News

Avertizare de la ANM! Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Zonele vizate

25.08.2020 | 10:30
Avertizare de la ANM Cod portocaliu de ploi torentiale vijelii si grindina Zonele vizate
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de instabilitate valabil în cea mai mare parte a țării.

Din după amiaza zilei de marți, până în cursul serii, vor fi manifestări violente ale vremii, cu furtuni, ploi torențiale și posibile căderi de grindină în jumătate de țară.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, în unele județe se pot acumula cantități uriașe de apă, de până la 70 de litri pe metru pătrat.

Cod portocaliu de la ANM. Jumătate de țară, lovită de furtuni violente și ploi abundente

Conform ANM, de marți de la ora 13:00, până la ora 23:00, va intra în vigoare un cod portocaliu pentru 18 județe din Transilvania, Oltenia, Muntenia și Moldova.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de peste 70…80 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice.

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp.

ADVERTISEMENT
Avertizare de la ANM! Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Sursa foto: ANM

Cod galben pentru alte nouă județe

În intervalul menționat de meteorologi, sud-vestul, sudul, centrul, nordul și nord-estul țării, precum și în zonele de munte va fi activ un cod galben.

Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

ANM informează că astfel de fenomene se vor semnala și în sud-estul teritoriului, pe arii restrânse, seara și noaptea.

ADVERTISEMENT