News

Asteroidul care amenință Pământul, evaluat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. De ce e atât de valoros

29.10.2020 | 23:53
Asteroidul care ameninta Pamantul evaluat la 10000 de cvadrilioane de dolari De ce e atat de valoros
ADVERTISEMENT

Asteroidul descoperit recent de NASA, despre care se spune că ar putea lovi Pământul în 2068, a fost evaluat de specialiștii astronomi la incredibila sumă de 10.000 de cvadrilioane de dolari. 

Recent, telescopul spaţial Hubble al celor de la NASA a descoperit un asteroid rar și extrem de valoros numit Psyche (16), care se află situat în centura principală de asteroizi a sistemului solar dintre Marte şi Jupiter.

ADVERTISEMENT

Elementul care face deosebit acest asteroid este acela că, spre deosebire de majoritatea asteroizilor care sunt fie stâncoşi, fie îngheţaţi, Psyche este format aproape în întregime din metale, la fel ca miezul Pământului, potrivit unui nou studiu publicat luni, 26 octombrie, în revista Planetary Science Journal.

Asteroidul care amenință Pământul, evaluat de NASA la 10.000 de cvadrilioane

Sursa citată informează că asteroidul Psyche este situat la aproximativ 370 de milioane de kilometri de Pământ şi are o lăţime de circa 35 de km, însă nu aceste detalii îl fac valoros, ci alcătuirea sa.

ADVERTISEMENT

După ce au utilizat datele spectrului ultraviolet, colectate de Space Telescope Imaging Spectrograph instalat în telescopul spaţial Hubble în timpul a două analize din 2017, astronomii au dedus că suprafaţa lui Psyche (16) ar putea fi în principal din fier pur.

”Am văzut meteoriţi care sunt în mare parte metalici, dar Psyche ar putea fi unic prin faptul că ar putea fi un asteroid care este realizat în totalitate din fier şi nichel”, a declarat Tracy Becker, unul dintre autorii studiului şi un om de ştiinţă al Southwest Research Institut din San Antonio, Texas.

ADVERTISEMENT

Având în vedere dimensiunea asteroidului, conţinutul său de metal ar putea avea o valoare de 10.000 de cvadrilioane de dolari (10.000.000.000.000.000.000 de dolari), sau de aproximativ 10.000 de ori mai mare decât economia globală începând cu 2019”, spun oamenii de ştiinţă, conform CBSNews.

Psyche, ţinta misiunii Discovery NASA

Astornomii sunt impresionați de noua descoperire. Ei spune că asteroizii metalici sunt rară, așa că Psyche oferă cercetătorilor o oportunitate interesantă de a studia interiorul unei planete.

ADVERTISEMENT

În acest moment, Psyche (16) a devenit ţinta misiunii Discovery NASA, aşteptată să fie lansată în 2022 cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy. Alte detalii despre asteroid, inclusiv conţinutul său exact de metal, vor fi descoperite atunci când o sondă va ajunge la începutul anului 2026.

ADVERTISEMENT
Tags: