News

AUR, plângere penală împotriva testării elevilor în școli pentru depistarea cazurilor de Covid-19: „Mă revoltă această situaţie”

AUR, plângere penală împotriva testării elevilor în școli. Ce a avut de spus senatoarea Rodica Boancă, profesoară la rândul ei, despre felul în care sunt administrate acestea?
07.12.2021 | 18:15
AUR plangere penala impotriva testarii elevilor in scoli pentru depistarea cazurilor de Covid19 Ma revolta aceasta situatie
ADVERTISEMENT

Membrii AUR au depus o plângere penală referitoare la testarea copiilor pentru coronavirus.

Cea care a depus-o este Rodica Boancă, care a precizat că modalitatea în care sunt administrate testele de salivă constituie infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Senatoare AUR, revoltată de felul în care se fac teste în școli

Astfel, senatoarea a explicat că situația din școli referitoare la testarea elevilor o revoltă, dat fiind faptul că aceste teste au fost transportate vrac în unitățile de învățământ și ele nu au fost ambalate individual.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, profesorii au fost nevoiți să le asambleze, astfel că în întregul proces de testare a copiilor pentru coronavirus, instrumentele necesare sunt atinse de mai multe persoane.

Acesta este un real risc de contaminare, susține senatoarea Rodica Boancă.

Rodica Boancă susține că testarea în acest fel este riscantă

„Mă revoltă această situaţie în calitate de profesor, în primul rând. Părinţii nu au putut achiziţiona testele rapide din farmacii, ci ele au fost transportate în şcoli vrac, nefiind ambalate individual.

ADVERTISEMENT

Pe cale de consecinţă, profesorii au fost însărcinaţi să asambleze ei toate componentele. Mai mult, în unele şcoli au fost şi părinţi voluntari care au ajutat la acest demers.

Având în vedere faptul că testele pe care le primesc elevii şi pe care trebuie să le facă de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi de joi, sunt trecute prin mâinile mai multor persoane (…) consider că acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor şi, mai departe, a familiilor acestora” spus aceasta.

ADVERTISEMENT

Dreptul la educație al elevilor ar fi încălcat. Copiii ar putea fi contaminați și cu alte boli

Totodată, aceasta a explicat că elevii pot fi contaminați nu numai cu coronavirus, ci și cu alte boli, aceasta fiind un „risc real”.

„De asemenea, întrucât există şi posibilitatea testării în şcoli de către personal nespecializat, pe lângă transmiterea virusului SARS-CoV-2, există un real risc de transmitere şi a altor boli”, a mai precizat senatoarea, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Rodica Boancă a mai precizat și că dreptul la educație al elevilor este încălcat de faptul că testele sunt făcute doar lunea și joia, căci dacă ei nu se prezintă sau nu fac testul în una din zile nu mai sunt primiți la școală apoi.

ADVERTISEMENT