News

Austria ar putea bloca aderarea României la Schengen până la sfârșitul lui 2024. Anunțul analiștilor de la Viena

Karl Nehammer a suferit un eșec dur la alegerile din Austria Inferioară. În ciuda acestui aspect, Viena ar putea bloca în continuare aderarea României la Schengen.
30.01.2023 | 23:50
Austria ar putea bloca aderarea Romaniei la Schengen pana la sfarsitul lui 2024 Anuntul analistilor de la Viena
Karl Nehammer, poziție și mai vehementă anti România după eșecul din alegeri? Ce ar putea decide Austria. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ciuda politicii sale agresive anti-migrație și anti-extindere Schengen, Karl Nehammer și formațiunea sa politică au scos un rezultat modest la alegerile din Austria Inferioară.

Karl Nehammer, poziție și mai vehementă anti România după eșecul din alegeri? Ce ar putea decide Austria

Conform datelor oficiale, partidul de guvernământ al cancelarului austriac, OVP, a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară. Vorbim de un land cheie în scrutinele din Austria.

ADVERTISEMENT

Partidul Popular Austriac a pierdut majoritatea absolută. Formațiunea lui Nehammer a înregistrat o scădere de aproximativ 10 procente în alegerile regionale din cel mai mare land austriac. FPO, Partidul Libertății, a ajuns la 25%, un plus de 10 procente față de precedentele alegeri.

În urma acestor rezultate, opinia generală a fost aceea că România ar putea primi o șansă din partea Austriei în perspectiva aderării la Schengen.

ADVERTISEMENT

De altfel, de la București, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a punctat că o concluzie cu privire la ”impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen” în Austria ”poate fi trasă ușor”, după înfrângerea istorică suferită la alegerile de duminică de către Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului Karl Nehammer.

Ei bine, analiștii austrieci ne dau o veste teribilă. Aceștia spun că rezultatul ultimelor alegeri îl va determina pe actualul cancelar Karl Nehammer să adopte un discurs și mai dur în materie de migrație. El va urmări să se asigure nu va pierde şi mai multe voturi la scrutinul general din 2024.

ADVERTISEMENT

Analist din Austria: ”Mă aștept ca România să fie blocată la ușa Schengen până în 2024”

Într-o declarație pentru Antena 3, Christoph Haselmayer, directorul general al Institutului pentru Cercetarea Opiniei Publice și Analiza Datelor, este convins că Nehammer va bloca intrarea României în Schengen pentru a încerca să smulgă cât mai multe voturi.

”După alegerile din Austria Inferioară, cea mai puternică regiune de la noi din țară, mă aștept ca poarta pentru România în spațiul Schengen să fie închisă până în toamna anului 2024.

ADVERTISEMENT

În septembrie-octombrie vom avea alegeri federale aici, în Austria. De aceea, mă aștept ca după ascensiunea partidului de extremă dreapta din Austria, FPO, Partidul Popular, OVP, să închidă poarta spațiului Schengen pentru români.

OVP, partidul conservator austriac (al lui Nehammer), este formațiunea numărul 1 aici, în Austria. Iar cancelarul Karl Nehammer se află cu partidul său pe locul trei în sondajele realizate pentru întreaga Austrie.

Așadar, se teme foarte mult de partidul FPO şi se gândește că dacă închide poarta spațiului Schengen, în special pentru români, dar poate și pentru cei din Bulgaria, atunci poate obține câteva voturi de pe partea dreaptă și, după părerea mea, la asta se așteaptă în alegerile din toamna anului 2024”, a spus Haselmayer.

ADVERTISEMENT
Tags: