News

Asigurarea de sănătate 2023. Cât îi costă pe românii care nu au venituri

Asigurarea de sănătate în 2023 pentru românii care nu au venituri s-a mărit substanțial față de anul trecut. Cât costă în prezent.
02.02.2023 | 21:34
Asigurarea de sanatate 2023 Cat ii costa pe romanii care nu au venituri
Cât costă asigurarea de sănătate în 2023 pentru românii care nu au venituri. Sursa foto: oradesibiu.ro
ADVERTISEMENT

Valoarea asigurării medicale CASS pentru persoanele care nu au un loc de muncă și fără venituri fiscalizate se majorează în 2023.

Cât costă asigurarea de sănătate în 2023 pentru românii care nu au venituri

Conform legislației în vigoare, acest lucru este cauzat de modificările survenite asupra valorii salariului minim brut pe economie din România.

ADVERTISEMENT

Acest venit s-a bucurat, de la 1 ianuarie, de o creștere de la suma de la 2.550 de lei pe lună la 3.000 de lei pe lună.

Anul trecut, românii fără venituri fiscalizate care doreau să se înscrie în sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuiau să scoată din buzunar 1.530 de lei pentru tot anul calendaristic.

ADVERTISEMENT

În prezent, după modificările salariale efectuate de autorități, costul asigurării a crescut cu 270 de lei.

Astfel, românii care nu au venituri fiscalizate pot achita 1.800 de lei pe 12 luni pentru a fi asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

După plata acestei sume, cei care plătesc sunt asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru o perioadă de un an.

Site-ul economica.net explică modalitatea prin care s-a ajuns la suma de 1.800 de lei: ”suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 3.000 de lei, conform HG 1.447 din 2022”.

ADVERTISEMENT

În plus, cetățenii aflați în această situație mai au de completat o declaraţie unică, reglementată de ANAF. Iată AICI un model al acesteia.

Cetățenii au și soluția asigurării private de sănătate

Cetățenii care doresc să beneficieze de servicii medicale suplimentare față de cele oferite de stat, au opțiunea de a apela la o asigurare privată. În general, persoanele cu venituri peste medie folosesc astfel de servicii.

Sumele achitate pentru o astfel de asigurare sunt mai mari, în funcție de dorința cetățeanului.

De exemplu, cu o sumă asigurată anuală de 50.000 de euro, o persoană va plăti circa 3.000 lei pe an primă de asigurare sau aproape 1.000 de euro, pentru o variantă cu mai multe acoperiri. În schimb, persoana asigurată va avea parte de serviciile și tratamentele private din unitatea pe care o va alege

ADVERTISEMENT