Sport

ATP a reacționat în premieră în cazul lui Novak Djokovic: ”Salutăm rezultatul audierii”

Scandalul legat de interzicerea lui Novak Djokovic pe teritoriul Australiei a stârnit multe comentarii, dar ATP a luat o poziția oficială în acest caz abia după ce sârbul a obținut în instanță anularea deciziei.
11.01.2022 | 09:02
ATP a reactionat in premiera in cazul lui Novak Djokovic Salutam rezultatul audierii
ADVERTISEMENT

Liderul ierarhiei mondiale a obţinut o primă victorie: judecătorul Kelly a anulat retragerea vizei sportivului, dar ministrul Imigrației, Alex Hawke, are dreptul să întoarcă decizia.

Succesul sârbului a fost obţinut pe baza unor vicii de procedură, scoase în evidenţă cu abilitate de avocaţi, însă el mai are de dat nişte explicaţii pentru câteva acuzaţii mai grave.

ADVERTISEMENT

ATP, prima reacție în cazul lui Novak Djokovic

La 6 zile după ce Novak Djokovic era reținut în momentul în care pășea în Australia pentru a participa la primul Grand Slam al anului și după ce sârbul a reușit în instanță să obțină anularea interdicției de intrare în țară, ATP a oferit prima reacție în acest caz.

”ATP respectă pe deplin sacrificiile pe care australienii le-au făcut de la debutul Covid-19 şi politicile stricte de imigrare care au fost puse în aplicare. Complicaţiile din ultimele zile legate de intrarea jucătorilor în Australia au evidenţiat totuşi necesitatea înţelegerii, comunicării şi aplicării mai clare a regulilor.

ADVERTISEMENT

Călătorind la Melbourne, este clar că Novak Djokovic credea că i s-a acordat o scutire medicală necesară pentru a se conforma reglementărilor de intrare. Seria de evenimente care a condus la audiera în instanţă de luni a fost dăunătoare pe toate fronturile, inclusiv pentru starea de bine a lui Novak şi pregătirea pentru Australian Open”, se arată într-un comunicat al organizației, postat pe site-ul oficial.

ATP îndeamnă jucătorii să se vaccineze

”Solicitările jucătorilor de scutire medicală sunt făcute independent de ATP, totuşi am fost în contact constant cu Tennis Australia pentru a căuta claritate pe parcursul acestui proces. Salutăm rezultatul audierii de luni şi aşteptăm cu nerăbdare câteva săptămâni interesante de tenis.

ADVERTISEMENT

Pe plan mai larg, ATP continuă să recomande cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor din circuitul ATP, ceea ce considerăm că este esenţial pentru ca sportul nostru să traverseze pandemia.

Acest lucru se bazează pe dovezi ştiinţifice care susţin beneficiile pentru sănătate oferite şi pentru a respecta reglementările globale de călătorie, despre care anticipăm că vor deveni mai stricte în timp. Suntem încurajaţi de faptul că 97 la sută dintre jucătorii din Top 100 sunt vaccinaţi, determinând disputarea Australian Open în acest an”, se mai scrie în comunicat.

ADVERTISEMENT

Decizia finală e la ministrul Imigrației

La scurt timp după câștigarea procesului, Novak Djokovic, de nouă ori campion la Australian Open, s-a antrenat la Melbourne. Sârbul ar fi trebuit să participe prin video la conferința de presă susținută de familia sa la Belgrad, dar în cele din urmă s-a limitat la un mesaj pe rețelele de socializare.

La întâlnirea cu presa, unde au participat părinții și fratele liderului ATP, tatăl sportivului a avut un nou deparaj verbal la adresa autorităților australiene. Conferința s-a încheiat în momentul în care un jurnalist a întrebat ce făcea Novak Djokovic la o zi după ce a fost testat pozitiv la Covid-19.

Lucrurile în ceea ce privește situația lui Novak Djokovic s-au mai liniștit, dar o decizie finală din partea ministrului Imigrației, Alex Hawke, este așteptată în curând.

ADVERTISEMENT