcul un „Blitzkrieg”. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a detaliat, în exclusivitate pentru FANATIK, situația de pe frontul din Israel și a precizat care ar putea fi următoarea țintă a IDF.

Generalul Virgil Bălăceanu: „Următorul obiectiv al IDF este Khan Yunis. „Blitzkriegul” nu face parte din planificarea militară”

Ofensiva israeliană în Gaza este subiectul mereu „la zi”, după încheierea armistițiului prelungit. Riscurile sunt calculate din punct de vedere militar, dar se vorbește în spațiul public despre un război pe termen foarte lung. Una dintre întrebările care se ridică este dacă, având în vedere ultimele evenimente, apare inclusiv posibilitatea unui „Blitzkrieg”, în situația actuală, dar mai ales având în vedere protestele internaționale și mai ales situația ostaticilor.

ADVERTISEMENT

„Nu există posibilitatea unui „Blitzkrieg”, pentru că lucrurile se află într-o desfășurare programată și avem un precedent. Planificarea militară și operația terestră, cu sprijin aerian și naval, s-au desfășurat și vor continua în ciuda tuturor protestelor. În definitiv, este singura măsură de autoapărare a Israelului, prin nimicirea Hamas, folosind forța militară”, a declarat, pentru FANATIK, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Fostul reprezentant al României la Comandamentul General al trupelor NATO a dezvăluit, în premieră, inclusiv locația asupra căreia Israelul și-ar putea concentra viitoarele atacuri, în ciuda victimelor care urmează să  fie înregistrate.

ADVERTISEMENT

„Cu siguranță, vor apărea și pierderile colaterale, care sunt inevitabile. Probabil, acestea vor fi și mai mari, în momentul în care va fi tratată mai amplu zona de sud. Primele semne de abordare pentru etapa următoare a operațiunii terestre sunt deja prezente. Mă refer la concentrarea eforturilor, pe lângă finanțarea misiunii care vizează Gaza City, la următorul obiectiv reprezentat de Khan Yunis și de întreaga zonă sudică”, a precizat ofițerul român.

Manifestație Sydney
Manifestație pro-Israel, la Sydney, în inima Australiei (sursa hepta.ro)

Cum s-au „cumințit” Iranul și Hezbollah

În ciuda protestelor care continuă în mai multe țări, ar fi o naivitate să ne imaginăm că Israelul își va modifica strategia. Acest fapt a fost relevat și de intervievatul nostru: „Nu putem lua în calcul o oprire, o renunțare la acțiunea militară. Dar nu cred că este nevoie de un „Blitzkrieg”, deoarece nu a existat principiul de aplicare a acestui gen de acțiune, din moment ce s-a convenit asupra armistițiului, care, de altfel, a și fost prelungit la șapte zile de încetare a focului. Forțele de apărare israeliene nu ar avea niciun motiv să grăbească lucrurile, pentru că, din punct de vedere militar, Fâșia Gaza este izolată”.

ADVERTISEMENT

Teoria „anti-Blitzkrieg” se bazează pe motive clare: „Trupele IDF nu lucrează contra timpului, ci dimpotrivă. Evenimentele nu trebuie să se desfășoare sub presiunea timpului, dar acest lucru nu înseamnă că se renunță la obiectivul major, și anume anihilarea Hamasului”.

Cu toate acestea, s-a vorbit despre pericolele din vecinătate care pândesc Israelul. Dincolo de amenințările clare ale președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, a fost vehiculată inclusiv varianta unei alianțe „pan-arabe”, care s-ar putea crea în sprijinul teroriștilor Hamas, unde Iranul ar deține „pâinea și cuțitul”.

ADVERTISEMENT

„Alte amenințări din exterior, dincolo de recentele manifestări ale rebelilor houthi, care au lovit un distrugător și navele comerciale americane, nu au apărut. Este destul de limpede că Hezbollah nu se va implica în acest conflict. Respectiva grupare putea acționa major în momentul în care armata israeliană a început operațiunea terestră”, a continuat generalul Virgil Bălăceanu.

Președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă a menționat că, „până acum, nu au apărut elemente care să ne indice că un terț stat, fie el și Iranul, se va implica în acest război. Cu atât mai mult, nu cred că putem discuta despre o grupare de țări care să facă acest lucru. Scopul Hamasului, legat de regionalizarea conflictului, este deja pierdut. Dacă aceste lucruri nu s-au petrecut până acum, nu văd motivul pentru care s-ar întâmpla de aici înainte”.

