News

Avion rusesc prăbușit în Afganistan. Echipele de salvare încă nu au ajuns la locul catastrofei

Un avion rusesc a dispărut de pe radare sâmbătă seara, existând indicii că s-ar fi prăbușit într-o zonă muntoasă din Afganistan.
21.01.2024 | 14:38
Avion rusesc prabusit in Afganistan Echipele de salvare inca nu au ajuns la locul catastrofei
Dassault Falcon 10 este o aeronavă destinată în special oamenilor de afaceri/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Autoritățile ruse au anunțat demararea unei anchete privind dispariția unui avion privat care ar fi avut la bord șase persoane și care s-ar fi prăbușit într-o zonă muntoasă din nordul-estul Afganistanului, informează AFP, preluată de Agerpres.

Un avion Falcon 10 înregistrat în Federaţia Rusă a dispărut de pe radar în seara de 20 ianuarie în timp ce se afla în spaţiul aerian al Afganistanului (…) Potrivit informaţiilor preliminare, la bord se aflau şase persoane – patru membri ai echipajului şi doi pasageri”, a precizat Rosaviaţia, autoritatea rusă de reglementare în domeniul aviației civile.

ADVERTISEMENT

Aeronava a fost construită în anul 1978 de către compania franceză Dassault și aparținea companiei Athletic Group LLC. Avionul efectua un zbor privat pe ruta Gaya (India) – Taşkent (Uzbekistan) – Jukovski (Rusia), scopul călătoriei fiind unul de natură medicală.

Zborul era plătit de un cetățean rus care călătorea alături de soția care era „imobilizată și în stare gravă”. Procuratura rusă a anunțat deschiderea unei anchete care vizează „încălcarea normelor de securitate soldată cu moartea prin neglijenţă a cel puţin două persoane”.

ADVERTISEMENT

Accidentul din Afganistan s-a produs într-o zonă muntoasă, greu accesibilă, iar deocamdată echipele de intervenție nu au ajuns la locul catastrofei pentru a stabili cu certitudine numărul victimelor și să culeagă probe de la fața locului.

Incidentul a fost confirmat și de către poliția provinciei Badahșan (Afganistan). O echipă a fost deja trimisă dar presupusul loc al impactului este la circa 200 de kilometri de Fayzabad, capitala provinciei, iar echipa va avea nevoie de 12 ore.

ADVERTISEMENT

Agenția de presă a statului rus, TASS, a citat o sursă din domeniul aeronautic care a afirmat că „o defecțiune tehnică la cele două motoare a fost cauza prăbușirii”. Autoritățile ruse sunt în legătură cu cele din Afganistan și Tadjikistan pentru coordonarea intervenției.

O catastrofă aviatică asemănătoare a avut loc la finele lunii noiembrie 2023 în Austria. Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în apropiere de Grünau im Almtal, în landul Austria Superioară, accidentul soldându-se cu patru decese.

ADVERTISEMENT

După localizarea epavei avionului, echipele de salvare au trebuit să intervină într-o zonă dificilă, muntoasă. Intervenția a fost îngreunată și din cauza ninsorilor abundente din regiune. În urma prăbușirii aeronavei nu au existat supraviețuitori.

ADVERTISEMENT