News

Austria, definită prin lege ca „stat obstrucționist”. Doi parlamentari români vor să ducă războiul cu Viena într-o nouă fază

Doi deputați din Forța Dreptei au depus un proiect de lege prin care Austria ar urma să fie considerată drept „stat obstrucționist” întrucât se opune lărgirii spațiului Schengen.
05.09.2023 | 17:01
Austria definita prin lege ca stat obstructionist Doi parlamentari romani vor sa duca razboiul cu Viena intro noua faza
Deputatul Bogdan Bola vrea ca Austria să fie considerată drept „stat obstrucționist”/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La Camera Deputaților, doi deputați din Forța Dreptei, Bogdan Bola și Alexandru Kocsis-Cristea, au înregistrat un proiect de lege prin care vor să forțeze guvernul să adopte o poziție mai dură față de Austria, câtă vreme aceasta se opune admiterii Românii în spațiul Schengen. Potrivit proiectului, Austria ar urma să fie considerat „stat obstrucționist” la nivelul UE, iar guvernului de la București i se va impune să blocheze, la rându-i, demersurile inițiate de Viena la nivel european.

Ministrul Predoiu, acuzat de slăbiciune în fața Vienei

Potrivit lui Bogdan Bola, ideea acestui proiect a apărut după întrevederea din august a miniștrilor austriac și român de Interne, Gerhard Karner, respectiv Cătălin Predoiu. Cu această ocazie, Karner a reiterat refuzul Austriei pentru extinderea zonei Schengen, în timp ce Predoiu a avut o atitudine mai conciliantă.  „Discuțiile au fost amicale, dar foarte serioase (…) Nu am inițiat discuții în paradigma celui care cere și a celui care refuză, nu asta este gândirea mea și modul corect de lucru. Modul corect de lucru este să identificăm problemele fiecărei părți și să putem construi soluții”, a spus ministrul Predoiu după întrevederea din 23 august.

ADVERTISEMENT

Declarația ministrului de Interne i-a iritat pe cei doi deputați care cred că România ar trebui să adopte o poziție mult mai dură față de Austria, chiar și impusă prin lege adoptată de Parlament. „Când ai un guvern atât de inert, nu ai altă soluție. Pe noi ne-a șocat declarația lui Predoiu. Cum să spui așa ceva după ce ministrul austriac a șters cu noi pe jos?”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Bogdan Bola.

Proiectul depus de Bola și Kocsis-Cristea prevede completarea Legii 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, prin introducerea sintagmei de „stat obstrucționist”, definit ca „stat membru al Uniunii Europene care, în mod repetat și abuziv, întreprinde acțiuni sau votează astfel încât să nu se realizeze aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Uniunii Europene în România.

ADVERTISEMENT

Consecința introducerii acestei sintagme este că Guvernul poate primi de la Parlament, la începutul fiecărei președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene, un mandat obligatoriu de a vota contrar statelor obstrucționiste, „atunci când votul României este esențial”. Deși prevederea din proiect menționează explicit obligativitatea votului contrar statelor obstrucționiste, Bola susține că acest lucru nu se va aplica atunci când un asemenea vot ar fi contrar intereselor României atunci când acestea se întâmplă să coincidă cu cele ale unei țări socotite ca obstrucționiste.

Procesul la CJUE ar deveni obligatoriu pentru Guvern

De asemenea, o altă prevedere obligă Guvernul ca la fiecare reuniune a Consiliului Justiție – Afaceri Interne România să ceară un vot pe aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România. Practic, autoritățile de la București ar urma să forțeze un vot pe admiterea țării noastre în Schengen, chiar și în circumstanțele în care discuțiile la nivel diplomatic indică faptul că este probabil ca votul să fie nefavorabil.

ADVERTISEMENT

În al treilea rând, Guvernul ar fi obligat să dea Austria în judecată la CJUE. „Ministerul Afacerilor Externe, după consultarea Comisiilor de afaceri europene, va introduce o acțiune în anulare sau în constatarea abținerii de a acționa la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, atunci când sunt adoptate sau nu sunt adoptate decizii care vizează aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Uniunii Europene în România”, mai prevede proiectul de lege.

Deși a fost o variantă vehiculată după refuzul Austriei, statul român nu a recurs până acum la acțiune în justiție la CJUE. În schimb, europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a inițiat, în nume propriu, pe 6 februarie 2023, o acțiune la împotriva Consiliului UE întrucât a fost blocată aderarea României la Schengen. Deocamdată, CJUE nu s-a pronunțat în acest caz.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege inițiat de cei doi deputați de la Forța Dreptei nu menționează explicit Austria, conceptul de „stat obstrucționist” fiind definit la modul general, însă expunerea de motive a proiectului menționează această țară ca un exemplu, alături de Olanda, care și ea s-a opus ani în șir extinderii spațiului Schengen.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
A MURIT marele ARTIST al României! S-a stins la 3 zile după soţie....
A MURIT marele ARTIST al României! S-a stins la 3 zile după soţie. Durere fără margini
Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din...
Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!