Hamas
Teroriștii Hamas rămân un pericol, în ciuda ultimelor eliberări de ostatici (sursa hepta.ro)

Supraviețuirea teroriștilor Hamas, imposibilă fără „rezerva” de ostatici

La recentul Forum care s-a desfășurat în Dubai, dincolo de problemele economice, atenția a fost îndreptată și asupra războiului din Israel. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a comentat și acest aspect important: „Discuțiile au fost legate de cele două crize, cea a ostaticilor, care continuă, și cea umanitară, care se amplifică. Însă, dincolo de aceste aspecte relevante, planificarea militară nu este condiționată. Cu siguranță, respectivele calcule țin seama și de variantele legate de rezolvarea crizei ostaticilor, care, însă, este condiționată de succesul pe care îl va avea armata israeliană”.

În privința prizonierilor pe care gruparea teroristă Hamas încă îi deține, partenerul nostru de dialog consideră că „nu vorbim neapărat despre o eliberare directă, deși, acum, pentru zona de sud se ia în calcul și posibilitatea unor operațiuni speciale. Însă, pentru Hamas, moneda de schimb pentru supraviețuire este chestiunea ostaticilor. Este greu de crezut că supraviețuirea Hamasului va putea fi realizată în condițiile în care se negociază eliberarea de noi ostatici. Însă, la un moment dat, apar chestiuni care nu pot fi excluse în totalitate”.

„Acest fapt nu înseamnă că în cadrul forurilor internaționale deciziile adoptate influențează planificarea militară. Aceasta își urmează sensul și scopul, dar nu cu orice preț. Discutăm despre o protecție cât mai mare a propriilor forțe, pentru a reduce cât mai mult pierderile, iar, pe de altă parte, cât mai mult posibil, este vizată reducerea pierderilor colaterale în rândul populației civile palestiniene, deoarece în zona de sud asistăm la o supraaglomerare, cauzată de cei care s-au retras peste populația deja existentă”, a continuat generalul român.

Virgil Bălăceanu a dorit să adauge și faptul că în respectiva zonă s-au adăugat cetățenii care au fost dislocați, în mare măsură, din nord sau din partea centrală, inclusiv din Gaza City. De altfel, criza umanitară a reprezentat motivul pentru care armistițiul a fost prelungit, însă care nu a pus în pericol, în niciun fel, planul de acțiune al Tzahal.

Criză umanitară
Criza umanitară, marele pericol al războiului din Israel (sursa hepta.ro)

Cine va prelua controlul în Fâșia Gaza, după război

În sensul respectiv, intervievatul nostru a menționat: „Cu toate acestea, trebuie spus că nu asistăm la o „ultra-ofensivă” a Israelului, ci la o ofensivă care se desfășoară pe etape și sub-etape. Toate atacurile fac parte din logica militară. Dar aș dori să adaug faptul că, deja, tonul SUA spune „gândiți-vă la perioada post-conflict”, în sensul în care Autoritatea Palestiniană urmează să preia controlul asupra acestui perimetru”.

„Chiar se vorbește despre o unificare între Fâșia Gaza, West Bank și Cisiordania, din punct de vedere administrativ și politic. Deja se întrevăd o serie de soluții pentru perioada care va urma încetării conflictului. Cu siguranță, după depășirea fazei postbelice, acțiunile teroriste vor continua, până când se va ajunge la un control apropiat de procentajul de 100%, cel puțin în Fâșia Gaza. Drept exemplu vă ofer recentul act terorist care s-a petrecut la Ierusalim”, a încheiat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

La final, reamintim cititorilor noștri faptul că joi, 30 noiembrie, la Ierusalim, trei persoane au fost ucise și mai multe rănite, într-un atac armat comis la o oră de vârf. Două spitale din zona Ierusalimului au confirmat faptul că tratează răniții respectivi, cel puțin cinci persoane având răni grave. Potrivit poliției, doi palestinieni înarmați au coborât dintr-o mașină, pe strada Weizman, și au deschis focul asupra civililor dintr-o stație de autobuz…

ADVERTISEMENT