News

Avertizare MAE pentru turiștii care merg în Bulgaria și Grecia. S-au format cozi la trecerile de frontieră

MAE anunță că timpii de așteptare la punctele de frontieră dintre România și Bulgaria și Bulgaria și Grecia pot trece de 30 de minute.
17.06.2023 | 14:46
Avertizare MAE pentru turistii care merg in Bulgaria si Grecia Sau format cozi la trecerile de frontiera
Cozi la vămile către Bulgaria și Giurgiu
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță turiștii români care merg cu mașinile către Bulgaria și Grecia să se aștepte la cozi destul de mare în punctele de trecere a frontierei și face o serie de recomandări pentru o călătorie cât mai ușoară.

La intrarea în Grecia se stă la cozi de 30-40 de minute

Potrivit datelor MAE, în cursul dimineții de sâmbătă, timpii de așteptare la vămile dintre Grecia și Bulgaria au fost de 30-40 de minute. Reprezentanții ministerului sunt prezenți la vămile Makaza-Nymphaia și Kulata-Promachonas, fiind pregătiți să ofere asistență consulară cetățenilor români care întâmpină dificultăți, în limitele competenţelor.

ADVERTISEMENT

Ministerul recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă și să se asigure că dețin combustibil, apă, alimente sufiente pentru astfel de situații.

Cetățenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiștii români revin în România și aleg să intre în țară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse. Astfel, se recomandă ca turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Giurgiu-Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare”, se spune într-un comunicat al MAE.

ADVERTISEMENT

O altă recomandare este legată de achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere Bulgaria. În ce privește firmele de transport care tranzitează teritoriul bulgar, li se cere să organizeze itinerariile de deplasare și programul de lucru luând în considerare și timpii de așteptare măriți de la punctele de trecere a frontierelor.

Pentru intrarea în România se recomandă folosirea și altor puncte de trecere a frontierei decât cel de la Giurgiu-Ruse. Este vorba de Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Oreahovo – Bechet (ferry), Dobromir – Krușari (maximum 3,5 tone), Kainardja – Lipnița (maximum 3,5 tone), Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și PTF Sviștov – Zimnicea (ferry), cu precizare că ultimele patru PTF au program de funcționare în intervalul orar 08:00 – 20:00.

ADVERTISEMENT

Telefoanele puse la dispoziție de MAE

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la condițiile de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale, http://www.mae.ro/travel-conditions/3677 și pe site-ul Agenției „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Pentru solicitări de asistență cetățenii români pot apela la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758”, se arată în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT
Tags: