News

Avertisment pentru evreii din Rusia: ”Plecați înainte de a deveni țapi ispășitori pentru greutățile cauzate de război!”

Pinchas Goldschmidt, fostul rabin-șef al Moscovei, avertizează că populația evreiască va fi transformată în țap ispășitor pentru greutățile cauzate de război
31.12.2022 | 17:07
Avertisment pentru evreii din Rusia Plecati inainte de a deveni tapi ispasitori pentru greutatile cauzate de razboi
Pinchas Goldschmidt, fostul rabin-șef al Moscovei, aflat în exil Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Rabinul-șef al Moscovei, aflat în exil, spune că evreii ar trebui să părăsească Rusia cât mai pot, înainte de a fi transformați în țapi ispășitori pentru greutățile cauzate de războiul din Ucraina.

Avertisment pentru evreii din Rusia

“Când ne uităm înapoi în istoria Rusiei, ori de câte ori sistemul politic era în pericol, vedeai cum guvernul încerca să redirecționeze furia și nemulțumirea maselor către comunitatea evreiască, a declarat Pinchas Goldschmidt pentru The Guardian.

ADVERTISEMENT

“Am văzut acest lucru în perioada țaristă și la sfârșitul regimului stalinist. Asistăm la o creștere a antisemitismului în timp ce Rusia se întoarce la un nou tip de Uniune Sovietică și, pas cu pas, cortina de fier cade din nou. De aceea, cred că cea mai bună opțiune pentru evreii ruși este să plece”, a adăugat el.

Goldschmidt a demisionat din funcție și a părăsit Rusia în iulie, după ce a refuzat să susțină invazia rusă în Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Au fost exercitate presiuni asupra liderilor comunității pentru a susține războiul, iar eu am refuzat să fac acest lucru. Am demisionat pentru că a continua ca rabin-șef al Moscovei ar fi fost o problemă pentru comunitate din cauza măsurilor represive luate împotriva disidenților”, a spus el.

Goldschmidt a mai declarat că el crede că, de la începutul războiului, între 25% și 30% dintre evreii din Rusia au plecat sau plănuiau să o facă, deși acum există puține zboruri din Moscova, iar prețul unui zbor spre Tel Aviv s-a cvadruplat, ajungând la aproximativ 2.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

În iulie, guvernul rus a închis filiala rusă a Agenției Evreiești, o organizație non-profit care promovează imigrația în Israel.

În total, se crede că aproximativ 200.000 de ruși au fugit din Rusia, un exod care s-a accelerat odată cu introducerea conscripției în septembrie.

ADVERTISEMENT

“Există o secțiune a societății rusești numită ‘creacle’, clasa creativă a liderilor de afaceri și culturali, a intelectualilor și artiștilor”, a declarat Goldschmidt, “și cred că se poate spune cu siguranță că un mare procent dintre acești oameni au părăsit Rusia, ceea ce este și va fi foarte dăunător pentru societatea rusă”.

El a spus că o mare parte a comunității evreiești din Ucraina a plecat, de asemenea, și sunt acum refugiați în Germania, Austria și România.

ADVERTISEMENT