News

Autoritățile franceze investighează posibila otrăvire a jurnalistei Marina Ovsyannikova. A fost condamnată la 8 ani de închisoare în Rusia

Cu doar două săptămâni înainte, jurnalista fusese condamnată în absență la opt ani de închisoare în Rusia pentru proteste față de războiul din Ucraina
15.10.2023 | 14:21
Autoritatile franceze investigheaza posibila otravire a jurnalistei Marina Ovsyannikova A fost condamnata la 8 ani de inchisoare in Rusia
Autoritățile franceze suspectează o posibilă otrăvire. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Stabilită la Paris, unde a fugit împreună cu fiica sa, jurnalistei Marina Ovsyannikova, în vârstă de 45 de ani, a fost internată de urgență la spital după ce i s-a făcut rău subit. Ea a devenit cunoscută în întreaga lume după ce a apărut în timpul unui buletin de știri la postul unde lucra cu un mesaj împotriva războiul declanșat de Putin.

Posibilă otrăvire a jurnalistei ruse

Poliția franceză investighează presupusa otrăvire a unui jurnalist al televiziunii ruse de stat care a denunțat în direct invazia lui Vladimir Putin în Ucraina și care ulterior s-a îmbolnăvit subit, a anunțat BBC vineri, 13 octombrie.

ADVERTISEMENT

Marina Ovsyannikova, care a fugit din Rusia după ce a protestat în direct și s-a stabilit în Franța, a declarat că s-a simțit brusc rău când a părăsit apartamentul său din Paris și a fost spitalizată după ce a sunat la serviciile de urgență. Ea a spus că bănuiește că a fost otrăvită, a anunțat Parchetul din Paris, adăugând că îi examinează apartamentul și că o anchetă este în curs de desfășurare.

Ovsyannikova ar fi cerut ajutor joi după-amiază “pentru că se prăbușise în fața casei sale din arondismentul 6 și se temea de otrăvire”, a declarat un purtător de cuvânt al Tribunalului penal din Paris.

ADVERTISEMENT

Ovsyannikova, care a lucrat pentru Canalul 1 al televiziunii ruse de stat înainte de începerea războiului, a atras atenția presei internaționale în martie 2022, când a apărut pe ecran pe fundalul unei transmisiuni în direct a unui alt prezentator de știri și a afișat un semn pe care scria: “Opriți războiul, nu credeți propaganda, vă mint aici”.

Ea a fost amendată cu 30.000 de ruble (500 de euro) pentru protestul ei, dar și-a continuat opoziția față de război. În timpul unui protest individual care a avut loc ulterior la Moscova, ea a afișat un poster pe care scria: “Putin este un criminal, soldații săi sunt fasciști”.

ADVERTISEMENT

Condamnată la opt ani de închisoare

La începutul lunii octombrie, Ovsyannikova a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare în contumacie de către un tribunal rus. Jurnalista a fost găsită vinovată de “difuzarea publică de informații false cu bună știință despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse”, potrivit unui comunicat postat pe Telegram de serviciul de presă al tribunalului districtual din Moscova.

Într-un interviu pentru CNN, Ovsyannikova a caracterizat sentința ca fiind motivată politic.

“Aceasta este doar o justiție falsă, pentru că, știți, în Rusia, nu avem instanțe independente, Putin a distrus toate instanțele independente”. Ovsyannikova a declarat că rudele din Rusia s-au întors împotriva ei, depunând chiar mărturie împotriva ei. “Au depus mărturie împotriva mea în instanță, iar eu am fost șocată când am citit despre asta”.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Rusia, atât fostul soț cât și fiul ei au depus mărturie împotriva acesteia.

“Ei trăiesc într-o altă realitate. Dacă vii în Rusia, începi să gândești într-un alt mod. Rudele mele rusești se gândesc că Rusia este înconjurată de dușmani. Îl cred pe Putin și se gândesc că eu sunt trădătorul”, a declarat jurnalista rusă pentru CNN.

“Dacă mă întorc în Rusia, voi fi imediat în închisoare. Sunt foarte îngrijorată de viitorul țării mele și vreau să lupt pentru un viitor mai bun.” Ovsyannikova a scăpat de arestul la domiciliu și se află acum la Paris, unde stă împreună cu fiica sa de 11 ani.

ADVERTISEMENT