News

Austria enervează toată Europa. Italia a anunţat că o dă în judecată, Germania ameninţă şi ea guvernul de la Viena

Italia dă în premieră în judecată un membru UE, după ce Austria refuză să permită trecerea camioanelor sale prin Pasul Brenner.
17.10.2023 | 15:18
Austria enerveaza toata Europa Italia a anuntat ca o da in judecata Germania ameninta si ea guvernul de la Viena
Protest faţă de trecerea camioanelor prin Pasul Brenner Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Italia va lansa proceduri legale împotriva Austriei, din cauza restricțiilor privind circulația camioanelor prin Pasul Brenner, o importantă cale de acces prin Munţii Alpi, a anunțat guvernul premierului Giorgia Meloni.

Bavarezii sunt afectaţi direct de restricţiile Austriei

Consiliul de Miniștri de la Roma a dat undă verde pentru ca Italia să poată demara un proces împotriva Austriei în fața Curții Europene de Justiție. Restricțiile impuse de guvernul cancelarului Karl Nehammer au fost criticate și în alte țări, inclusiv în Germania, notează agenția DPA.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului italian al Transporturilor, Matteo Salvini, este pentru prima oară când Italia intentează un proces împotriva unui alt membru al Uniunii Europene. Restricțiile Austriei echivalează cu o „interdicție de tranzit” prin Pasul Brenner, a spus Salvini.

Cozile lungi de pe traseul cheie prin Alpi au cauzat și probleme în traficul dintre Bavaria și Tirol, iar municipalitatea din Munchen amenință și ea că va da în judecată guvernul de la Viena.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministrul austriac al Transporturilor, Leonore Gewessler, a apărat din nou „măsurile de urgență” din landul Tirol, solicitând discuții cu privire la soluţiile propuse pentru tranzitul camioanelor prin această trecătoare.

„Acest lucru ar trebui să fie discutat, nu ar trebui să fim amenințaţi cu acțiuni legale, săptămână de săptămână”, a declarat Gewessler pentru agenția de presă austriacă APA.

ADVERTISEMENT

Liderul regiunii Tirol, Anton Mattle, a fost cel care a insistat să restricționeze traficul de camioane prin Pasul Brenner, spunând şi că „Italia nu va reuși cu cererea maximalistă de a ridica toate interdicțiile în Tirol”.

Tranzitul de camioane prin Pasul Brenner a crescut de la 1,1 milioane în 2000 la 2,5 milioane în 2022, cu o povară sporită în mod corespunzător asupra mediului și societății. 40 la sută din încărcătura de pe drumurille prin Alpi trece prin acest pas, mai scrie DPA.

ADVERTISEMENT

În schimb, ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a avertizat: “Sper ca Austria să înțeleagă că există interese economice. Nu doar pe partea italiană și bineînțeles luând mereu în considerare mediul. Sper că rațiunea va prevala, pentru că pozițiile dure pot doar să provoace pagube”.

ADVERTISEMENT