Sport

Ascensiunea lui Kieffer Moore, atacantul Ţării Galilor! Acum zece ani juca în liga a 14-a din Anglia, la EURO 2020 a fost decisiv

Kieffer Moore este atacantul pe care Rob Page se bazează la naţionala Ţării Galilor pentru EURO 2020, iar fotbalistul cu o ascensiune uluitoare nu a dezamăgit.
25.06.2021 | 23:00
Ascensiunea lui Kieffer Moore atacantul Tarii Galilor Acum zece ani juca in liga a 14a din Anglia la EURO 2020 a fost decisiv
ADVERTISEMENT

Ţara Galilor s-a calificat în optimile EURO 2020, iar fanii speră să revadă parcursul de la ediţia din 2016, când selecţionata galeză a ajuns până în semifinale. Speranţele sunt puse în Gareth Bale sau Aaron Ramsey, însă mai există un erou, cu o poveste impresionantă.

Kieffer Moore a fost titular în primele două meciuri ale Ţării Galilor în Grupa A de la EURO 2020 şi a contribuit decisiv la remiza cu Elveţia, scor 1-1, din prima etapă. Golul atacantului de la Cardiff City a adus punctul care i-a ajutat pe galezi să întâlnească Danemarca în optimi, un adversar mai facil decât cel al elveţienilor, care vor întâlni Franţa la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Ascensiunea fulminantă a lui Kieffer Moore, atacantul Ţării Galilor. Salvamar şi antrenor de fitness în timpul săptămânii, fotbalist în weekend

Născut în Torquay, Kieffer Moore a fost junior la echipa locală, însă la 12 ani, în 2004, a trebuit să-şi caute un alt club, după ce formaţiile de juniori ale lui Torquay United au fost desfiinţate. Aşa a ajuns să joace pentru Paignton Saints, o echipă de amatori.

Între 2010 şi 2012, Kieffer Moore a evoluat pentru echipa din South Devon League Division Two, a 14-a ligă din Anglia. Cu 43 de goluri în 47 de meciuri, atacantul avea un CV destul de bun pentru a-şi încerca şansa la Truro City, echipă care juca în Conference South, a 6-a ligă din Anglia.

ADVERTISEMENT

Kieffer Moore i-a convins pe oficialii lui Truro City şi a semnat un contract după ce a dat probe de joc. La mijlocul sezonului 2012-2013, fotbalistul s-a transferat la Dorchester Town, echipă tot din liga a 6-a, după ce marcase 13 goluri în 22 de meciuri pentru Truro.

În tot acest timp, Kieffer Moore lucra ca salvamar şi antrenor de fitness. La 21 de ani, atacantul avea un job stabil în timpul săptămânii, iar în weekend devenea fotbalist part-time. Şansa i-a surâs în vara lui 2013, când Yeovil Town, echipă din Championship, l-a adus în probe.

ADVERTISEMENT

Amintirile lui Kieffer Moore din primii ani ai carierei

“Drumul prin ligile inferioare este dur, dar te rodează. Mereu au crezut că munca multă îţi va aduce şi răsplata. Lucram part-time, dar când eram întrebat ce vreau să fac în viaţă, răspunsul era mereu că vreau să joc fotbal şi că nu mă voi opri pentru acest vis”, a spus Kieffer Moore peste ani.

La finalul sezonului 2013-2014, Kieffer Moore a retrogradat cu Yeovil Town în League One, însă nu a fost un pas înapoi. După o stagiune în liga a 3-a şi încă o retrogradare, atacantul a plecat în Norvegia şi a semnat cu Viking, însă alegerea nu a fost una prea fericită.

ADVERTISEMENT

Revenit în Anglia, galezul a luat-o din nou de jos, însă de această dată a semnat cu Forest Green Rovers, din liga a 5-a. După două sezoane la semi-profesionişti, Kieffer Moore a fost cumpărat de Ipswich Town cu 10.000 de lire, ceea ce a însemnat revenirea în Championship.

Cum a ajuns să joace în naţionala Ţării Galilor. A fost la un pas de selecţionata Chinei

După transferul la Ipswich Town, Kieffer Moore a devenit un nume obişnuit în Championship, ligă în care a mai jucat pentru Barnsley, Wigan şi Cardiff City. În 2019, Federaţia Chineză de Fotbal a vrut să-l naturalizeze, profitând de faptul că străbunicul atacantului a emigrat din Guangdong în Liverpool la mijlocul anilor ’40. Moore a mers la Beijing, însă totul a rămas la nivel de discuţii.

În tot acest timp, oficialii naţionalei Ţării Galilor au aflat că Moore este eligibil pentru naturalizare datorită bunicului. “Mama mea a căutat peste tot certificatul de naştere al bunicului. A trecut jumătate de an până au fost găsite toate datele în sistem şi încă jumătate de an până la prima convocare”, şi-a amintit atacantul.

Pe 9 septembrie 2019, Kieffer Moore a debutat pentru naţionala Ţării Galilor într-un amical cu Belarus. La următoarea selecţie, atacantul a marcat primul gol în remiza cu Slovacia, scor 1-1, din preliminariile EURO 2020. Fotbalistul de 28 de ani a strâns 20 de meciuri pentru galezi şi a marcat 6 goluri, unul dintre ele chiar la turneul final.

  • 20 de goluri a marcat Kieffer Moore în sezonul 2020-2021 pentru Cardiff City
  • 5.000.000 de euro este cota de piaţă a lui Kieffer Moore
ADVERTISEMENT
Tags: