News

Atenție la marele pericol din beciuri. Autoritățile anunță că moartea poate surveni rapid

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au atras atenția asupra unei situații ce poate avea consecințe fatale mai ales toamna.
04.10.2022 | 13:10
Atentie la marele pericol din beciuri Autoritatile anunta ca moartea poate surveni rapid
Dioxidul de carbon din acele beciuri neaerisite și în care fermentează mustul poate fi fatal. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Pornind de la cazul unei persoane din județul Bacău, reprezentanții IGSU au transmis câteva sfaturi care pot face diferența dintre viață și moarte pentru cei care au beciuri. Este vorba despre o victimă din comuna Balcani.

Pericol imens în beciuri, după culesul strugurilor

În prim-plan apare o intoxicație cu dioxid de carbon. ”(…) Echipajele de intervenție au fost solicitate să acționeze pentru extragerea unei persoane căzută în beci.

ADVERTISEMENT

Sosiți la fața locului, colegii noștri au găsit o victimă în vârstă de 80 ani, conștientă, intoxicată cu dioxid de carbon rezultat în urma procesului de fermentație a mustului. Salvatorii au scos victima la suprafață și i-au acordat măsuri de prim ajutor, ulterior fiind transportată la spital.

Pe această cale, tragem un semnal de alarmă și îi îndemnăm pe cetățeni să respecte o serie de măsuri simple, însă vitale, pentru evitarea incidentelor precum intoxicația cu gazele rezultate în urma fermentării mustului”, se arată pe pagina de Facebook a IGSU.

ADVERTISEMENT

În continuarea postării, sursa citată a menționat că mustul trebuie să fie pus la fermentat doar în spații deschise. De asemenea, se recomandă ventilarea corespunzătoare a încăperilor în care fierbe vinul.

Anunțați când intrați în beciuri

Totodată, este ideal ca înainte de a intra în beci să anunțați un membru al familiei sau o persoană apropiată. Potrivit celor arătate în comunicatul IGSU, doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.

ADVERTISEMENT

Așadar, românii care au cules viile și vor să facă vin au fost invitați să fie mai responsabili pentru a preveni situațiile ce se pot transforma rapid în tragedii.

Cei care sunt interesați despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot accesa platforma națională de pregătire în situații de urgență, https://fiipregatit.ro.

ADVERTISEMENT

În acest context, amintim despre tragedia care a marcat-o enorm pe îndrăgita cântăreață de muzică populară Mioara Velicu, al cărei soț a murit chiar în timpul tăierii porcului.

ADVERTISEMENT
Tags: