News

Autoritățile din Bali, sufocate de rușii și ucrainenii care au fugit de război. „Ruşii încalcă legile locale şi nu respectă cultura şi tradiţiile”

Cei peste 80.000 de cetățeni ruși care au fugit de frica mobilizării în paradisul tropical din Bali creează probleme autorităților locale
19.03.2023 | 15:26
Autoritatile din Bali sufocate de rusii si ucrainenii care au fugit de razboi Rusii incalca legile locale si nu respecta cultura si traditiile
Rușii care au fugit de mobilizare fac probleme în Bali. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu plajele sale blânde, stilul de viață relaxat și atmosfera de vacanță, paradisul tropical Bali are multe de oferit oricărui călător, și cu atât mai mult care fug de o zonă de război. În aceste condiții nu este o surpriză faptul că, de când Vladimir Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, cea mai faimoasă insulă de vacanță din Indonezia a devenit un magnet pentru miile de ruși și ucraineni care caută să scape de ororile războiului, scrie CNN.

Autoritățile din Bali se plâng de problemele create de ruși

Aproximativ 58.000 de ruși au vizitat insula din sud-estul Asiei în 2022, după redeschiderea sa post-Covid, iar alți 22.500 au sosit numai în ianuarie 2023, potrivit guvernului indonezian, ceea ce îi face al doilea cel mai mare grup de vizitatori după australieni. La numărul lor se adaugă cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit în 2022 și aproximativ 2.500 în prima lună a acestui an.

ADVERTISEMENT

Dar pentru cei care fug de violență – sau de recrutare – există probleme în paradis. Autoritățile balineze au cerut săptămâna aceasta să pună capăt politicii indoneziene de acordare a vizelor la sosire pentru cetățenii din Rusia și Ucraina, citând un val de presupuse incidente care implică un comportament necorespunzător și diverse exemple de vizitatori care și-au depășit termenul de ședere pentru viză și care lucrează ilegal ca ghizi turistici neautorizați, coafeze sau șoferi de taxi.

Măsura a fost întâmpinată cu consternare de mulți ucraineni de pe insulă, care spun că majoritatea incidentelor îi implică pe ruși și că aceștia sunt în mod nedrept trași la răspundere.

ADVERTISEMENT

“Ori de câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă urât, aproape întotdeauna este vorba de ruși”, a declarat, pentru CNN, un ofițer de poliție locală din orașul Kuta, care a refuzat să fie identificat din cauza sensibilităților legate de acest subiect. “Străinii vin în Bali, dar se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege. Acest lucru a fost întotdeauna așa și trebuie să înceteze în sfârșit”, a mai spus acesta.

Rușii care fug de mobilizare în Bali

Turiștii care se comportă urât pot fi un subiect delicat în Bali, unde străinii de diferite naționalități ajung în mod regulat pe prima pagină a ziarelor pentru că se comportă în stare de ebrietate și în mod nepotrivit, pentru nuditate în public și pentru nerespectarea locurilor sacre. Însă autoritățile din Bali par a fi pregătite să dea un exemplu în privința rușilor și ucrainenilor, pe fondul unei dezbateri publice în creștere cu privire la percepția asupra comportamentului acestora.

ADVERTISEMENT

Afluxul de ruși și ucraineni în Bali are loc în ciuda faptului că Ucraina a interzis tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Rusia nu are o interdicție generală oficială, dar a mobilizat 300.000 de rezerviști pentru a se alătura luptelor, ceea ce i-a determinat pe mulți tineri să fugă în străinătate mai degrabă decât să fie înrolați.

În timp ce Bali era o destinație preferată de turiștii ruși chiar și înainte de război, atracțiile sale au devenit și mai atrăgătoare în urma invaziei de măcinare a lui Putin și a mobilizării ulterioare. “Viața în Rusia este foarte diferită acum”, a declarat pentru CNN un fost bancher de investiții din Sankt Petersburg care a cumpărat un apartament în apropiere de cartierul Old Town din Phuket. El a refuzat să își dezvăluie identitatea de teama unor represalii din partea autorităților ruse.

ADVERTISEMENT

“Nimeni nu vrea să rămână și să trăiască în mijlocul unui război. Este stresant să te gândești la posibilitatea de a te întoarce în Rusia și de a fi pedepsit… (așa că) are sens să investești într-un loc care costă mai puțin decât Moscova și este mai sigur”, a mai precizat acesta pentru jurnaliștii americani.

Străinii care sosesc în Bali primesc o viză de 30 de zile pe loc, iar aceasta poate fi prelungită până la 60 de zile, însă nu oferă drept de muncă. Dacă această perioadă este suficientă pentru o vacanță, ea este problematică pentru cei care fug de recrutare. Autoritățile indoneziene au declarat că mai mulți turiști ruși au fost expulzați în ultimele luni pentru depășirea perioadei de ședere a vizelor, printre care un tânăr de 28 de ani din Moscova, care a fost arestat și expulzat după ce s-a constatat că lucra ca fotograf.

Sergei Ovseikin, un artist rus care a fugit și el în Bali de politicile lui Putin, spune că insula din Asia a devenit un cămin pentru toți cei care fug din fața războiului și spune că toată lumea din Bali este împotriva războiului, neexistând tensiuni între ei.

“La fel ca mulți alții care au fost forțați să părăsească țara noastră natală, am venit în Bali ca turist. Rusia rămâne într-o situație politică dificilă. Sunt împotriva războaielor, indiferent unde au loc acestea. O mulțime de oameni care nu sunt de acord cu războiul au zburat la Bali – ruși, ucraineni, belaruși și alții. Cu toții ne înțelegem bine între noi… și înțelegem că nu oamenii obișnuiți au început acest război”, a spus acesta pentru CNN.

Ucrainenii spun că rușii sunt cei care fac probleme

Pe insulă există și o mică comunitate de ucraineni, cei mai mulți aflându-se aici de la începutul războiului – părăsind insula și reintrând la fiecare 60 de zile în cele aproape 400 de zile de la izbucnirea conflictului. Consulatul Ucrainei din Bali a precizat pentru CNN că în acest moment pe insulă locuiesc circa 8500 de cetățeni ucraineni. „Ucrainenii nu vin în vacanță în Bali în acest moment, deoarece țara noastră este invadată. Ucrainenii care vin acum în Bali sunt pentru unificarea familiei și sunt în majoritate femei”, a precizat purtătorul de cuvânt al consulatului.

“Bali este un loc bun. Este frumos, vremea este minunată și este un loc sigur pentru ucraineni – pot exista grupuri mari de ruși, dar nu există soldați ruși”, a declarat pentru CNN un cetățean ucrainean, care a precizat că ucrainenii de pe insulă sunt o comunitate foarte unită care se ține în mare parte departe de ruși.

“Ucrainenii respectă legea și cultura balineză. Facem multe pentru comunitățile noastre locale și nu reprezentăm niciun risc pentru oamenii din Bali. Este foarte trist că ucrainenii sunt puși în aceeași categorie cu rușii. Rușii sunt al doilea cel mai mare grup de turiști din Bali și, dacă citiți știrile, veți vedea cât de des sunt ruși care încalcă legile locale și care nu respectă cultura și tradițiile locale”, a adăugat el. “Deci, de ce trebuie să sufere ucrainenii când nu noi suntem cei care cauzează probleme în Bali?”.

ADVERTISEMENT