News

Austria, definită prin lege ca „stat obstrucționist”. Doi parlamentari români vor să ducă războiul cu Viena într-o nouă fază

Doi deputați din Forța Dreptei au depus un proiect de lege prin care Austria ar urma să fie considerată drept „stat obstrucționist” întrucât se opune lărgirii spațiului Schengen.
05.09.2023 | 17:01
Austria definita prin lege ca stat obstructionist Doi parlamentari romani vor sa duca razboiul cu Viena intro noua faza
Deputatul Bogdan Bola vrea ca Austria să fie considerată drept „stat obstrucționist”/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La Camera Deputaților, doi deputați din Forța Dreptei, Bogdan Bola și Alexandru Kocsis-Cristea, au înregistrat un proiect de lege prin care vor să forțeze guvernul să adopte o poziție mai dură față de Austria, câtă vreme aceasta se opune admiterii Românii în spațiul Schengen. Potrivit proiectului, Austria ar urma să fie considerat „stat obstrucționist” la nivelul UE, iar guvernului de la București i se va impune să blocheze, la rându-i, demersurile inițiate de Viena la nivel european.

Ministrul Predoiu, acuzat de slăbiciune în fața Vienei

Potrivit lui Bogdan Bola, ideea acestui proiect a apărut după întrevederea din august a miniștrilor austriac și român de Interne, Gerhard Karner, respectiv Cătălin Predoiu. Cu această ocazie, Karner a reiterat refuzul Austriei pentru extinderea zonei Schengen, în timp ce Predoiu a avut o atitudine mai conciliantă.  „Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase (…) Nu am inițiat discuții în paradigma celui care cere și a celui care refuză, nu asta este gândirea mea și modul corect de lucru. Modul corect de lucru este să identificăm problemele fiecărei părți și să putem construi soluții”, a spus ministrul Predoiu după întrevederea din 23 august.

ADVERTISEMENT

Declarația ministrului de Interne i-a iritat pe cei doi deputați care cred că România ar trebui să adopte o poziție mult mai dură față de Austria, chiar și impusă prin lege adoptată de Parlament. „Când ai un guvern atât de inert, nu ai altă soluție. Pe noi ne-a șocat declarația lui Predoiu. Cum să spui așa ceva după ce ministrul austriac a șters cu noi pe jos?”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Bogdan Bola.

Proiectul depus de Bola și Kocsis-Cristea prevede completarea Legii 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, prin introducerea sintagmei de „stat obstrucționist”, definit ca „stat membru al Uniunii Europene care, în mod repetat și abuziv, întreprinde acțiuni sau votează astfel încât să nu se realizeze aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Uniunii Europene în România.

ADVERTISEMENT

Consecința introducerii acestei sintagme este că Guvernul poate primi de la Parlament, la începutul fiecărei președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene, un mandat obligatoriu de a vota contrar statelor obstrucționiste, „atunci când votul României este esențial”. Deși prevederea din proiect menționează explicit obligativitatea votului contrar statelor obstrucționiste, Bola susține că acest lucru nu se va aplica atunci când un asemenea vot ar fi contrar intereselor României atunci când acestea se întâmplă să coincidă cu cele ale unei țări socotite ca obstrucționiste.

Procesul la CJUE ar deveni obligatoriu pentru Guvern

De asemenea, o altă prevedere obligă Guvernul ca la fiecare reuniune a Consiliului Justiție – Afaceri Interne România să ceară un vot pe aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România. Practic, autoritățile de la București ar urma să forțeze un vot pe admiterea țării noastre în Schengen, chiar și în circumstanțele în care discuțiile la nivel diplomatic indică faptul că este probabil ca votul să fie nefavorabil.

ADVERTISEMENT

În al treilea rând, Guvernul ar fi obligat să dea Austria în judecată la CJUE. „Ministerul Afacerilor Externe, după consultarea Comisiilor de afaceri europene, va introduce o acțiune în anulare sau în constatarea abținerii de a acționa la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, atunci când sunt adoptate sau nu sunt adoptate decizii care vizează aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Uniunii Europene în România”, mai prevede proiectul de lege.

Deși a fost o variantă vehiculată după refuzul Austriei, statul român nu a recurs până acum la acțiune în justiție la CJUE. În schimb, europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a inițiat, în nume propriu, pe 6 februarie 2023, o acțiune la împotriva Consiliului UE întrucât a fost blocată aderarea României la Schengen. Deocamdată, CJUE nu s-a pronunțat în acest caz.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege inițiat de cei doi deputați de la Forța Dreptei nu menționează explicit Austria, conceptul de „stat obstrucționist” fiind definit la modul general, însă expunerea de motive a proiectului menționează această țară ca un exemplu, alături de Olanda, care și ea s-a opus ani în șir extinderii spațiului Schengen.

ADVERTISEMENT