Sport

Aurel Țicleanu, ”spionul” lui Edi Iordănescu la amicalul Irlanda – Belgia, avertizează: ”Te mănâncă dacă le dai spații”

Aurel Țicleanu monitorizează pentru Edi Iordănescu meciurile de pregătire pe care Belgia le dispută până la EURO 2024. Fostul mare internațional trage primele concluzii
24.03.2024 | 15:50
Aurel Ticleanu spionul lui Edi Iordanescu la amicalul Irlanda  Belgia avertizeaza Te mananca daca le dai spatii
Aurel Țicleanu monitorizează pentru Edi Iordănescu meciurile de pregătire pe care Belgia le dispută până la EURO 2024 FOTO: Hepta
ADVERTISEMENT

Naționala României dispută marți, 26 martie, la Madrid, contra Columbiei al doilea amical din campania de pregătire pentru EURO 2024, dar în paralel ”spionii” lui Edi Iordănescu sunt pe urmele adversarilor din grupa de la turneul final din Germania.

Aurel Țicleanu, ”spionul” lui Edi Iordănescu la amicalul Irlanda – Belgia

Aurel Țicleanu, vicepreședinte al Comisiei Tehnice din cadrul FRF, a fost desemnat să monitorizeze amicalele Belgiei, favorita grupei E. Fostul mare internațional a urmărit sâmbătă, la Dublin, meciul Irlanda – Belgia 0-0, și va fi prezent și marți, 26 martie, pe Wembley, la partida Anglia – Belgia.

ADVERTISEMENT

Selecţionerul Belgiei, Domenico Tedesco, a abordat meciul cu Irlanda fără conducătorul de joc Kevin De Bruyne (Manchester City), neconvocat pentru a fi lăsat să se odihnească, precum și fără atacantul Romelu Lukaku (AS Roma). Ultimul se confruntă cu “o uşoară suprasolicitare în zona inghinală”, conform federației belgiene, dar se află în lot și va juca cel mai probabil cu Anglia.

Portarul Belgiei a apărat un penalty

De asemenea, în absența lui Thibaut Courtois, accidentat și ieșit din calcule pentru EURO 2024, titular în poarta ”Diavolilor roșii” a fost Matz Sels, de la Nottingham Forest. Acesta a apărat un penalty executat de Evan Ferguson (27).

ADVERTISEMENT

Belgia jucat în următoarea alcătuire contra Irlandei : Sels (Kaminski, 83) – Castagne (Batshuayi, 46), Faes, De Winter (Amadou Onana, 64), Deman – Y. Tielemans (Meunier, 46), Vermeeren, Vranckx – Johan Bakayoko (Lukebakio, 64), Lois Openda, Trossard (Doku, 46).

”S-a văzut că nu întâmplător Belgia este în primele 10 naționale din lume”

Aurel Țicleanu consideră că Belgia nu a început jocul cu cea mai bună formulă, deoarece selecționerul Domenico Tedesco a vrut să testeze și alți jucători în vederea alcătuiri lotului pentru EURO 2024.

ADVERTISEMENT

”S-a văzut că Belgia a folosit o formulă inedită, dar cu fotbaliști de înalt nivel. Nu au jucat trei piese importante, Thibaut Courtois, care e clar că nu va fi la EURO 2024, De Bruyne și Lukaku. Probabil că Lukaku va juca împotriva Angliei.

Selecționerii folosesc aceste amicale din martie pentru a testa cât mai mulți jucători pentru a primi anumite răspunsuri.

ADVERTISEMENT

Cu toate astea, mi s-a confirmat ceea ce știam. Belgia are niște fotbaliști de mare valoare, care joacă la echipele de club, nu sunt prin lot pe acolo,  iar Domenico Tedesco este un antrenor căruia îi place să atace și să dicteze jocul.

Îi place ca echipa lui să aibă posesia și să atace pozițional. E devreme să tragem însă concluzii clare. S-a văzut însă că nu întâmplător Belgia este în primele 10 naționale din lume.

Youri Tielemans a încercat să preia multe din sarcinile lui De Bruyne. Mi-a mai sărit în ochi mijlocașul Aster Vranckx, de la VfL Wolfsburg, care îl înlocuiește pe Axel Witsel”, a declarat Aurel Țicleanu pentru FANATIK.

N-au fost multe ocazi. A fost un joc închis. Chiar dacă au fost dueluri intense, impresia a fost că jucătorii ambelor echipe au avut grijă să nu se accidenteze. Un amical este totuși un amical. Irlanda nu s-a desfăcut deloc, chiar dacă a jucat acasă nu le-a dat spațiu belgienilor. Dacă le dai puțin spațiu și te prind te mănâncă, se joacă cu tine ca Tom și Jerry. Belgia mi-a amintit puțin de Elveția de acum un an și jumătate, aceeași impresie de forță, de echipă puternică, dar parcă Belgia ceva mai rapidă” – Aurel Țicleanu, membru Comisia Tehnică FRF

Aurel Țicleanu, impresionat de Jérémy Doku

Jérémy Doku (21 de ani), extrema lui Manchester City, a intrat după pauză. ”E foarte periculos. La fiecare minge pe care o primește provoacă numai acțiuni unu contra unu. Și nu e numai el. Se vede că sunt jucători mari, pe care s-au plătit foarte mulți bani”.

Țicleanu a remarcat ușurința cu care naționala Belgiei schimbă sistemul de joc: ”Antrenorul a încercat mai multe așezări. Au început în 4-2-3-1, iar în timpul jocului, pentru că au foarte multă valoare, trec foarte lejer în tot felul de așezări tactice și își păstrează superioritatea numerică în zonele în care se află mingea”.

Aurel Țicleanu nu consideră Belgia un adversar accesibil: ”Ăștia sunt specialiștii din România

Aurel Țicleanu nu e de acord cu ideea acreditată după tragerea la sorți că dintre capii de serie de la EURO 2024, Belgia ar fi o națională accesibilă.

”Ăștia sunt specialiștii din România, de aia o ducem așa de bine peste tot. Noi știm totul despre toți. Și despre Maroc știam… Când le spuneam eu de Maroc râdeau toți de mine, și a jucat semifinală la Mondialul din 2022. În concluzie, repet, Belgia este o națională foarte puternică”.

Belgia va mai disputa două meciuri amicale înaintea EURO 2024, ambele pe teren propriu, cu Muntenegru (5 iunie) şi Luxemburg (8 iunie).

Meciurile din grupa României de la EURO 2024

  • 17 iunie: ROMÂNIA – Play-off B (Munchen, 16:00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19:00)
  • 21 iunie: Slovacia – Play-off B (Dusseldorf, 16:00)
  • 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22:00)
  • 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00), Play-off B – Belgia (Stuttgart, 19:00)
    În faza optimilor de finală se califică primele două clasate, plus cele mai bune 4 locuri trei din toate cele 6 grupe EURO 2024.
ADVERTISEMENT