News

Avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene au nevoie de reparații complexe. Fabricate în anii ’80, au costat un miliard de dolari

Forțele Aeriene Române au în dotare 17 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, care au nevoie de piese de schimb și reparații.
11.01.2023 | 12:56
Avioanele F16 ale Fortelor Aeriene au nevoie de reparatii complexe Fabricate in anii 80 au costat un miliard de dolari
România deține 17 avioane de luptă F-16 și va mai cumpăra alte 32 Colaj Fanatik / Sursa foto: Facebook Forțele Aeriene Române
ADVERTISEMENT

Forțele Aeriene Române sunt dotate cu 17 avioane de luptă F-16, de fabricație americană, care formează escadrila 53 Aviația Vânătoare din cadrul Flotilei 86 Aeriană Fetești. Acestea au fost cumpărate în trei tranșe de la guvernul Portugaliei, iar în momentul în care s-au semnat contractele s-a stabilit că modernizarea acestora se va face cu ajutorul SUA și acordul Congresului american.

Primele avioane F-16 au intrat în serviciul de luptă în 2019

Tot proiectul, care include prețul avioanelor, modernizarea acestora de la configurația M5.2R la configurația M6.XR, estimată la 150 milioane de dolari, repararea lor, precum și specializarea personalului au format un pachet de aproape un miliard de dolari ce a revenit guvernelor american și portughez. Primele 12 avioane, care au costat 600 milioane dolari, au fost livrate în 2016 și 2017, dar au intrat în serviciul de luptă poliție aeriană în 2019.

ADVERTISEMENT

Ultimul avion F-16 a sosit în martie 2021 în România, la Baza 86 Aeriană, de lângă localitatea Borcea. În ultima jumătate de an, Ministerul Apărării Naționale a încheiat mai multe contracte care vizează repararea și furnizarea de piese de schimb pentru avioanele F-16, care au o vechime de aproape 40 de ani, aceste aparate Fighting Falcon fiind fabricate la mijlocul anilor 80.

Conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, Ministerul Apărării Naționale, prin UM 01836, a semnat, pe 22 decembrie 2022, un contract de “prestări servicii de reparații la echipamentele pentru avioanele militare F16”, în valoare de 3.291.742,34 lei. Durata acordului este de 12 luni, iar ofertantul câștigător este compania Aerostar Bacău, specializată în mentenanța și repararea de avioane.

ADVERTISEMENT

Cu aproape două luni înainte, pe 10 octombrie 2022, MApN, prin UM 01836, a parafat un alt contract, numit “Servicii de complexitate ridicată tip Phase Inspection la avion F16”, inclus la rubrica “servicii de reparare și întreținere a aeronavelor militare”. Contractul, cu o durată de 12 luni, are o valoare de 3.121.559,66 lei, iar furnizorul de servicii este tot Aerostar Bacău.

Repararea avioanelor și piesele de schimb costă 5,5 milioane de euro

Pe 28 iunie 2022, UM 01836 a semnat un „Contract furnizare piese și unele echipamente specifice avioanelor militare F16”, cu o durată de 19 luni, valoarea acestuia fiind de 15.523.339.2 lei. Și în acest caz, ofertantul câștigător este Aerostar Bacău. Cu câteva zile înainte, pe 17 iuie 2022, MApN parafase un contract “prestări servicii reparații de complexitate ridicată la echipamente pentru avioanele militare F16”.

ADVERTISEMENT

Acordul, în valoare de 5.499.803,6 lei, are o durată de 9 luni, iar furnizorul este Aerostar Bacău. Un bilanț al acestor achiziții arată că într-un interval de șase luni, iunie-decembrie 2022, MApN a semnat numai puțin de patru contracte ce vizează servicii de reparare și furnizare piese de schimb, valoarea totală a acestora fiind de 27.436.444,8 lei, adică aproximativ 5,5 milioane euro.

De remarcat este că avioanele F-16 au nevoie de aceste intervenții la 3-4 ani de când au intrat în serviciul de luptă. În ultimii ani, au mai existat doar două contracte care au în vedere avioanele de luptă cumpărate de la portughezi. Pe 23 decembrie 2020, MApN a semnat un contract de „servicii pentru prestarea de reparații, furnizare piese de schimb pentru avioanele militare MiG 21 LanceR, IAK-52 și F-16”.

ADVERTISEMENT

România a semnat contractul pentru alte 32 de avioane F-16

Conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, consultată de FANATIK, contractul a avut o valoare de 13.056.966,42 lei și o durată de 12 luni. În fine, pe 12 decembrie 2019, MApN parafa un contract pentru „Furnizare piese de schimb și LMT specifice aeronavele militare F-16”, cu o durată de 480 zile, valoarea fiind de 6.856.834,36 lei. „Achiziția pieselor de schimb este necesară menținerii în stare de disponibilitate a aeronavelor F-16”, se arată în document.

În prezent, misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR. Cum acestea din urmă vor fi eliminate treptat din uz, ele vor fi înlocuite tot cu avioane F-16, așa cum România s-a angajat față de NATO. De aceea, în noiembrie 2022, MApN a semnat contractul de achiziție a 32 avioane F-16 de la guvernul Norvegiei.

MApN a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului pentru demararea procedurilor de achiziție. Valoarea contractului  ce se va derula pe trei ani este de 388 milioane de euro, iar primele avioane vor fi livrate la finalul lui 2023. Avioanele F-16 cumpărate de la norvegieni sunt în configurația M6.5.2, sunt dotate cu motoare de rezervă, iar contractul prevede și acordarea de suport logistic. MApN a comunicat că Forțele Aeriene Române vor putea opera aceste avioane pentru o perioadă de minimum 10 ani.

ADVERTISEMENT
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
Apare o nouă etichetă pe produsele din România: DOR. Semnificaţia noului logo
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat...
Ce s-a întâmplat cu averea lui Ion Ţiriac, după ce afaceristul a anunţat că are 33 de copii şi o va împărţi în 33 de părţi egale!
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a...
Hagi, afaceri de Dosarele X: Culisele unor mutări demne de zona crepusculară a fotbalului ANALIZĂ
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
PUTIN zguduie toată OMENIREA! E fără precedent. Ce vrea să facă de urgenţă
Speak și Ștefania vor apărea pe Netflix cu show-ul „Aventura, strigați: Ura!”
Speak și Ștefania vor apărea pe Netflix cu show-ul „Aventura, strigați: Ura!”
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit...
Povestea tragică a unuia dintre cei mai mari actori ai României! A murit pe scenă, chiar sub ochii soției. Ultimele lui cuvinte sunt tulburătoare
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!