News

Virus asemănător Covid-19, cu potențial de transmitere la oameni, descoperit în China. Anunțul cercetătorilor

Un nou virus, asemănător Covid-19, cu potențialul de a se transmite la oameni și animale, a fost identificat la lilieci, în sudul Chinei, potrivit unei noi cercetări.
25.11.2022 | 19:38
Virus asemanator Covid19 cu potential de transmitere la oameni descoperit in China Anuntul cercetatorilor
Virus asemănător Covid-19, descoperit în China. Potențial de transmitere la oameni. Sursa foto: news-medical.net / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un amplu studiu efectuat recent, cercetătorii din China și Australia au prelevat mostre de la 149 de lilieci din provincia Yunnan, în sudul statului asiatic.

Îngrijorare în lumea medicală. Virus asemănător Covid-19, descoperit în China. Potențial de transmitere la oameni

În urma analizelor de laborator, au fost descoperiți cinci ”viruși care provoacă îngrijorare”, întrucât au potențialul de a se răspândi la oameni.

ADVERTISEMENT

Printre cei cinci viruși se află unul asemănător cu infecția Covid-19. Acesta se poate transmite la oameni și animale.

Cercetarea de față a fost realizată de oameni de știință de la Universitatea Sun Yat-sen din Shenzhen, Institutul Yunnan pentru Controlul Bolilor Endemice și Universitatea din Sydney.

ADVERTISEMENT

”Am constatat, în urma cercetării, că virusurile asemănătoare SARS-Cov-2 circulă încă printre liliecii din China și continuă să prezinte un risc de apariție”, a spus profesorul Eddie Holmes, biolog și virolog la Universitatea din Sydney, coautor al raportului, scrie The Telegraph.

Profesorul Tom Solomon, de la The Pandemic Institute din Liverpool, a declarat pentru presa din Marea Britanie că studiul de față a arătat că liliecii pot fi infectați simultan cu mai mulți viruși.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru ridică posibilitatea ca doi viruși diferiți să se recombine sau să se amestece pentru a forma un nou virus, care ar putea fi și mai letal”, a explicat el.

Acesta a adăugat: ”Știm că unii dintre cei mai mortali viruși ai oamenilor apar din lilieci”.

ADVERTISEMENT

Virusul BtSY2, capabil să infecteze oamenii

În ceea ce privește virusul asemănător Covid-19 descoperit în sudul Chinei, acesta este cunoscut sub numele de BtSY2.

ADVERTISEMENT

Acest agent patogen are caracteristici apropiate de SARS, un virus care a ucis 774 de persoane și a infectat alți 8.000, în 2003, dar și apropiate de SARS-Cov-2, care provoacă actualul Covid-19.

Cercetătorii explică faptul că BtSY2 are capacitatea de legare la receptor, partea proteinei spike pe care o folosește pentru a se prinde de celulele umane, pe care o vizează majoritatea vaccinurilor Covid-19.

Acest lucru sugerează că virusul BtSY2 poate, de asemenea, să infecteze oamenii.

”BtSY2 ar putea fi capabil să utilizeze receptorul uman ACE2 pentru intrarea în celule”, adaugă echipa de cercetare.

ACE2 este un receptor de pe suprafața celulelor umane care se leagă de SARS-CoV-2 și îi permite să pătrundă în organism și să infecteze.