News

Atac aerian al americanilor. Au fost lovite ținte din Irak şi Siria peste noapte. „Ni se încalcă suverantitatea”

Atac aerian al STtatelor Unite în Irak și în Siria. Președintele Joe Biden răzbună moartea a trei militari americani. „Răspunsul nostru a început astăzi”
03.02.2024 | 09:14
Atac aerian al americanilor Au fost lovite tinte din Irak si Siria peste noapte Ni se incalca suverantitatea
Americanii au folosit inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune, B-1 / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Statele Unite au afirmat vineri că au efectuat cu „succes” lovituri de represalii care au vizat forțe iraniene de elită și grupuri pro-iraniene în Irak și Siria, președintele Joe Biden avertizând că acestea vor „continua”. Atacurile urmează după moartea a trei militari americani în Iordania, într-un atac atribuit de Washington unor grupuri susținute de Iran.

Bombardiere cu rază lungă de acțiune, implicate în atac

Armata americană a efectuat, vineri, lovituri de represalii în Irak și Siria, după moartea a trei militari americani în Iordania într-un atac atribuit de Washington unor grupări susținute de Iran. Operațiunea a durat aproximativ treizeci de minute și a fost „un succes”, potrivit Casei Albe, care a afirmat încă o dată că nu dorește un „război” cu Iranul.

ADVERTISEMENT

Operațiunea a implicat un număr mare de avioane de luptă, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune (B-1) , a precizat Pentagonul. Au fost vizate în total 85 de ținte în șapte locații diferite (trei în Irak și patru în Siria), a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Operațiunea americană a vizat centre de comandă și de informații, precum și instalații de depozitare a dronelor și rachetelor „care au permis atacuri împotriva forțelor americane și ale coaliției”, a precizat Pentagonul.

ADVERTISEMENT

Biden: „Răspunsul nostru a început astăzi”

„Nu vrem să vedem un alt atac asupra pozițiilor sau trupelor americane din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. „Răspunsul nostru a început astăzi. El va continua în calendarul și în locurile pe care le vom decide”, a mai spus președintele Joe Biden.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), cel puțin 18 combatanți pro-iranieni au fost uciși în estul Siriei. De asemenea, surse de securitate au confirmat pentru AFP că poziții ale unor grupuri armate pro-iraniene au fost bombardate în vestul Irakului, în apropiere de Siria, scrie 20 Minutes.

ADVERTISEMENT

„O încălcare a suveranității irakiene”

Casa Albă a dat asigurări că Statele Unite au „avertizat guvernul irakian înainte de lovituri”. Guvernul irakian a condamnat bombardamentele ca fiind o „încălcare a suveranității irakiene”. Un purtător de cuvânt militar al premierului irakian a condamnat loviturile într-o declarație, afirmând că acestea vor avea „consecințe dezastruoase pentru securitatea și stabilitatea Irakului și a regiunii”.

De la jumătatea lunii octombrie, peste 165 de atacuri cu drone și rachete au vizat forțele americane desfășurate cu o coaliție internațională antijihadistă în Irak și Siria, dar niciun militar american nu fusese ucis până la atacul de duminică din Iordania.

ADVERTISEMENT

„Dacă faceți rău unui american,vom răspunde”

„Statele Unite nu doresc un conflict în Orientul Mijlociu sau oriunde în lume. Dar cei care doresc să ne facă rău să știe acest lucru: dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, a declarat președintele american într-un comunicat.

Executivul american precizase deja că represaliile vor fi multiple și eșalonate în timp, împotriva unor ținte diferite. Joe Biden, care se află în campanie pentru un al doilea mandat, a fost supus unei presiuni intense pentru a reacționa la moartea celor trei soldați americani.

Înainte de loviturile de represalii de vineri, președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că Iranul nu va declanșa un război, dar că va „răspunde ferm” oricui va încerca să îl intimideze.

Trupele americane au fost atacate de peste 160 de ori în Irak, Siria și Iordania de când Hamas a declanșat atacul asupra Israelului, la 7 octombrie. Ca răspuns la atacul Hamas, Israelul a bombardat Fâșia Gaza, condusă de Hamas.

Luptătorii Houthi din Yemen au tras drone și rachete asupra navelor din Marea Roșie, în scopul, potrivit lor, de a-i sprijini pe palestinieni împotriva Israelului.

Între timp, Bagdadul și Washingtonul au convenit să înființeze un comitet pentru a începe negocierile privind viitorul coaliției militare conduse de SUA în Irak, cu scopul de a stabili un calendar pentru retragerea treptată a trupelor și sfârșitul coaliției militare conduse de SUA împotriva Statului Islamic, scrie Reuters.

Kataib Hezbollah din Irak, organizație din umbră, pe care SUA o consideră responsabilă de atacul din Iordania, a declarat marți că va întrerupe atacurile asupra forțelor americane. Însă o altă grupare irakiană susținută de Iran, Nujaba, a declarat că va continua să lanseze atacuri asupra forțelor americane din regiune până când războiul din Gaza se va încheia și forțele americane vor părăsi Irakul.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: